Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Programy z wine nevidí ostatní disky  (Přečteno 1520 krát)

to.tak

Programy z wine nevidí ostatní disky
« kdy: 24 Října 2011, 08:25:05 »
Chtěl jsem práci s Rar archívy řešit po windlowsácku a tak jsem přes wine instaloval winrar (byl to můj první úspěšný experiment s wine).
Bohužel můj pocit vítězství netrval dlouho. Winrar sice naběhne z druhého disku ale k rozbalení do určeného umístění mi nabide zas pouze C/ a Z/ . Fleška ani ostatní disky pro ně prostě neexistují. Stejně dopadl i souborový manager. .
Existuje způsob jak starý disk s poškozenýma XP zviditelnit?
Ubuntu jej normálně vidí přes Domovská složka / počítač se do toho disku dostanu, takže disk je funkční.

S tím souvisí druhý problém, který by si asi zasloužil vlastní topic, ale kvůli souvislosti s výše uvedeným to dám do jednoho.
Při instalaci Ubuntu jsem si nastavil malou velikost disku pro systém. (potřebuju co nejvíc prostoru na záchranu dat z XP disku který půjdu reklamovat)
Pokošel jsem se dodatečně zvětšit prostor přes G.parted ale nějak se nechytám. Spustím Live Ubuntu z CD, dám unmount amzměnit velikost, ale velikost jde upravit pouze směrem dolu. Ani když větší část disku zmenším a přeznačím na neobsazenou, tak se mi do prázdného prostoru nepodaří ten menší nafouknout. Co dělám blbě?

aloisam

• Host
Re:Programy z wine nevidí ostatní disky
« Odpověď #1 kdy: 24 Října 2011, 09:52:01 »
doinstaluj si balík unrar, nebo rovnou ubuntu-restricted-extras, a vykašli se na wine..

to.tak

« Odpověď #2 kdy: 24 Října 2011, 11:43:41 »
unrar jsem instaloval,jenže jsem bohužel zvyklej na grafický prostředí a to mi ani unrar ani 7 zip pod linuxem nenabídne. Kvůli tomu, že mám málo místa na disku potřebuju určit, kam se mi 3gigový Iso před vypálením uloží a to se mi přes defaultně nastavený unrar nějak nedaří a netuším, kde se cíl pro rozbalení nastavit dá, resp. kde se v něm vůbec co nastavuje. Po tom restricted extras se mrknu. Samozřejmě že bych rači používal něco, co bude fungovat bez prostředníka.

aloisam

• Host
« Odpověď #3 kdy: 24 Října 2011, 11:56:28 »
ubuntu-restricted-extras je metabalík, kterej ti mimo unrar nainstaluje i kodeky, javu, a další blbosti, co nemůžou být z licenčních důvodů na cd. Tj je zbytečny se po něm dívat, jestli už unrar máš.

unrar jsem instaloval,jenže jsem bohužel zvyklej na grafický prostředí a to mi ani unrar ani 7 zip pod linuxem nenabídne.

tohle nechápu. Já mám unrar, poklepu na .rar soubor, otevře se mně Správce archívů (grafika;) dám rozbalit a hodím to kam chci.. To samý 7zip. Ty máš problém v který části toho postupu?

to.tak

« Odpověď #4 kdy: 24 Října 2011, 13:30:54 »
Myslel jsem že správce archiv a urar jsou 2 různý aplikace čili jsem marně hedal unrar v seznamu instalovaných a přitom mi to furt psalo, že instalovanej je.
čili problém je spíš mezi židlí a monitorem, nicméně to můj problém neřeší, neboť při použití správce archivů sice mám grafický výstup, ale výsledkem snažení je vždy chybová hláška

Cannot create /media/3094C94A94C91370/***/***********/20110415_110526.iso
Invalid or incomplete multibyte or wide character
Cannot create directory /media/3094C94A94C91370/***/***********
Invalid or incomplete multibyte or wide character

Je teoretická možnost, že se při rozbalování snaží správce archivů vytvořit nějaký mezisklad TEMP na systémovém disku ale tam není dost místa, nebo je v tom ještě jiná záludnost?

Tentokrát si to hodím na flešku a to ISO mi vyplivne v práci notebook za pár minut ale do budoucna, mám li na ubuntu fungovat, bych chtěl pochopit, co dělám špatně.
« Poslední změna: 24 Října 2011, 13:33:32 od to.tak »

aloisam

• Host
« Odpověď #5 kdy: 24 Října 2011, 14:23:35 »
tak to nevím. Ale podle té hlášky to vypadá spíš na problém s názvem složky kam to chceš rozbalovat. Nebo se ta složka fakt jmenuje /***/********* ?

to.tak

« Odpověď #6 kdy: 24 Října 2011, 15:02:50 »
To jsem vyhvězdičkoval sám. Potřebuju mladýmu vysmahnout win7 protože má drahý fotovybavení a je závislák na derivátech photoshopu. Přeci tady na linux fóru nebudu propagovat konkurenci  ;D  ;D

aloisam

• Host
« Odpověď #7 kdy: 24 Října 2011, 15:21:35 »
:)  Ale stejně mně přijde že to může být něco s kódováním, jestli to teda rozbaluješ na windowsáckej oddíl. Zkus to vygůglit...

Deadly

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 24 Října 2011, 17:04:30 »
Aby se Ti v programech ve Wine zobrazovaly disky, musíš si je nejdříve v "Nastavení Wine" --> Disky nastavit.
Např. D: /media/názevCDneboDVD/
        E: /home/uživatel/
        F: /windows/

Jinak, taky nevidím důvod proč používat WinRAR.
Ten iso soubor Ti nejspíš nejde vytvořit (rozbalit), protože ho rozbaluješ do složky /media/. Tam se připojují disky (CD, DVD atd.) Vytvoř si ve svém domovském adresáři (/home/uživatel/) nějakou složku např. ISO_soubory a rozbal to tam.
Intel Core i5-4690K 3.50GHz, 16 GB RAM, GeForce GTX 1060 6GB, ASUS Xonar DGX, U̶b̶u̶n̶t̶u̶ ̶22.̶0̶4̶ ̶6̶4̶b̶i̶t̶,̶ Linux Mint 22 Cinnamon 64bit

to.tak

« Odpověď #9 kdy: 25 Října 2011, 08:50:35 »
Abych mohl ten iso soubor v domovské složce uložit potřeboval bych poradit s výše popsaným druhým problémem. -- Pokošel jsem se dodatečně zvětšit prostor přes G.parted ale nějak se nechytám. Spustím Live Ubuntu z CD, dám unmount a změnit velikost, ale velikost jde upravit pouze směrem dolu. Ani když větší část disku zmenším a přeznačím na neobsazenou, tak se mi do prázdného prostoru nepodaří ten menší nafouknout. Co dělám blbě?

ulo

• Aktivní člen
  • *
    • Linux Mint Czech
« Odpověď #10 kdy: 25 Října 2011, 10:22:41 »
Aby se dal oddíl zvětšit, tak musí být volné místo, o které se může zvětšit, hned vedle tohoto oddílu (čili příklad: mám 2 oddíly a první chci zvětšit, tudíž musím zmenšit druhý tak, aby volné místo bylo na začátku druhého oddílu tj. mezi prvním a druhým oddílem). Snad jsem to popsal správně, páč tento postup mám vyzkoušený jako funkční.
PC-doma:  LinuxMint 13 KDE - AMD Athlon II X2 270, MB ASUS M5A78L LE, RAM 4 GB, ATI Radeon HD4350
PC-práce: LinuxMint 13 KDE - Intel Pentium 4, MB MSI 945G Neo, RAM 4 GB, GeForce 8400 GS
NB:  LinuxMint 15 KDE - Acer TravelMate 3002

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.