Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Hromadné odstranění háčků a čárek v názvu  (Přečteno 7015 krát)

martin.nohejl

• Aktivní člen
  • *
Hromadné odstranění háčků a čárek v názvu
« kdy: 13 Prosince 2011, 21:50:01 »
Všechny zdravím, chci se zeptat, jestli jde nějak jednoduše hromadně opakovaně odstranit v názvech souborů háčky, čárky a mezery.
Například přejmenovat soubor S Maruškou na zahradě.jpg na S_Maruskou_na_zahrade.jpg.
Zkoušel jsem program KRENAME, kde jsem objevil, že můžu hromadně změnit znaky za znaky jiné, ale musel bych tam všechny vypsat (á za a, c za č, d za ď, ...) a když chci postup třeba na druhý den opakovat (např u jiných souborů) musím znova náhrady vypsat. Nedá se to nějak uložit, aby si to krename pamatoval? Nebo znáte někdo lepší způsob?
Hlavní PC: Intel Core i5 2500 3,30GHz Sandy Bridge, MB Gigabyte H61M, DIMM DDR3 8GB 1333MHz, 1TB SATA (2 oddíly / 200GB, /home 800GB), Ubuntu 14.04CZ 32bit
Záložní PC: AMD Athlon(TM)XP 1700+, 512 MB RAM, NVIDIA GeForce4 MX 4000, disk 72GB IDE, Ubuntu 10.10CZ 32 bit

daysleeper

• Stálý člen
  • **
Re:Hromadné odstranění háčků a čárek v názvu
« Odpověď #1 kdy: 13 Prosince 2011, 22:10:04 »
Může být v Terminálu?
Kód: [Vybrat]
$ echo "S Maruškou na zahradě.jpg" | iconv -f UTF-8 -t ASCII//TRANSLIT | tr ' ' '_'
S_Maruskou_na_zahrade.jpg
(převede do ascii s transliterací ě → e apod., mezery zvlášť pomocí tr)

martin.nohejl

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 16 Prosince 2011, 22:27:29 »
Tak jsem to zkoušel dle uvedeného postupu:
1. následující příkaz terminálu ($ echo "S Maruškou na zahradě.jpg" | iconv -f UTF-8 -t ASCII//TRANSLIT | tr ' ' '_') mi pouze přejmenovaný název zobrazí v terminálu, ale ve skutečnosti ho nepřejmenuje.
2. Nevím jak donutit, aby mi to provedlo nejen na zadaný soubor, ale třebas na všechny soubory v daném adresáři
Hlavní PC: Intel Core i5 2500 3,30GHz Sandy Bridge, MB Gigabyte H61M, DIMM DDR3 8GB 1333MHz, 1TB SATA (2 oddíly / 200GB, /home 800GB), Ubuntu 14.04CZ 32bit
Záložní PC: AMD Athlon(TM)XP 1700+, 512 MB RAM, NVIDIA GeForce4 MX 4000, disk 72GB IDE, Ubuntu 10.10CZ 32 bit

RNA

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 16 Prosince 2011, 22:42:51 »
Obávám se, že nativní aplikace pro Linux se bude hledat obtížně.
Totéž jsem řešil před časem pomocí jakéhosi freeware . už nevím, jak se to jmenovalo, není to ten soft uvedený níže.  - ale to jsem řešil pomocí Wokenního stroje, kvůli Truecrypt, ten má totiž nekompatibilní kódování mezi Windows a Linuxem.  :(

Zkuste toto http://www.softpedia.com/get/System/File-Management/Diacritics-Remover.shtml
rozjet pod Wine. (nemám zkušenosti, ale mělo by to chodit, je to jenom práce z filesystémem). Případně to udělejte z Wokenního stroje přes síť.

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
« Odpověď #4 kdy: 16 Prosince 2011, 22:46:44 »
Výborné je Krename (je z KDE, takže si s sebou vezme "pár" balíků) - před instalací doporučuji v Synapticu vypnout volbu "Povazovat doporučené balíky za závislé".

Pokud používáš Krusader, tak se s ním Krename spáruje.
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

martin.nohejl

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 16 Prosince 2011, 22:58:09 »
Krusader s Krename používám, jen nevím jak v něm mám nastavit to hromadné odstranění háčků a čárek. Umím jen nastavit nahrazení jednotlivých znaků a to tak, že postupně zadám nahraď á za a, č za c, ď za d, ... v tom by nebyl problém, ale štve mne, že si to ten krename do příště nezapamatuje a musím to zadávat příště znovu, nebo alespoň nevím, jak donutit Krename, aby si to příště pamatoval. :'(

daysleeper

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 16 Prosince 2011, 23:05:20 »
Tak jsem to zkoušel dle uvedeného postupu:
1. následující příkaz terminálu ($ echo "S Maruškou na zahradě.jpg" | iconv -f UTF-8 -t ASCII//TRANSLIT | tr ' ' '_') mi pouze přejmenovaný název zobrazí v terminálu, ale ve skutečnosti ho nepřejmenuje.
2. Nevím jak donutit, aby mi to provedlo nejen na zadaný soubor, ale třebas na všechny soubory v daném adresáři

Pokud chci přejmenovat soubory v adresáři /adresar
find /adresar -maxdepth 1 -type f | while read F; do name="$(echo "$(basename "$F")" |  iconv -f UTF-8 -t ASCII//TRANSLIT | tr ' ' '_')"; cp "$F" "/tmp/$name"; done
Tento skript soubory jen zkopíruje (přejmenované) do adresáře /tmp (kvůli kontrole).
Pokud funguje ke spokojenosti, nahraď příkaz cp příkazem mv -i a adresář /tmp adresářem /adresar.

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
« Odpověď #7 kdy: 16 Prosince 2011, 23:33:04 »
Krusader s Krename používám, jen nevím jak v něm mám nastavit to hromadné odstranění háčků a čárek. Umím jen nastavit nahrazení jednotlivých znaků a to tak, že postupně zadám nahraď á za a, č za c, ď za d, ... v tom by nebyl problém, ale štve mne, že si to ten krename do příště nezapamatuje a musím to zadávat příště znovu, nebo alespoň nevím, jak donutit Krename, aby si to příště pamatoval. :'(

Když spustíš krename, tak na tabu "Filename" (rozšířený) je vlevo nahoře tlačítko "funkce" - asi třetí položka seznamu je transliterace (přepísmenkování).
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

keramo

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 19 Prosince 2011, 18:34:58 »
Ještě bych doporučil vyzkoušet program detox. Pomocí přepínače -n lze vyzkoušet, jak by to dopadlo.

martin.nohejl

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: 19 Prosince 2011, 22:00:36 »
Postup:
Pokud chci přejmenovat soubory v adresáři /adresar
find /adresar -maxdepth 1 -type f | while read F; do name="$(echo "$(basename "$F")" |  iconv -f UTF-8 -t ASCII//TRANSLIT | tr ' ' '_')"; cp "$F" "/tmp/$name"; done
Tento skript soubory jen zkopíruje (přejmenované) do adresáře /tmp (kvůli kontrole).
Pokud funguje ke spokojenosti, nahraď příkaz cp příkazem mv -i a adresář /tmp adresářem /adresar.
funguje

Postup:

Když spustíš krename, tak na tabu "Filename" (rozšířený) je vlevo nahoře tlačítko "funkce" - asi třetí položka seznamu je transliterace (přepísmenkování).
Také funguje.

Ještě by tě při této příležitosti zajímalo, jak můžu, tentokráte to potřebuju v terminálu, hromadně přepsat příponu u všech souborů v zadaném adresáři (např adresář skripty obsahuje soubory *.txt a já je chci přepsat na soubory *.sh, případně tuto příponu úplně zrušit)

pacholik

• Závislák
« Odpověď #10 kdy: 20 Prosince 2011, 13:09:48 »
for i in *.txt; do mv "$i" "${i%.txt}.sh"; done

vidocqcz

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 20 Prosince 2011, 23:47:40 »
Doporučuji aplikaci pyRenamer. Zvládne vše, co požadujete.
ProBook 4730s (Radeon HD 6490M, Intel i5 2.3GHz, 4GB DDR3), Ubuntu 11.10

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.