Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: tvorba vlastního distra  (Přečteno 3256 krát)

Mraky

• Aktivní člen
  • *
tvorba vlastního distra
« kdy: 03 Prosince 2011, 22:37:10 »
AHjote
Mám již několik období ubuntu studio, ted jsem si nainstlil 11.11 a jsem znechucen tou změnou!ružový úvod! xfce? wtf? instaluju gnome,zase,gnome 3 - hnuj, muj oblíbený smplayer je totálně invalitní a ostatní  programy máj taky co dělat aby fungovaly jak maj! znechuceně se vracím na xfce a přemýšlím o vlastním distru, jen nevím jak? mám nápad, jaký jádro kam implementovat, ale žádná praxe... nevěděli byste někdo jak na to?

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
Re:tvorba vlastního distra
« Odpověď #1 kdy: 03 Prosince 2011, 23:06:52 »
Ale tvůrci kdesi avízovali, že další Ubuntu Studio bude postavené na XFCE. Nějak nechápu, že ti nejdřív vadí a pak se na něj vracíš...
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

Citrisin

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 03 Prosince 2011, 23:12:24 »
AHjote
Mám již několik období ubuntu studio, ted jsem si nainstlil 11.11 a jsem znechucen tou změnou!ružový úvod! xfce? wtf? instaluju gnome,zase,gnome 3 - hnuj, muj oblíbený smplayer je totálně invalitní a ostatní  programy máj taky co dělat aby fungovaly jak maj! znechuceně se vracím na xfce a přemýšlím o vlastním distru, jen nevím jak? mám nápad, jaký jádro kam implementovat, ale žádná praxe... nevěděli byste někdo jak na to?
Tak především si musíš ujasnit co v té své vlastní distribuci budeš mít. V počátku jde především o základ na kterém budeš stavět, poté o prostředí a nakonec o specifických programech. Vhodným základem je dle mého, pokud bych si chtěl tvořit vlastní distribuci buď Debian nebo Ubuntu server. Oba umožňují v zásadě nainstalovat linuxový kernel s balíkovacím systémem. Prostředí a programy si poté dodáš. Pokud jde o úplnou realizaci, tak máš dvě možnosti: Spokojíš se s tím co už je a dáš to dohromady jenom jinak. Například kdyby jsi vytvořil distribuci z Ubuntu kde je Gnome3 a ne Unity.  Další možností je poté začít programovat. Zvolit si začátek, s čím je člověk spokojený a na něho stavět. Například si vezmu Gnome, odstraním Gnome-shell a na jeho místo naprogramuji zcela něco nového. Dám tomu prostředí vlastní skin a mám krásný desktop dle mých představ. Pokud máš ale v plánu to brát opravdu odněkud odspoda (vlastní repositářový systém, vlastní prostředí aj.) tak to je běh opravdu na dlouhou trať. To člověk sám nikdy nezvládne, dříve se zblázní. I taková předělávka Gnoma je takový oříšek, že jako oneman projekt je to bláznovství.
Ono vlastní disto někdy láká, ale člověk si musí uvědomit, že na podle vás zabugovaném Gnome pracovalo spoustu vývojářů a vy budete, alepoň ze začátku, sám. Jen těžko budete o něco lepší.
Edit: Vlastně vše se dá řešit. Nemá sice s tím zkušenosti, ale musí to nějak jít předělat ;-) Nelíbí se úvod? Nějaký ten čas na změnu -> Nelíbí se prostředí, neexistuje jen xfce a Gnome3. Nikdo nikomu nebrání používat i zastaralý software, tedy třeba Gnome2.
« Poslední změna: 03 Prosince 2011, 23:18:40 od Citrisin »
†Asus M51Va
*Lenovo Ideapad Y580, intel i5 Ivi bridge, Nvidia GTX660, 8GB ram, 32GB ssd (Samsung), 1TB hdd.
Ubuntu 12.10, Gnome shell.

sabraq

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 04 Prosince 2011, 02:35:03 »
Tak asi mu nejde o to vytvořit vlastní distribuci, spíš myslel liveCD s gnome panelem, na kterém běželo UStudio původně. Nyní je postaveno na XFCE, což je asi nejsnadnější náhrada, když je postaveno taky na knihovnách gtk2, ale nevím. Zatím jsem ho nezkoušel, ale nemyslím si, že by použití XFCE pro Ubuntu Sutdio byl takovej průšvih. Ještě může zkusit KDE...

Citrisin

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 04 Prosince 2011, 09:05:45 »
Tak asi mu nejde o to vytvořit vlastní distribuci, spíš myslel liveCD s gnome panelem, na kterém běželo UStudio původně. Nyní je postaveno na XFCE, což je asi nejsnadnější náhrada, když je postaveno taky na knihovnách gtk2, ale nevím. Zatím jsem ho nezkoušel, ale nemyslím si, že by použití XFCE pro Ubuntu Sutdio byl takovej průšvih. Ještě může zkusit KDE...
Pozdeji mi to tak trochu došlo, právě proto jsem psal ten "Edit" do předchozího příspěvku.
Řešení by také mohlo prakticky být: odinstalovat xfce a na jeho místo nainstalovat Gnome-panel? Nezkoušel jsem jestli to co je v poslední distribuci v repositářích je starý gnome-panel jako Gnome2, nebo ten z fallbacku. Případně zdrojáky a přeložit.
†Asus M51Va
*Lenovo Ideapad Y580, intel i5 Ivi bridge, Nvidia GTX660, 8GB ram, 32GB ssd (Samsung), 1TB hdd.
Ubuntu 12.10, Gnome shell.

Mraky

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 04 Prosince 2011, 13:50:08 »
no vlastně je fakt že kdybych tam místo xfce nebo gnome3 dal stasrý gnome2, tak bych tím vyřešil problém, jen nějak nevím jak se instalujou ty starší verze...
jinak zas tak úpně od píky bych určitě nezačínal a programovat už vůbec né, spíš když už , tak bych bral už hotové kusy, např hotový jádro   gnome2, a postavené na debianu, jen bych splácal to co už je ale v jiných variantách...

pacholik

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 04 Prosince 2011, 18:47:49 »
a co takhle vyzkoušet Mint 12 s Mate (fork Gnome2)?
http://www.linuxmint.com/rel_lisa_whatsnew.php#mate

Mraky

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 05 Prosince 2011, 12:26:30 »
to by šlo, vlastně sem s mintem počítal jen bych tam dal jádro s nízkou latencí, + příslušný audio/video soft....

Mraky

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 06 Prosince 2011, 11:44:30 »
hmm, jako není mi ale jasná jedna věc, pokud qjackctl vytváří podklad pro realtime, pak by mělo být jedno jaký distro mám?

Mraky

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: 06 Prosince 2011, 16:09:15 »
myslím že jsem našel řešení:
tady úvodní povídání:
http://www.linuxexpres.cz/distro/recenze-ubuntu-studio
zde již samotná implementace nizkolatenčního jádra:
http://www.ptxdist.org/software/linux-rt/debian_en.html
joo a kdyby někdo semnou sdílel podobný názor, tak enjoy!

sabraq

• Závislák
« Odpověď #10 kdy: 06 Prosince 2011, 20:02:58 »
myslím že jsem našel řešení:
tady úvodní povídání:
http://www.linuxexpres.cz/distro/recenze-ubuntu-studio
zde již samotná implementace nizkolatenčního jádra:
http://www.ptxdist.org/software/linux-rt/debian_en.html
joo a kdyby někdo semnou sdílel podobný názor, tak enjoy!

Ale ve zdrojích už nějaké rt jádra jsou...stačí si vybrat ;).

Mraky

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: 07 Prosince 2011, 17:53:25 »
no nevím co máš ale v mintu co mám já jsem to jaxi nenalezl,pouze rt-test, možná nemám nejaktuálnější ,je tam 11.04, natty..

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.