Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nefunkční nastavení Samby a problémy se sdílením souborů  (Přečteno 2552 krát)

ravenant

• Návštěvník
Zdarec,
řeším tu jeden problém, který se objevil u Ubuntu 11.10 - Tím problémem je Samba. Přesto, že jsem ji instaloval - nemohu spustit její uživatelské rozhraní (nechci ho v terminálu), samba4 nainstalovat nejde. Nicméně - něco se pravděpodobně nainstalovalo - protože se mi podařilo alespoň částečně rozchodit sdílení disků mezi počítači (včechny s Ubu) v domácí síti. Problém je, že jednou na disk lze zapisovat, nebo z něj nejde číst, nebo obráceně, jindy se nedostanu do složek. :( příjde mi že s novým U11.10 je to celý totálně rozhašený.
V práci mám v síti PC s U11.04 a tam sdílení funguje v rámci Ubuntu - Win zcela bez problému - takřka v realtimu přehrávám potřebná videa atd.

Jde mi o to, že doma mám komp, který má sloužit jako úložiště pro filmy, muziku a fotky s tím, že z ostatních PC je budu moci prohlížet, spouštět a ukládat aniž by se musela řešit oprávnění apod. Dřív to šlo, teď to prostě nejde. Pokud existuje jiné řešení než Samba tak budu rád za každou informaci.

Tetsuya

• Aktivní člen
  • *
Re:Nefunkční nastavení Samby a problémy se sdílením souborů
« Odpověď #1 kdy: 16 Listopadu 2011, 19:48:09 »
No, pokud ti jedou všechny pecka na ubuntu, tak nepoužívej sambu, která se hodí jen do hybridních sítí linux/windows, ale nativní nfs viz http://www.linuxexpres.cz/praxe/sdileni-pomoci-nfs.

ravenant

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 16 Listopadu 2011, 21:08:29 »
No, tak to nevim jestli NFS bude to pravý ořechový... nechci aby se mi to objevovalo automaticky namountovaný na nějakém konkrétním místě - ideální je aby se objevilo jako zařízení v Síti po kliku na Procházení sítě ...  :-\

Navíc - přítelkyně rozhodně neumí pracovat s terminálem, natož pokaždý příkazem připojovat disk - v tomhle mi Samba přišla trochu praktičtější

ravenant

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 17 Listopadu 2011, 14:21:30 »
Tak buď jsem blbej nebo navedej - ale nepodařilo se mi rozjet NFS ani na mém PC - přitom jsem dělal vše jak je napsáno v onom návodu. Po zadání příkazu k namontování na klientském počítači mi vyskočí:
Kód: [Vybrat]
mount.nfs: Failed to resolve server ravenant-Satellite-A200: Name or service not knownpokud tam zadám svojí interní IP host pc tak pro změnu vyjede hláška
mount.nfs: access denied by server while mounting 192.168.0.110:/home/ravenant

:-\

ntz_reloaded

• Lokaj
  • Závislák
  • skill :: ur home erly
« Odpověď #4 kdy: 17 Listopadu 2011, 14:42:28 »
ukaz nam prosim oba soubory (bez komentaru) exports a smb.conf ... predtim si zkontroluj, zda-li to nemuze zpusobovat firewall ,,
tikejte mi, taky Vam tikam ...
song of the day - openSUSE, openindiana, DuckDuckGo
The noise ain't noise anymore, who's to blame, WHO'S TO BLAME ??

ravenant

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 17 Listopadu 2011, 15:01:40 »
Takže exports je takhle:
/home/ravenant/ 192.168.0.110(rw,subtree_check)
soubor smb.conf mi to nenajde (ani pomocí whereis)

jinak při restartu nfs na hostu mi vše proběhne ok - jen mi tam vyskočí hláška:
exportfs: scandir /etc/exports.d: No such file or directory

ntz_reloaded

• Lokaj
  • Závislák
  • skill :: ur home erly
« Odpověď #6 kdy: 17 Listopadu 2011, 15:29:59 »
precti si prosim nejaky tutorial k obemu, jak k sambe tak k nfs ,, je to i na ubunti wiki, dalsi 0pekne clanky jsou v cestine na root.cz ..

podle tve odpovedi soudim, ze je nesmyslne pokouset se ti to vyradit na foru, kde se maji resit konkretni problemy .. dale muzes zkusit irc ...

zdravim, ntz
tikejte mi, taky Vam tikam ...
song of the day - openSUSE, openindiana, DuckDuckGo
The noise ain't noise anymore, who's to blame, WHO'S TO BLAME ??

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.