Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ubuntu - připojení přes ssh > winscp jako root  (Přečteno 6326 krát)

partner56041680

• Návštěvník
Ubuntu - připojení přes ssh > winscp jako root
« kdy: 20 Července 2011, 18:28:05 »
Mám takovej akutní problém. Mám ubuntu poslední verzi a připojuji se přes ssh, pomocí wnscp, ale jelikož se musim připojit na mnou vyvořeného uživatele při instalaci (SolidMan) , a není to root, a tak namohu editovat v tom winscp soubory.

Na debianu jsem se připojil jako root přes wincp otevřel soubor editnul a uložil, tím se nahrál a přepsal ho. Na ubuntu to nejde, jelikož mi to při uložení píše, že nemám práva :/ Nevíte jak to nějak obejít > být přihlášen jako root, tak jak jsem to měl na debianu?

Něco jsem hledal na netu, a tak jsem v /etc/ssh/sshd_config změnil PermitRootLogin z yes na no a pomocí sudo passwd root přidal heslo a stále nic.

Šuohob

• Závislák
Re: Ubuntu - připojení přes ssh > winscp jako root
« Odpověď #1 kdy: 20 Července 2011, 18:48:10 »
Tim, ze jsi dal PermitRootLogin na no sis prihlaseni jako root imho zakazal.
Btw na ssh se neprihlasuj jako root (ani nemej povolene prihlaseni pod rootem), ale pouzivej sudo, su. Root je nejcastejsi uzivatelsky jmeno, ktery zkousi boti co utoci na ssh
Tak dlouho se vrzá s Acerem, až se displej utrhne.

partner56041680

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 20 Července 2011, 19:02:18 »
tak ale jak udělat, abych stále neviděl:

Nenechá mne to editovat soubry, jelikož nejsem root!

A nebo jak z uživatele SolidMan udělat root > superuživatele.
« Poslední změna: 20 Července 2011, 19:08:37 od partner56041680 »

Šuohob

• Závislák

Tetsuya

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 20 Července 2011, 19:22:09 »
tak ale jak udělat, abych stále neviděl:

Nenechá mne to editovat soubry, jelikož nejsem root!

A nebo jak z uživatele SolidMan udělat root > superuživatele.

Hm... Proč to dělat složitě, když to jde jednoduše... Pro editaci konfiguračních souborů se prostě přihlaš pomocí putty a použij nějakej textovej editor jako mc -e, vi nebo nano. Winscp je na přenos souboru a ne na konfiguraci systému.
Učet root je v Ubuntu defaultně zakázanej, takže ho musíš povolit pomocí sudo passwd root, vypnout ho pak můžeš pomocí sudo passwd -l root. Pokud roota zapneš, tak pamatuj, že je to bezpečnostní riziko.

P.S. Winscp uživatele přepínat neumí.

partner56041680

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 20 Července 2011, 19:25:58 »
http://wiki.ubuntu.cz/Root%20sudo?action=show&redirect=sudo

To jsem četl a nikde tam nevidim, jak povolit uživatele root.

Nemluvě o tom, že když vlezu do Systém / Správa / Uživatelé a skupiny , tak tam uživatel root není, ale když ho chci vytvořit, tak to píše, že už existuje.

Buhužel jsem nucen přejít na Ubuntu z Debianu. Na Debianu nejsou ovladače, které potřebuji, ale na Ubuntu zas není root :( a bez něj to je taky na ...

Tetsuya: O těch editorech vim, ale nevyhovují mi. Pspad je 100x lepší! JInak nepřijdu si, že bych to dělal složitě, naopak.

jo a ten příkaz jsem zkoušel což už jsem psal hned v prvním postu, ale přihlásit se na root nejde!!

Stále jako otrok psát ty příkazy opravdu nechci. A ptoto prosím o radu, jak zprovoznit uživatele root
« Poslední změna: 20 Července 2011, 19:29:57 od partner56041680 »

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 20 Července 2011, 19:32:21 »
jo a ten příkaz jsem zkoušel což už jsem psal hned v prvním postu, ale přihlásit se na root nejde!!

asi blbe, protoze root v ubuntu imho existuje, ale nema nastavene heslo.

partner56041680

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 20 Července 2011, 19:33:14 »

asi blbe, protoze root v ubuntu imho existuje, ale nema nastavene heslo.

hmm tak to je skvělé. Na debianu nemám ovladače, na ubuntu nic nemůžu :(

Tetsuya

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 20 Července 2011, 19:45:34 »
Citace
Tetsuya: O těch editorech vim, ale nevyhovují mi. Pspad je 100x lepší! JInak nepřijdu si, že bych to dělal složitě, naopak.
No, jak myslíš, časem na to snad přijdeš. :)

Citace

Stále jako otrok psát ty příkazy opravdu nechci. A ptoto prosím o radu, jak zprovoznit uživatele root

Přihlaš se na server pomocí SSH/putty pod privilegovaným učtem (tj. uživatelský účet, který může používat sudo) a zadej příkaz sudo passwd root. Prvně se systém zeptá na heslo privilegovaného účtu a pak tě vyzve k zadání nového hesla pro účet roota, které je potřeba zadat dvakrát.
Aby ses mohl pod rootem přihlásit vzdáleně, tak musíš mít v sshd_config PermitRootLogin yes.
« Poslední změna: 20 Července 2011, 21:24:52 od Tetsuya »

partner56041680

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 20 Července 2011, 19:53:25 »
Citace
No, jak myslíš, časem na to snad přijdeš. :)

Citace

Přihlaš se na server pomocí SSH/putty pod privilegovaným učtem (tj. uživatelský účet, který může používat sudo) a zadej příkaz sudo passwd root. Prvně se systém zeptá na heslo privilegovaného účtu a pak tě vyzve k zadání nového hesla pro účet roota, které je potřeba zadat dvakrát.
Aby ses mohl pod rootem přihlásit vdáleně, tak musíš mít v sshd_config PermitRootLogin yes.

Díky funguje :) Tak já jsem ted čerstvě po reinstalu, tak to tim pspadem urychlim, ale jinak většinou používám nano

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #10 kdy: 21 Července 2011, 13:52:50 »
I přesto ti tady všichni radí dobře, účet root nepoužívat :)

Záleží na tom, co nastavuješ, pokud nastavuješ nějaké určité věci furt dokola, tak to jde zautomatizovat skriptem, který si pustíš kdy potřebuješ jedním tebou vymyšleným příkazem, např:

nastavit_XY
....a provede se to, co si nadefinuješ ve skriptu.

Pokud měníš pokaždé něco jiného, tak to jde také zjednodušit skriptama, nicméně nevím, co se tak často může v systému na serverech měnit..sám jich pár provozuji a do systému sahám velmi zřídka, ale to je asi o tom, jak si co nastavíš. A úplně nejlepší je vys*at se na winscp a přihlašovat se na linuxový server z linuxu  ;D
Asus M2A-VM HDMI, Athlon 64 X2 4800+, 4GB DDR2/800Mhz,Powercolor HD 2600 XT, Ubuntu 10.10
Být posledním nevadí, ale nikdy nesmíte být poslední dvakrát po sobě - Iacocca

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.