Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: mikrofon / lineární vstup není slyšet ve sluchátkách  (Přečteno 1526 krát)

JarekKos

• Návštěvník
mikrofon / lineární vstup není slyšet ve sluchátkách
« kdy: 01 Října 2011, 00:51:28 »
Dobrý den, mám HP ProBook 4525s a nedaří se mi dosáhnout toho, abych signál z lineárního vstupu slyšel ve sluchátkách nebo reproduktorech. (KUbuntu 11.04)

Vstup zcela určitě funguje, protože když mluvím v Google Chatu, jsem slyšet. Když spustím pavucontrol, vidím v sekci "Vnitřní zvukový systém Analogové stereo" příslušný port "Analogový linkový vstup/Interní mikrofon/Vnitřní mikrofon" a ukazatel správně poskakuje podle signálu. Když do díry zastrčím jack, vnitřní mikrofon se správně odpojí a ukazatel opět v pořádku kopíruje, co tam pouštím.

Nemůžu ale za žádnou cenu přijít na to, jak to co jde do lineárního/mikrofonního vstupu uslyšet ve sluchátkách. Zkusil jsem všechno zapnout a vytáhnout na maximum jak v pavucontrol tak v konzolovém alsamixeru i v KMixu a nic.

Dál jsem zjistil, že by mělo stačit do pulseaudio natáhnout modul, který pošle vstup na výstup:
Kód: [Vybrat]
pactl load-module module-loopbackeventuelně to nastálo napsat do /etc/pulse/default.pa.

To se podařilo a mezi zařízeními "Přehrávání" se objevil "Loopback of Monitor of Vnitřní zvukový systém Analogové stereo". Jenže na špatném zařízení. Ten notebook má 2: jeden je Manhattan HDMI Audio [Mobility Radeon HD 5000] a druhý ten vnitřní. A ten loopback se zavěsí právě na HDMI, což pochopitelně neslyším a nedá se přepnout i když v roletce Vnitřní systém je. Potřeboval bych tedy nějak říct, které ze zařízení se má zahrnout do smyčky.

Věděl by prosím někdo co s tím?

UPDATE: tak už to jde. Ze zoufalství jsem smazal všechno, co v domácím adresáři začínalo .pulse, pak byl nutný kompletní restart (nikoliv jen přihlášení a odhlášení - jak windowsy) a funguje. Ze začátku to mělo příšernou latenci. Trochu pomohlo zařazení latency_msec = 1, ale ne příliš.

Vypadá to, že se budu muset seznámit s tím jak funguje jack. Po letmém prohlédnutí QJackCtl z toho vůbec nejsem chytrej.

Shrnutí: pomohlo dát do /etc/pulse/default.pa na konec řádek
Kód: [Vybrat]
load-module module-loopback latency_msec=1Potom smazat podadresář .pulse a soubor .pulse-cookie v domácím adresáři a následně restartovat celý počítač.

S tím restartem mi to nejde do hlavy. Zkoušel jsem restartnout jen pulseaudio, ale vůbec nereaguje (pactl -r, pactl exit, service pulseaudio restart). Ani na přímý kill -9. Totéž řádkové příkazy: pactl unload-module module-loopback neudělá prostě nic - modul zůstane kde je, žádná chybová hláška. pactl load-module module-loopback zase ten modul natáhne podruhé. Co to má být?

Díky.
« Poslední změna: 01 Října 2011, 11:45:46 od JarekKos »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.