Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: jak spustit Ubuntu z USB bez podpory USB BOOT (vyřešeno)  (Přečteno 4075 krát)

donjirka

• Aktivní člen
  • *
  • Žiješ jen jednou!
    • Blog
jak spustit Ubuntu z USB bez podpory USB BOOT (vyřešeno)
« kdy: 09 Listopadu 2011, 11:08:20 »
Zdravím, prosím o pomoct s problémem u mého starého PC. Mám připojený USB disk na tom disku Ubuntu, ale BIOS bez podpory USB-BOOT. Problém  jsem chtěl vyřešit pomocí nástroje Plop tak, že nechám BIOS BOOT na CD-ROM a po zavedení spustím Ubuntu. To je ovšem problém, protože Plop se spustí z CD jako live a já můžu tak leda připojit mountem USB zařízení a procházet filesystem. Nebo jde Ubuntu nějakým způsobem spustit? Hledám řešení abych vložil CD do mechaniky které spustí systém z USB.
« Poslední změna: 10 Listopadu 2011, 18:42:24 od donjirka »

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
Re:jak spustit Ubuntu z USB bez podpory USB BOOT
« Odpověď #1 kdy: 09 Listopadu 2011, 11:15:46 »
Hledám řešení abych vložil CD do mechaniky které spustí systém z USB.

Možná to nebude nutné.

Zkus vložit USB disk a potom zapnout PC, jít do BIOSU a zkusit detekovat další HDD, když se objeví, máš vyhráno, když ne, nastav pořadí zařízení pro boot takto

HDD03
HDD02
HDD01 (předpokládám, že toto je tvůj interní HDD)

Nějak jsem nepochopil, zda máš na externím disku nainstalovaný Ubuntu, nebo instalaci.

V každém případě pomůže CD SuperGrub, který vyhledá všechny dostupné bootovatelné věci a nabídne je.

« Poslední změna: 09 Listopadu 2011, 11:18:06 od compaq »
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

JS

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 09 Listopadu 2011, 11:56:09 »
Jsem ten Plop boot manager zkousel. http://www.plop.at/en/bootmanager.html
Ja iso vypalil na CD a nabootuju z CD. Tam se mi objevi moznost boot z USB. Jde to myslim i nahrat na hardisk a tam pak zvolis USB. Nebo i na disketu myslim. Ja zkousel jen to CD a funguje to v poho.
Akorat na tech deskach, kde ta podpora USB neni je vetsinou USB 1.1 takze rychlost nic moc.

donjirka

• Aktivní člen
  • *
  • Žiješ jen jednou!
    • Blog
« Odpověď #3 kdy: 10 Listopadu 2011, 18:41:42 »
Díky,
Plop funguje prádně, dokonce jsem si to nahrál na disketu abych neměl CD v CD-ROM. O rychlost mi vůbec nejde, protože to pužívám jen jako SSH server.

Mimochodem kdyby někdo potřeboval, tak se to tady http://www.plop.at/en/bootmanager.html#download nechá stáhnout a potom už stačí jen rozbalit a vypálit iso soubor, který má pár kB na CD, nebo příkazem dd if=plpbt.img of=/dev/fd0 nahrát na disketu.
Při bootu to vypadá takto: http://www.plop.at/images/bootmanagerv5/bootmngr5_1.jpg
« Poslední změna: 10 Listopadu 2011, 18:45:07 od donjirka »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.