Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: RS232 > USB Etrex H Prolific  (Přečteno 3165 krát)

jader_nomak

• Návštěvník
RS232 > USB Etrex H Prolific
« kdy: 01 Září 2011, 18:36:50 »
Ahoj.

Může mi někdo prosím prosím poradit co dělám špatně ? Dorazil mi kabel který umožnuje strčit RS232(to je nějakej serial kabelstarej) do USB protože mám GPSku ještě s tímto portem. Našel jsem si návod a udělal
Kód: [Vybrat]
pavel@pavel-ubuntu:~/aaa/geocaching/LOC/Budějovice$ lsusb
Bus 006 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 005 Device 002: ID 045e:0773 Microsoft Corp.
Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 004 Device 004: ID 067b:2303 Prolific Technology, Inc. PL2303 Serial Port
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 003 Device 002: ID 0483:2016 SGS Thomson Microelectronics Fingerprint Reader
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
pavel@pavel-ubuntu:~/aaa/geocaching/LOC/Budějovice$

Pak jsem udělal
sudo modprobe usbserial vendor=0x067b product=0x2303

To proběhlo asi ok. Pak jsem tedy zkusil přenést data z notebooku do gpsky. a dostal jsem toto:
pavel@pavel-ubuntu:~/aaa/geocaching/LOC/Budějovice$ sudo gpsbabel -s -i geo -f /home/pavel/aaa/geocaching/LOC/Budějovice/GC1F03.loc -o garmin -F /dev/ttyUSB0
[ERROR] GPS_Packet_Read: Timeout. No data received.
GARMIN:Can't init /dev/ttyUSB0

Někde jsem asi udělal chybu ale nevím kde. Občas místo toho nahoře dostanu toto:
pavel@pavel-ubuntu:~/aaa/geocaching/LOC/Budějovice$ gpsbabel -s -i geo -f /home/pavel/aaa/geocaching/LOC/Budějovice/GC1F03.loc -o garmin -F /dev/ttyUSB0
[ERROR] GPS_Packet_Read: Timeout. No data received.
[ERROR] A100_Send: Pid_Wpt_Data not acknowledged
GARMIN:communication error sending wayoints..
pavel@pavel-ubuntu:~/aaa/geocaching/LOC/Budějovice$ ^C

Děkuju. Kdyžtak udělám nějaky další příkazy když bude potřeba.
« Poslední změna: 01 Září 2011, 19:53:29 od Tadeáš Pařík »

erumoico

• Aktivní člen
  • *
Re: RS232 > USB Etrex H Prolific
« Odpověď #1 kdy: 01 Září 2011, 20:03:11 »
Zdar
Zkus se mrknout na ABCLinuxu - USB Serial Cable (RS232 adapter pro USB s PL2303). Přesněji bych se asi podíval na /var/log/messages na kterém ttyUSB to je.

BTW:
Na Garmin mám odzkoušený grafický program "qlandkartegt" jenž je v repozitářích (tento balík doporučuje "qlandkartegt-garmin" jenž je nutné pro Garmin nainstalovat).
NB: ASUS EeePC 900A - Intel Atom N270, 1GB RAM; Debian GNU/Linux wheezy/sid, grafické prostředí KDE 4.6.5

Filip Dominec

• [Proplesk] [Piškot]
  • Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 01 Září 2011, 21:39:34 »
Mám obyčejného Etrexe z r. 2002. Třeba pomůže stručně popsat, jak stahuji data...

Na Etrexovi přepnu komunikační mód na garmin.

Na počítači spouštím
gpsbabel -i garmin -f /dev/ttyS0 -o gpx -F waypoints.gpx
gpsbabel -t  -i garmin -f /dev/ttyS0 -o gpx -F track.gpx
a stahuje to data o 106. Kabel jsem si spájel z drátu od staré sériové myši a připilovaného plošňáku jako konektoru.
« Poslední změna: 01 Září 2011, 21:42:44 od Filip Dominec »
http://www.vrattenamstat.cz/ | Buďme tolerantní k triviálním dotazům; neznamenají "neumím to najít", ale "nejsem si jist, že to je správná cesta".

jader_nomak

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 07 Září 2011, 21:49:11 »
Tohle vím, tohle je přes klasickej serial port. Ale já na to mám napojený ještě redukci na USB. Ale bohužel na těle mého notebooku nemám přímo serial. Tak proto jsme musel jít do týhle fíčury.

Mám obyčejného Etrexe z r. 2002. Třeba pomůže stručně popsat, jak stahuji data...

Na Etrexovi přepnu komunikační mód na garmin.

Na počítači spouštím
gpsbabel -i garmin -f /dev/ttyS0 -o gpx -F waypoints.gpx
gpsbabel -t  -i garmin -f /dev/ttyS0 -o gpx -F track.gpx
a stahuje to data o 106. Kabel jsem si spájel z drátu od staré sériové myši a připilovaného plošňáku jako konektoru.

Filip Dominec

• [Proplesk] [Piškot]
  • Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 07 Září 2011, 22:16:44 »
Bylo by hlavně dobré rozlišit, zda je problém v sériové komunikaci, v USB redukci nebo jen v kombinaci obojího. Nebyl by k mání počítač se sériovým portem? Jiné přístroje (myš?) na sériovém portu fungují?
http://www.vrattenamstat.cz/ | Buďme tolerantní k triviálním dotazům; neznamenají "neumím to najít", ale "nejsem si jist, že to je správná cesta".

jader_nomak

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 09 Září 2011, 23:36:39 »
Počítač s seriovým portem k mání jest. Bez redukce normálně zapojenej do seriového portu kabel jede jako víno. Přídámli redukci do USB. hází mi to chyby. Upgradoval jsem Ubuntu na vyšší. Zkusím to znovu. Mohlo by to pomoct. Občas se mi povedlo takové kravinky upgradem opravit.

Bylo by hlavně dobré rozlišit, zda je problém v sériové komunikaci, v USB redukci nebo jen v kombinaci obojího. Nebyl by k mání počítač se sériovým portem? Jiné přístroje (myš?) na sériovém portu fungují?

erumoico

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 10 Září 2011, 16:11:48 »
Zdar
Zkus se mrknout na ABCLinuxu - USB Serial Cable (RS232 adapter pro USB s PL2303). Přesněji bych se asi podíval na /var/log/messages na kterém ttyUSB to je.

BTW:
Na Garmin mám odzkoušený grafický program "qlandkartegt" jenž je v repozitářích (tento balík doporučuje "qlandkartegt-garmin" jenž je nutné pro Garmin nainstalovat).
Nedostal jsem odpověď na mou odpověď. ??? Byla přečtena uživatelem jader_nomak? Pochopte prosím, že nedostanu-li odpověď, pak to vypadá, že jsem to psal zbytečně. :(
NB: ASUS EeePC 900A - Intel Atom N270, 1GB RAM; Debian GNU/Linux wheezy/sid, grafické prostředí KDE 4.6.5

erumoico

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 16 Září 2011, 13:27:54 »
Půjčil jsem si tento převodník a dnes jsem to vyzkoušel v "qlandkartegt" a funguje to. Popíšu postup: Zapojil jsem převodník, do něj jsem zapojil kabel ke komunikaci s GPS a připojil jsem GPS Garmin. Spustil QLandkarte GT a v setupu jsem vybral zařízení Garmin, Serial Port: /dev/ttyUSB0 a Type: EtrexLegend. Dal jsem to stáhnout Waypoint a Track a normálně to funguje. V GPSce mám normálně nastavený formát dat GARMIN.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.