Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Samba nedovolí guest  (Přečteno 2474 krát)

msx

• Návštěvník
Samba nedovolí guest
« kdy: 11 Srpna 2011, 13:59:55 »
Pomocou tasksel som si nainštaloval Sambu. Potom som chcel zdiaľať adresár /mnt/data (NTFS disk Windows) a tak som nastavil zdieľanie. Disk z druhého počítača vidím, ale neviem sa naň dostať, pretože pýta heslo. Išiel som sa teda na to zdieľanie pozrieť znova a zistil som, že nemám zafajknuté povoliť guest, hoci som sa pamätal, že som to zafajkol. Tak som to teda zafajkol a potvrdil. Pre istotu som to otvoril znova a opäť to nebolo zafajknuté. Takto som to zopakoval asi 5x až som to vzdal. Vie mi niekto povedať, kde robím chybu?

ntz_reloaded

• Lokaj
  • Závislák
  • skill :: ur home erly
Re: Samba nedovolí guest
« Odpověď #1 kdy: 11 Srpna 2011, 14:05:42 »
1) vychovani ! .. chybi jakakoliv konvence
2) naproto vagni popis ze ktereho nikdo nic nepozna
3) najdi si prosim na wiki clanek o nastaveni samby|cifs .. pokud to nejde klikatkem, tak to budes muset udelat jinak ... v pripade dalsich obstrukci uved nejake smysluplne info s vypisy o problemu

zdravim, ntz

Pomocou tasksel som si nainštaloval Sambu. Potom som chcel zdiaľať adresár /mnt/data (NTFS disk Windows) a tak som nastavil zdieľanie. Disk z druhého počítača vidím, ale neviem sa naň dostať, pretože pýta heslo. Išiel som sa teda na to zdieľanie pozrieť znova a zistil som, že nemám zafajknuté povoliť guest, hoci som sa pamätal, že som to zafajkol. Tak som to teda zafajkol a potvrdil. Pre istotu som to otvoril znova a opäť to nebolo zafajknuté. Takto som to zopakoval asi 5x až som to vzdal. Vie mi niekto povedať, kde robím chybu?
« Poslední změna: 11 Srpna 2011, 14:10:04 od ntz_reloaded »
tikejte mi, taky Vam tikam ...
song of the day - openSUSE, openindiana, DuckDuckGo
The noise ain't noise anymore, who's to blame, WHO'S TO BLAME ??

msx

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 11 Srpna 2011, 14:44:05 »
1) vychovani ! .. chybi jakakoliv konvence
2) naproto vagni popis ze ktereho nikdo nic nepozna
3) najdi si prosim na wiki clanek o nastaveni samby|cifs .. pokud to nejde klikatkem, tak to budes muset udelat jinak ... v pripade dalsich obstrukci uved nejake smysluplne info s vypisy o problemu

zdravim, ntz

A čo ti je na tom nepochopiteľné? To akože nevieš klknút pravým tlačítkom na adresár ako vo Windows, dať vlastnosti a klepnúť na záložku Zdieľanie?

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #3 kdy: 11 Srpna 2011, 15:22:02 »
Našel a přečetl sis ten článek na wiki, jak ti radil ntz?
Na základě čeho se, prosím pěkně, domníváš, že by postupy z widlí měly být přejímané i mimo widle?

Abys neřekl, že jsme tady zlí, tak na wiki se mj. píše například toto:
Citace
Sdílení veřejného adresáře s oprávněním pro čtení i zápis a bez autentizace
Nejprv si provedeme zálohu konfiguračního souboru nastavení Samba serveru, zadáním příkazu v Terminálu:
sudo cp /etc/samba/smb.conf /etc/samba/smb.conf_backup
Vyvoříme v Terminálu adresář, ke kterému budou mít přístup v síti všichni uživatelé příkazy:
sudo mkdir /home/public
sudo chmod 777 /home/public/
Otevřeme si s právy administrátora v textovém editoru konfigurační soubor:
gksudo gedit /etc/samba/smb.conf
Nalezneme tento řádek:
...
;  security = user
...
Změníme ho na:
security = share
Nakonec souboru přidáme tyto řádky:
 [public]
  comment = Public Folder
  path = /home/public
  public = yes
  writable = yes
  create mask = 0777
  directory mask = 0777
  force user = nobody
  force group = nogroup
 Název adresáře můžeme zvolit jaký chceme, ne pouze /home/public. Ale nezapomeňte po změně názvu adresáře změnit proměnou path v konfiguračním souboru.
Restartujeme Sambu:
sudo /etc/init.d/samba restart
A máme hotovo.

:-)
« Poslední změna: 11 Srpna 2011, 17:39:37 od mka »

msx

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 12 Srpna 2011, 11:28:16 »
Trochu som z toho zmätený, lebo som očakával fungujúcu klikačku. Ak tomu správne rozumiem, tak si všetky adresáre musím nastaviť ručne. Nerozumiem, načo dávajú do GUI také veci, keď ich nedotiahnu do konca. Ako vidím, tak to, že v Ubuntu sa všetko dá klikaním ešte stále neplatí. Skúsim to nastaviť keď budem mať na to treochu viac času, tých adresárov mám trochu viac. Ďakujem za pomoc.

RRRadek Neužil

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #5 kdy: 12 Srpna 2011, 12:03:23 »
Zadej do terminálu
Kód: [Vybrat]
sudo smbpasswd Tvoje_uživatelské_jménoTřikrát za sebou tvé heslo do ubuntu a restartuj a poté budeš používat jméno a heslo pro přístup z ostatních počítačích a bude to fungovat!  ;)
S guest jsou problémy s právy atd...
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #6 kdy: 12 Srpna 2011, 12:54:56 »
Trochu som z toho zmätený, lebo som očakával fungujúcu klikačku...

Já jsem také očekával lepší léto...

RRRadek Neužil

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #7 kdy: 12 Srpna 2011, 13:02:05 »
Trochu som z toho zmätený, lebo som očakával fungujúcu klikačku...

Já jsem také očekával lepší léto...
Jo letos je to naprd. Motorka téměř stále v garáži  :-\
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.