Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Bouřky a blesky  (Přečteno 7002 krát)

ftdolton

• Aktivní člen
  • *
Bouřky a blesky
« kdy: 21 Června 2011, 14:59:35 »
Zdar,

pořídil jsem si připojení od O2 přes Zyxel 600hw a při tomhle počasí tak koukám z okna, a napadá mne jestli bych ho neměl vypínat od sítě a od linky.
A vůbec, je lepší ho mít zapojený trvale nebo ho vypínat - odpojovat? Používám ho v rozsahu cca 2-4 hodin denně.
Nějaké názory, příp zkušenosti?

Ahoj 
Znalosti ⇛ Linux: Průměrný ┃ Programování: Nováček ┃ Angličtina: Nováček
Systém: Ubuntu 10.10 32-bit (cs_CZ.UTF-8)
Specifikace⇛ Intel Celeron 900 2.20GHz │ RAM 2048 MiB │ Acer Extensa 5230 - Acer Homa Grafické karty: Intel Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller [8086:2A42], Intel Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller [8086:2A43] Sítě: Ethe

RRRadek Neužil

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
Re: Bouřky a blesky
« Odpověď #1 kdy: 21 Června 2011, 15:27:34 »
Všechno vypni a vyndej ze zásuvek a utíkej do sklepa a tam se schovej.  ;D
Řešíš blbosti. Pravděpodobnost že tě trefí blesk je téměř nulová.  :D
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

Michal "Tylnesh" Kohútek

• Administrátor fóra
  • Stálý člen
    • Lords Of Tech
« Odpověď #2 kdy: 21 Června 2011, 15:35:09 »
Prečo hneď predpokladáte, že sa obáva, že ho trafí blesk? Kľudne sa môže obávať o iné úskalia, napr. poškodenie techniky apod. Navyše mobilné telefóny a iné bezdrôtove spojenia sú hl. príčinou úmrtí zásahom blesku vnútri budov.
https://lordsoftech.com

Registered Linux User #506395

--- Smartphone 0: Apple iPhone 13 Pro
--- Laptop 0: Apple Macbook Air M1
--- Laptop 1: Dell Latitude 5440
--- Laptop 3: Tuxedo InfinityBook Pro 14 Gen7
--- Workstation: Ryzen 7 2700X, RX 5700XT, 32GB RAM
--- Other: Niekolko kusov od kazdeho vydaneho variantu Raspberry Pi, VisionFive 2, apod.

Malder

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 21 Června 2011, 15:42:33 »
Zdar,

pořídil jsem si připojení od O2 přes Zyxel 600hw a při tomhle počasí tak koukám z okna, a napadá mne jestli bych ho neměl vypínat od sítě a od linky.
A vůbec, je lepší ho mít zapojený trvale nebo ho vypínat - odpojovat? Používám ho v rozsahu cca 2-4 hodin denně.
Nějaké názory, příp zkušenosti?

Ahoj 
Mě se to stalo. Blesk uhodil do sloupu vysokýho napětí před barákem, odtud po el. síti do modemu (mimochodem to byl ZyXEL P660HW), z modemu do PC. Výsledek: modem v háji, rozbočovač pevný a netu/TV v háji, v PC to odsrala základka. Nejdří přestal jít ethernet, potom zvuk. Od té doby to odpojuji.
Mě běží furt, ale dost u toho sedim a mám na tom i televizi, takže záleží na tobě.

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #4 kdy: 21 Června 2011, 15:55:17 »
Kolikrát asi vydrží ten plastový konektor připojení a odpojení než se to rozbije? Pokud bych měl takový strach a bydlel někde na kopci nebo na vyvýšeném místě tak bych si koupil UPS s přepěťovou ochranou i na telefoní linku a nebo něco podobného viz odkaz
http://pc.itek.cz/ups-zalozni-zdroje-prislusenstvi/315949-ProtectNet-PNET1-ochrana-RJ45
Odpojovat a připojovat všechno několikrát za den je naprostá blbost. Pak si člověk musí spočítat pokud se mu taková investice vůbec vyplatí.
Co vlastně tato diskuze má společného s Ubuntu?
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 21 Června 2011, 15:57:09 »
-stacilo by odpojit jen pri/pred bourkou, drat polozit treba na topeni kvuli uzemneni
-konektor se da namacknout znova
-idealni reseni je asi prepetova ochrana
« Poslední změna: 21 Června 2011, 16:17:52 od Bohouš »
Tak dlouho se vrzá s Acerem, až se displej utrhne.

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #6 kdy: 21 Června 2011, 16:17:32 »
-stacilo by odpojit jen pri/pred bourkou - To aby sledoval každý den podrobně předpověď počasí aby to věděl dopředu třeba když nebude doma. Nereálné
-konektor se da namacknout znova. - Musel by jsi koupit kleště a znám i tací talenty co zapomenou před lisováním odpojit na druhé straně konektor a potom jim zařízení shořelo vlastní vinou i bez blesku. Riskantnější než blesk
-idealni reseni je asi prepetova ochrana - Ano jediné reálné řešení které bude fungovat ale nákladnější než nový modem.

RNA

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #7 kdy: 21 Června 2011, 16:24:27 »
Použijte přepěťovou ochranu, mám vyzkoušeno, že funguje.
Praštilo do dousedního baráku, u nás v domě (12-patrový panelák na kopci) odešlo skoro všechno, společná TV anténa, zvonky, v bytech elektronika, tunery, faxy, počítače, modemy, tf záznamníky apod. Já měl na vstupu tf linky do bytu přepěťovku uzemněnou na nulák zásuvky a železnou armaturu panelu, stála asi 1200, tehdá (1996) to byly dost velké peníze, ale u mě neodešlo vůbec nic.

Ovšem, pokud praští přímo do vzdušného NN vedení, pak nepomůže nic, přepěťovka se změní v černý škvarek (stalo se u nás ve firmé), kabel do modemu vysublimuje na strop a pokud včas uhasíte požár, tak toho ani moc neshoří.   :)

RNA

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #8 kdy: 21 Června 2011, 16:28:15 »
........ale nákladnější než nový modem.
Čert vezmi modem, za tím modemem máte přece počítač, v něm disk a na tom disku DATA !. To už je trochu jiná, než pár stovek za modem, ne?

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #9 kdy: 21 Června 2011, 16:39:23 »
........ale nákladnější než nový modem.
Čert vezmi modem, za tím modemem máte přece počítač, v něm disk a na tom disku DATA !. To už je trochu jiná, než pár stovek za modem, ne?
Souhlasím ale v prvním příspěvku měl hlavně a jedině strach o modem.

erumoico

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: 21 Června 2011, 17:10:48 »
Náhoda je blbec. Já doma normálně před bouřkou pro jistotu odpojuji pro mě drahé elektrospotřebiče od elektrické sítě a TV i od antény. IMHO je to pro ně nejbezpečnější.
NB: ASUS EeePC 900A - Intel Atom N270, 1GB RAM; Debian GNU/Linux wheezy/sid, grafické prostředí KDE 4.6.5

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #11 kdy: 21 Června 2011, 17:52:39 »
-stacilo by odpojit jen pri/pred bourkou - To aby sledoval každý den podrobně předpověď počasí aby to věděl dopředu třeba když nebude doma. Nereálné

ja to tak delam, i kdyz prepetovku mam, prece jenom i ta prepetovka neco stoji...
Tak dlouho se vrzá s Acerem, až se displej utrhne.

zeminem

« Odpověď #12 kdy: 21 Června 2011, 19:01:03 »
Modem vypínám tlačítkem, přeci jen nejsem doma pořád a zbytečně by běžel několik desítek hodin, když doma nejsem. Přepěťovou ochranu nemám, když je bouřka vytáhnu linku a napájení, v bouřce mám PC vyplý a když jsem zrovna pryč tak mám smůlu. Přepěťovku nepoužívám, ale netvrdím, že je špatná. Dávej si však pozor na to, že na ni nelze spolehnout... Není to ochrana! Chytré kecy typu "blesk neuhodí" atd. ignoruj. Napadne tě snad, že je to blbost. Navíc stačí aby hodila impulz rozvodna, která je daleko a zachová se to stejně... Aneb jak už bylo řečeno náhoda je blbec a tak bacha na ní... :)
http://zeminem.cz/ (to jsi v životě neviděl)

Prsatá blondýna

• Závislák
  • Stále se učím...
    • Osobní portfolio
« Odpověď #13 kdy: 21 Června 2011, 19:09:54 »
taky se přikláním k spíše paranoidnímu přístupu k věci. když je bouřka nebo odjiždím na delší čas ( např dovolena ) vetšinu zařízení odpojuji. už se mi stalo, že mi bouřka vypálila právě stejný modem a ještě to schytala síťovka, takže poučení mám
AMD Phenom X4 9500, 2GB DDR2 800MHz RAM(GEIL), 200GB SATA (Seagate), nVidia 8600GT (ASUS), MSI K9A2CF-F MB -  Ubuntu 10.04 Lízací Lopata
ASUS EEE 901 - Ubuntu 10.04 Lízací Lopata
Vodafone 845 s Androidem 2.3  Nepoužívejte Windows ! Je nebezpečný, nepoužitelný, nestabilní a možná i něco víc, ale to M$ zatím tají ... Uznávám 2 bohy : sebe a google

geblina

• Aktivní člen
  • *
  • Bez pivka a metalu si svět nedovedu představit.:-)
« Odpověď #14 kdy: 22 Června 2011, 06:10:13 »
Bouřky se nebojím a všechno používám normálně.Buď to se trefí,anebo netrefí ten blesk.Je,ale fakt,že kdysi dávno po návratu z dovolené fotr zjistil,že nejde satelit,televize a rádio.Po bližším zkoumání zjistil,že je to spálené od blesku.Takže zkušenost mám taky,ale neřešim to.

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #15 kdy: 22 Června 2011, 08:12:43 »
Koukám že ten kdo se tu ptal ftdolton a založil toto vlákno se tu nijak nevyjadřuje.  :D

ftdolton

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #16 kdy: 22 Června 2011, 09:15:15 »
Zdar a díky moc za všechny reakce!

Zkusím zareagovat tak nějak souhrnně, a možná od konce.
- ten co téma založil, se vrátil včera z práce ve 23.00 (od rána), takže teď má tak nějak první možnost reagovat;
- blesku se sice bojím, ale snad v rozumné míře - asi jako pádu asteroidu, i když blesk je pravděpodobnější (o víkendu v Mimoni, 17 km od nás, přizabil blesk devatenáctiletého kluka); taky jsem viděl, jak blesk pohrdl vysokým mokrým smrkem a vybral si o 3 m dál a 5 m níž "chutnější" klimatizaci, plnou mědi, při tom minul cca o metr slušný hromosvod;
- šlo mi hlavně o zařízení a data - nemám v šuplíku ani jinde náhradní modem, PC ... Na počítadle a spojení jsem docela závislý - pracovně.
- druhá část dotazu (možná ne úplně dobře formulovaná) směřovala k tomu zda modem tlačítkem vypínat, když jdu ráno pryč a vím, že se vrátím až večer - třeba za 12 hodin. Počítadlo (ntb) takhle vypínám, i když vím, že existuje názor jen uspat a nevypínat. Šlo mi o to, co je pro modem provozně-technicky lepší teď bez ohledu na blesky a pod.

Ještě jednou díky za odpovědi a ahoj
Znalosti ⇛ Linux: Průměrný ┃ Programování: Nováček ┃ Angličtina: Nováček
Systém: Ubuntu 10.10 32-bit (cs_CZ.UTF-8)
Specifikace⇛ Intel Celeron 900 2.20GHz │ RAM 2048 MiB │ Acer Extensa 5230 - Acer Homa Grafické karty: Intel Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller [8086:2A42], Intel Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller [8086:2A43] Sítě: Ethe

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
« Odpověď #17 kdy: 28 Června 2011, 23:38:23 »

-konektor se da namacknout znova. - Musel by jsi koupit kleště a znám i tací talenty co zapomenou před lisováním odpojit na druhé straně konektor a potom jim zařízení shořelo vlastní vinou i bez blesku. Riskantnější než blesk

NESMYSL! ;D. V případě tel. linky i v případě ethernetu nic neodejde. Zapojený utp kabel do síťovky/routeru jsem měl mnohokrát, konektoroval druhou stranu a nic se nestalo, ani nemohlo. To by ty kleště tam museli něco pustit. V případě analogové linky je tam 60V stejnosměrných, kdysi 50V - zkratováním linky v rozvodnici se dá najít hledané číslo(když je tam třeba 100 párů), v případě ISDN tam naměříte 100V, to už bývaj při zkratu celkem šupy. Ale stejně za terminátorem mám zase nízkonapěťové linky.

Toto jsou podle mě vyhozený peníze.

http://pc.itek.cz/ups-zalozni-zdroje-prislusenstvi/315949-ProtectNet-PNET1-ochrana-RJ45
Je to totiž jenom 3. stupeň této ochrany, viz. třeba http://www.odbornecasopisy.cz/index.php?id_document=25146 a když šlahne blesk někomu před barákem do vedení, tak to nesjede jenom do modemu ale odpálí to všechny spotřebiče, pokud nemáte ty dva předchozí stupně(což vyjde o "trochu dráž", než 500 - 1000Kč). Takový ty různý prodlužovačky s vypínačem a údajnou přepěťovou ochranou jsou na "2 věci": dosaďte si sami. Navíc konkrétně blesk je myslím nadproud, ne přepětí. Ale nevím, nejsem v tomto směru profesionál, třeba někdo upřesní.
Větší smysl má podle mě UPSka jako taková, ale v tomhle směru jsem nezkoušel. A v případě delší nepřítomnosti doma odpojit všechno od sítě/antény/kabelovky/tel. linky. Zvlášť v rodinných domcích.
« Poslední změna: 28 Června 2011, 23:40:00 od sabraq »
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

beer

• Host
« Odpověď #18 kdy: 28 Června 2011, 23:44:37 »
Brácha nepoužívá přepěťovku, když jim uhodil blesk do baráku, tak nic neshořelo, jen odešla základní deska v kompu, ne hned, až po několika dnech. A odnesli to receiver na satelitu. Ne nějak zvlášť, nebylo to na něm vůbec poznat. Jelikož byl v záruce, tak ho vyreklamovali za nový.

sabraq

• Závislák
« Odpověď #19 kdy: 28 Června 2011, 23:50:07 »
- šlo mi hlavně o zařízení a data - nemám v šuplíku ani jinde náhradní modem, PC ... Na počítadle a spojení jsem docela závislý - pracovně.
- druhá část dotazu (možná ne úplně dobře formulovaná) směřovala k tomu zda modem tlačítkem vypínat, když jdu ráno pryč a vím, že se vrátím až večer - třeba za 12 hodin.
Pokud máš takhle reálnou šanci to schytat, jistě by bylo dobrý vytáhnout ze zásuvky 220V to napájecí trafo - pouhým vypnutím tlačítka vypneš pouze napájení 12V. Takže pokud ho máš u toho "počítadla", hoď si ho na společnou prodlužku a tak budeš pohodlně vypínat vše na jednou. A z modemu ještě vyhodit ten červený kablík, co je označený jako ADSL, nebo WAN, teď nevím.

Počítadlo (ntb) takhle vypínám, i když vím, že existuje názor jen uspat a nevypínat. Šlo mi o to, co je pro modem provozně-technicky lepší teď bez ohledu na blesky a pod.

Můžeš ho hibernovat, uspat na disk. V tom případě se data uloží do swapu a nebude to žrát baterku.
« Poslední změna: 28 Června 2011, 23:51:43 od sabraq »

Martin Šácha

• Administrátor fóra
« Odpověď #20 kdy: 29 Června 2011, 00:19:26 »
Navíc konkrétně blesk je myslím nadproud, ne přepětí. Ale nevím, nejsem v tomto směru profesionál, třeba někdo upřesní.

Blesk je statický výboj, podobně jako když třeš bavlněné oblečení a pak se uzemníš - ještě něž se dotkeš tak přeskočí výboj - blesk je to samé, ve větším měřítku.

Takže ikdyž má obrovské napětí, proud je minimální - kde by se taky v krátkém výboji vzal, že ano.
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

sabraq

• Závislák

Filip Dominec

• [Proplesk] [Piškot]
  • Stálý člen
  • **
« Odpověď #22 kdy: 29 Června 2011, 10:47:49 »
Navíc konkrétně blesk je myslím nadproud, ne přepětí. Ale nevím, nejsem v tomto směru profesionál, třeba někdo upřesní.

Blesk je statický výboj, podobně jako když třeš bavlněné oblečení a pak se uzemníš - ještě něž se dotkeš tak přeskočí výboj - blesk je to samé, ve větším měřítku.

Takže ikdyž má obrovské napětí, proud je minimální - kde by se taky v krátkém výboji vzal, že ano.

Rozhodně nemůžu souhlasit, pozor. Zásah blesku do vedení může vytvořit skutečně velký proud (řádově 10 kA až 100 kA, http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Lightning&action=edit&section=2). Z toho relativně malá, ale absolutně velká část může zrušit elektroniku v koncových zařízeních.

(...) Řešíš blbosti. Pravděpodobnost že tě trefí blesk je téměř nulová.  :D

Kromě toho blesk je střídavý výboj -> v rovnoběžných dlouhých vodičích, jako jsou elektrická vedení, indukuje velké napětí, i když je nezasáhne. Při bouřce může být v síti přepětí každou chvíli, i když do vedení neuhodilo.

Přístroje při bouřce však neodpojuji, nepovažuji to u nás na sídlišti za takové riziko.

(...) Navyše mobilné telefóny a iné bezdrôtove spojenia sú hl. príčinou úmrtí zásahom blesku vnútri budov.

Cože? :) Můžu se zeptat na zdroj?
« Poslední změna: 29 Června 2011, 10:51:38 od Filip Dominec »
http://www.vrattenamstat.cz/ | Buďme tolerantní k triviálním dotazům; neznamenají "neumím to najít", ale "nejsem si jist, že to je správná cesta".

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.