Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: posouvani obrazu  (Přečteno 2248 krát)

funnyman

• Aktivní člen
  • *
posouvani obrazu
« kdy: 12 Prosince 2010, 13:29:01 »
zdravim, nevim jestli to uz uz nekde neni, ale nenasel jsem to...

Mam problem s posouvanim obrazu. Obcas se mi posune obraz (nemyslim obraz na zdi ale obraz v monitoru) smerem doprava (jakobyste urizli dvoucentimetrovy pas obrazu na monitoru, vyrizli ho, posunuli zbyly obraz doprava a vyrizlou cast prilepili na uvolnene misto doleva). Kdyz kliknu kamkoliv na plochu tak se to spravi.

Neposouva se skutecny obraz, ten s kterym pracuje system, ale ten co jde na monitor. Zni to asi divne ale nejak to neumim lip popsat - proste system ten obraz vidi porad spravne a mysli se ze ja ho vidim taky spravne -  kdyz najedu kurzorem na misto, kde se ma nachazet tlacitko s minimalizaci programu (ale kde je v tu chvili jen cast panelu bez tlacitek), zvyrazni se to tlacitko v te usekle casti co je zrovna vlevo). Nejde to vyfotit printscreenem - tam to totiz vypada uplne normalne.

V ubuntu 9.10 se mi to nestavalo.

Doufam ze to jde pochopit. Je to divny problem, divne se mi to popisuje. System mi to dela od zacatku, jen jsem to nejak neresil, premyslel jsem nad jinym systemem. Ted jsem se rozhodl u ubuntu zustat, tak bych to rad vyresil. Jestli sem to napsal moc zmatene, zkusim to vyfotit telefonem.

Muj pocitac viz podpis.
« Poslední změna: 12 Prosince 2010, 22:15:28 od funnyman »
Lenovo R61 - 14.1", Intel Core 2 Duo T8100 (2.1GHz), Intel X3100, 2GB RAM - LMDE;  Raspberry Pi Arch linux + 1TB disk;  ASUS wl-500g s "Oleg's firmware" - MIPS Linux;  mikrotik RB951G-2HnD

funnyman

• Aktivní člen
  • *
Re: posouvani obrazu
« Odpověď #1 kdy: 14 Prosince 2010, 13:39:38 »
Prosím tuší někdo jak tohle vyřešit? Pokud je třeba, přidám sem víc informací. Na fotce to je dobře vidět.

[attachment deleted by admin]
« Poslední změna: 14 Prosince 2010, 14:03:22 od funnyman »
Lenovo R61 - 14.1", Intel Core 2 Duo T8100 (2.1GHz), Intel X3100, 2GB RAM - LMDE;  Raspberry Pi Arch linux + 1TB disk;  ASUS wl-500g s "Oleg's firmware" - MIPS Linux;  mikrotik RB951G-2HnD

Rover623

« Odpověď #2 kdy: 14 Prosince 2010, 21:02:39 »
Zkusil jsi přeinstalovat Nautila

ulo

• Aktivní člen
  • *
    • Linux Mint Czech
« Odpověď #3 kdy: 14 Prosince 2010, 21:05:42 »
A jaký driver grafiky používáš?
Děje se to ve všech rozlišeních, co můžeš nastavit?
Je v pořádku display a když s ním zahýbeš nezmění se situace?
PC-doma:  LinuxMint 13 KDE - AMD Athlon II X2 270, MB ASUS M5A78L LE, RAM 4 GB, ATI Radeon HD4350
PC-práce: LinuxMint 13 KDE - Intel Pentium 4, MB MSI 945G Neo, RAM 4 GB, GeForce 8400 GS
NB:  LinuxMint 15 KDE - Acer TravelMate 3002

funnyman

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 14 Prosince 2010, 22:34:40 »
neinstaloval jsem zadny ovladac grafiky, takze to bude nejaky ubuntacky driver. Nepouzivam compiz.

Rozliseni pouzivam jen 1280x800 pac to je nativni rozliseni displeje. Jestli je to treba tak to na ten test zmenim.

Kdyz fyzicky hybu displejem tak se nic nedeje. Tohle urcite neni hardwarova chyba ve smyslu spatneho kontaktu nebo vadneho displeje nebo tak, jedine by byl rozbity graficky cip. Spis to ale bude chyba softwaru, protoze predchozi verze ubuntu to nedelala a win xp (v dual bootu i pres virtualbox) to take nedela.

To co vidite na te fotce se samo po urcitem case, ktery je vzdy stejny, vrati zpet do normalu. Kdyz kliknu na displej tak se to vrati hned. Kdyz se to stane se spustenym programem, tak musim cekat az se to vrati samo nebo musim mysi hledat tlacitko pro minimalizaci a pak kliknout na plochu. Ten cas po ktery je to rozbite je vzdy stejny, lisi se cas opakovani - nekdy se tohle stane jednou za pul hodiny, nekdy se to opakuje kazdou minutu.

Kdyztak mi napiste jakym prikazem zjistim ten ovladac.

ulo

• Aktivní člen
  • *
    • Linux Mint Czech
« Odpověď #5 kdy: 15 Prosince 2010, 13:40:49 »
Co se týče driveru, tak bys asi měl mít nainstalovaný driver xserver-xorg-video-intel (je normálně v repozitáři). Zjisti to buď přes Synaptic nebo přes terminál:

Kód: [Vybrat]
dpkg -l | grep xserver-xorg-video-intel
a musí u toho být vypsáno ii.
PC-doma:  LinuxMint 13 KDE - AMD Athlon II X2 270, MB ASUS M5A78L LE, RAM 4 GB, ATI Radeon HD4350
PC-práce: LinuxMint 13 KDE - Intel Pentium 4, MB MSI 945G Neo, RAM 4 GB, GeForce 8400 GS
NB:  LinuxMint 15 KDE - Acer TravelMate 3002

funnyman

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 15 Prosince 2010, 18:02:13 »
tom@hranatakrabice:/$ dpkg -l | grep xserver-xorg-video-intel
ii  xserver-xorg-video-intel              2:2.9.1-3ubuntu5                                X.Org X server -- Intel i8xx, i9xx display d

Rover623

« Odpověď #7 kdy: 15 Prosince 2010, 19:19:30 »
Co nejdřív zkusit přeinstalovat toho nautila,který se stará o vykreslování plochy

funnyman

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 17 Prosince 2010, 13:27:48 »
nu, dal jsem v synpaticu přeinstalovat gnome-control-centre, pak radši celej nautilus, restartoval počítač, a po pár vteřinách se to zas hnulo.
Napadá mě jestli jsem to neměl reinstalovat nějak "tvrději" - ve smyslu smazat celej nautilus a všechny jeho konfiguráky a pak znova nainstalovat, to ale nevím jak provést.

Rover623

« Odpověď #9 kdy: 17 Prosince 2010, 14:24:58 »
Obávám se že pokud odinstaluješ kompletně nautila a smažeš mu konfiguraci,tak už ti nenaběhnou Xka,musel by jsi při startu držet SHIFT vybrat "recovery mode" a z root konzole doinstalovat nautila přes
apt-get install nautilus

funnyman

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: 12 Ledna 2011, 12:33:39 »
tohle udělám radši až po zkouškovym, až se nebudu bát že když se mi to nepovede tak se nebudu mít z čeho učit na zkoušku...

funnyman

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: 21 Června 2011, 00:08:29 »
Help!
Problém s posouváním obrazu byl skutečně velmi otravný, občas mě to tak vytáčelo, že jsem váhal jestli mi to za to ubuntu stojí. Až jsem se jednou (dnes) rozhodl, že přeinstaluju ten nautilus.

Otevřel jsem synaptic, a dal jsem "úplně odstranit" nautilus. Spolu s tím se odstraňovalo ještě spoustu věcí, jako např simple-scan, totem, brasero a další.
Restartoval jsem počítač, ubuntu nabíhalo, a zaseklo se na nabíhající fialové obrazovce s puntíky a kurzorem myši, kterou mohu hýbat.
Tedy jsem restartoval počítač znovu, spustil recovery mode, napsal apt-get install nautilus, restartoval počítač, a - fialová obrazovka s puntíky a kurzorem.

Děkuji za pomoc.

edit: Zkusil jsem ještě do toho terminálu napsat apt-get install ubuntu-desktop, a už se mi normálně spouští plocha a panely, akorát to vypadá jak windows 3.1...

edit2: našel jsem v synapticu historii instalování a odinstalování programů, nechal jsem nainstalovat vše, co mi synaptic smazal a už systém funguje jako dřív - i se soustavným "trháním" obrazu.

Hledal jsme i na ubuntuforums, kde jsem podobný problém nenašel.
« Poslední změna: 22 Června 2011, 15:15:36 od funnyman »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.