Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: skenování  (Přečteno 7308 krát)

potroublo

• Návštěvník
skenování
« kdy: 04 Ledna 2012, 10:28:03 »
Manželka potřebuje skenovat a tisknout (hp scanjet2200c a hp545c) Vzhledem k tomu, že doteď skenovala na oknech v 602 a jen s velkými obtížemi bych ji naučil složitější program, potřeboval bych poradit, v čem skenovat a tisknout najednou, to vše bez jakéhokoliv ukládání. Kdo zná 602, ví, že stačí stisknout scan, tlačítko oříznout a okamžitě ořez vytisknout = 3 operace na jedné stránce = maximum, co manželka zvládne. Xsane neumí rovnou tisknout (obrázek se musí mezi tím uložit). Děkuji za radu

RRRadek Neužil

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
Re:skenování
« Odpověď #1 kdy: 04 Ledna 2012, 10:36:04 »
Stačilo by ti to takto?

Kopírka  :o)
Možná se někomu někdy stalo že mu doma zůstala multifunkční tiskárna se scannerem ale bez barvy nebo scanner samotný a máte jinou tiskárnu která nemá scanner, a rádi byste kopírovali jednoduše a rychle jedním klikem nebo stiskem jedné klávesy?

Nejdříve budeme potřebovat zjistit váš scanner což provedeme příkazem v terminálu.
Kód: [Vybrat]
scanimage -LVýsledek by měl vypadat asi jak vidíte na obrázku kde můj scanner má označení plustek:libusb:001:005

Dále budeme potřebovat zjistit název vaší tiskárny kterou už máte v systému nainstalovanou a funkční. Taktéž příkazem v terminálu.
lpqVýsledek by měl vypadat asi jak vidíte na obrázku kde moje tiskárna má označení HP-LaserJet-4-Plus

Dále si vytvoříme obyčejný textový soubor v domovském adresáři který nazveme příznačně kopirka.sh a do něj vložíme následující text
(povšimněte si druhého a třetího řádku který upravíte dle předchozích výsledků tak aby odpovídaly vašemu scanneru a tiskárně)
#!/bin/bash
scanner="plustek:libusb:001:005"
printer="HP-LaserJet-4-Plus"
echo "Kopírování..."
scanimage -p -d ${scanner} --resolution "150" -l "0" -t "0" -x "210mm" -y "297mm" --mode "Gray" | lp -o media=a4 -o fitplot -d ${printer}

Kód si můžete sami upravovat dle vlastní představy, a nebo si můžete vytvořit více skriptů s různým nastavením.
  • Pro barevnou kopii změňte v kódu slovo "Gray" na "Color" , nebo pokud kopírujete výhradně textové dokumenty tak zkuste "Lineart" kde kopie bude jednobitová (u "Lineart" doporučuji nastavit --resolution "300" )
  • Zvýšení nebo snížení kvality rozlišení můžete měnit v --resolution "150" kde číslo můžete měnit třeba na --resolution "300" ale čím větší kvalita tím déle trvá kopírování.
  • Nyní je nastaveno aby se naskenovala stránka A4 a následně se zmenšila do tiskutelné plochy, chcete li tisknout 1:1 s tím že se oříznou okraje dopište na konec skriptu za ${printer}  (s mezerou na začátku .....${printer} -o page-bot.....)
-o page-bottom=0 -o page-left=0 -o page-right=0 -o page-top=0
  • Chtěli by jste aby jste byli dotázány kolik chcete udělat kopií? Upravíte nebo přepíšete skript aby vypadal takto.
#!/bin/bash
scanner="plustek:libusb:001:005"
printer="HP-LaserJet-4-Plus"
echo -n "Kolik kopií? "
read copy
echo "Kopírování..."
scanimage -p -d ${scanner} --resolution "150" -l "0" -t "0" -x "210mm" -y "297mm" --mode "Gray" | lp -n ${copy} -o media=a4 -o fitplot -d ${printer}

Po uložení vámi upraveného kódu musíte nastavit aby se daný skript dal pouštět a to provedete následujícím příkazem.
chmod +x kopirka.sh
Nyní stačí aby jste na soubor kopirka.sh poklikali myší a zvolily Spustit v terminálu.

Pokud si chcete vytvořit klávesovou zkratku nebo si namapovat nějaké tlačítko na své klávesnici aby se po stisku provedla veškerá operace naprosto sama tak si otevřete Dash a spusťte Klávesnice, otevře se vám okno tam na druhé záložce Zkratky kde dole zvolíte Vlastní zkratky a plusem Přidat a dopíšete do Názvu Kopírka  :o) a do Příkazu (v cestě /home/qqpc/... nahraďte qqpc za vaše uživatelské jméno)
xterm -geometry "16x2-1+1" -uc -b "20" -title "Kopírka  :o)" -fn "12x24" -e sh '/home/qqpc/kopirka.sh'

Pak už stačí nastavit u nové Vlastní zkratky klávesu nebo kombinaci která to všechno spustí.
Poté po stisknutí kouzelné klávesy bude výsledek vypadat takto  :D

Možné problémy:
Je možné že po restartu počítače vám nebude scanner scenovat a pokud se podíváte znovu na výpis scanimage -L tak bude jiné označení scanneru.

Řešení jsou dvě.
Nechávat scanner stále připojený a zapnutý k počítači.
nebo
Z kódu odstraňte -d ${scanner} a potom se bude pokaždé prohledávat skenovací zařízení a první nalezené se také použije. Vždy to trvá 5 až 10 vteřin než scanner najde.
« Poslední změna: 05 Ledna 2012, 17:56:31 od RRadek »
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

Zerog

• Aktivní člen
  • *
    • Zerog blog
« Odpověď #2 kdy: 04 Ledna 2012, 12:27:20 »
OT: Na wiki jsem to nenasel. Takovej krasnej navod tam neni ?
Distro:  Debian
WM:      Awesome
NT:       Latitude D620

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #3 kdy: 04 Ledna 2012, 12:31:44 »
Už dlouho plánuji ho tam dát... Asi se rozhoupu a šoupnu to tam když už mi to dalo s pomocí pár ochotných lidí zde takovou práci.

Ještě plánuji udělat k tomu nějaké grafické klikátko :P. No nejdřív bych to šoupnul na Wiki takto a podud se dodělá GUI tak be se tam přihodil později.
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

jAster_BA

• Závislák
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
« Odpověď #4 kdy: 04 Ledna 2012, 13:30:05 »
Ponúkaš to ako Horst Fuchs :D
Na niektorý produkt mal presne tieto slová akurát to ťažko dopátrať.
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #5 kdy: 04 Ledna 2012, 13:48:54 »
Jasně a k tomu zdarma operační systém Ubuntu.  ;D

A pokud zavoláte hned tak k tomu dostanete pár facek  ;D ;D ;D

Ano je ten návod takový jak pro blbý ale chtěl jsem aby se nikdo už nemusel ptát a dohledávat kde co po netu aby to dokázal rozchodit.

Tadeáš Pařík

• Předseda občanského sdružení Ubuntu ČR a člen placené komunitní podpory
    • Ubuntu.cz
« Odpověď #6 kdy: 04 Ledna 2012, 20:56:52 »
Návod je na Wiki, jakmile mi RRadek dodá slušné screeny, tak je tam nauploaduju, což bude asi zítra. Tyto obrázky do návodů použít nelze.
Do života je třeba mít připravený rozum, nebo provaz.

Ubuntu 14.04 64 bit / Windows 10 Pro - Intel DH87MC, Intel Core i7-4771, 8GB Ram, Kingston HyperX 3K SSD 120GB, Intel HD 4600 a ASUS GTX660-DC2OCPH-2GD5
Ubuntu 14.04 64bit - HP ProBook 4525s
Ubuntu 14.10 32bit - ThinkPad R52 (testování)

pariktadeas@jabbim.cz

potroublo

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 05 Ledna 2012, 09:53:05 »
Udělal jsem to podle návodu (alespoň doufám, a kopírka se nerozjela. Udělal jsem někde chybu?

terminál:
mort@mort-2410:~$ scanimage -L
device `plustek:libusb:004:005' is a Hewlett-Packard Scanjet 2200c flatbed scanner
mort@mort-2410:~$ lpq
DESKJET-845C is ready
no entries
mort@mort-2410:~$ chmod +x kopirka.sh
mort@mort-2410:~$

kopirka.sh
#!/bin/bash
scanner="Hewlett-Packard Scanjet 2200c"
printer="DESKJET-845C"
echo "Kopírování..."
scanimage -p -d ${scanner} --resolution "150" -l "0" -t "0" -x "210mm" -y "297mm" --mode "Gray" | lp -o media=a4 -o fitplot -d ${printer} -o page-bottom=0 -o page-left=0 -o page-right=0 -o page-top=0

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #8 kdy: 05 Ledna 2012, 10:23:02 »
Jasně že to máš blbě.  ;D
U tebe to má vypadat takto.

#!/bin/bash
scanner="plustek:libusb:004:005"
printer="DESKJET-845C"
echo "Kopírování..."
scanimage -p -d ${scanner} --resolution "150" -l "0" -t "0" -x "210mm" -y "297mm" --mode "Gray" | lp -o media=a4 -o fitplot -d ${printer} -o page-bottom=0 -o page-left=0 -o page-right=0 -o page-top=0

ps: Tadeáši na obrázkách se pracuje... Jinak dík za pomoc. ;)

potroublo

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 05 Ledna 2012, 10:41:25 »
Tak jsem to předělal podle tebe:
#!/bin/bash
printer="DESKJET-845C"
echo "Kopírování..."

Při kliku na ikonu mi nabídne spuštění v terminálu, problikne terminál s textem "skenování" a nic. Skener nereaguje.

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #10 kdy: 05 Ledna 2012, 12:34:51 »
Co ti vypíše v terminálu
scanimage --test
A jen tak pro informaci co máš za verzi ubuntu?

PS: Fotky už jsou upraveny.

Tadeáš Pařík

• Předseda občanského sdružení Ubuntu ČR a člen placené komunitní podpory
    • Ubuntu.cz
« Odpověď #11 kdy: 05 Ledna 2012, 12:39:41 »
Jestli jsou už hotové, tak mi pošli v PMku link, na tom původním jsou pořád neořezané... dík.
Do života je třeba mít připravený rozum, nebo provaz.

Ubuntu 14.04 64 bit / Windows 10 Pro - Intel DH87MC, Intel Core i7-4771, 8GB Ram, Kingston HyperX 3K SSD 120GB, Intel HD 4600 a ASUS GTX660-DC2OCPH-2GD5
Ubuntu 14.04 64bit - HP ProBook 4525s
Ubuntu 14.10 32bit - ThinkPad R52 (testování)

pariktadeas@jabbim.cz

potroublo

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 05 Ledna 2012, 16:02:01 »
Ubuntu mám 11.10, rychlý sken z Ubuntu funguje, akorát že ořez a tisk z tohoto jde přes uložení a to je pro manželku nepřekonatelné.

Skener zavrčel a nahřál lampu.
Terminál píše:
mort@mort-2410:~$ scanimage --test
scanimage: scanning image of size 202x150 pixels at 24 bits/pixel
scanimage: acquiring RGB frame, 8 bits/sample
scanimage: reading one scanline, 606 bytes...   PASS
scanimage: reading one byte...      PASS
scanimage: stepped read, 2 bytes...    PASS
scanimage: stepped read, 4 bytes...    PASS
scanimage: stepped read, 8 bytes...    PASS
scanimage: stepped read, 16 bytes...    PASS
scanimage: stepped read, 32 bytes...    PASS
scanimage: stepped read, 64 bytes...    PASS
scanimage: stepped read, 128 bytes...    PASS
scanimage: stepped read, 256 bytes...    PASS
scanimage: stepped read, 512 bytes...    PASS
scanimage: stepped read, 1024 bytes...    PASS
scanimage: stepped read, 1023 bytes...    PASS
scanimage: stepped read, 511 bytes...    PASS
scanimage: stepped read, 255 bytes...    PASS
scanimage: stepped read, 127 bytes...    PASS
scanimage: stepped read, 63 bytes...    PASS
scanimage: stepped read, 31 bytes...    PASS
scanimage: stepped read, 15 bytes...    PASS
scanimage: stepped read, 7 bytes...    PASS
scanimage: stepped read, 3 bytes...    PASS

Po dalším pokusu o spuštění z "kopírka.sh" výpis tiskárny:dokument:(stdin), tiskárna:deskjet-845c, velikost:OK, čas přijmutí: před 4 minutami, stav: pozastaveno.
Přitom skener ani nevrk.

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #13 kdy: 05 Ledna 2012, 16:20:58 »
Zkus to takto...

#!/bin/bash
printer="DESKJET-845C"
echo "Kopírování..."
scanimage -p -d ${scanner} --resolution "150" -l "0" -t "0" -x "210.82mm" -y "294.64mm" --mode "Gray" | lp -o media=a4 -o fitplot -d ${printer}

Pokud to nepůjde tak ještě zkus pozměnit Gray na Color nebo vyhodit z kódu -d ${scanner}
Pokud to stále nepůjde tak začnem od začátku testovat scanimage. Dej vědět a řeknu co dál.

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #14 kdy: 05 Ledna 2012, 16:31:16 »
Udělej ještě jednou zjištění scanneru?
scanimage -L
Je možné že po restartu počítače se hlásí jinak.

potroublo

• Návštěvník
« Odpověď #15 kdy: 05 Ledna 2012, 16:38:41 »
Nový kód nefunguje, změna na color nefunguje, vymazání  -d ${scanner} funguje, tisk taky.
Gray + vymazání  -d ${scanner} funguje taky. Ovšem problém je v tom, že potřebuji vidět náhled, který si oříznu (pokaždé jinak), zvětším ho na celou tisknutelnou stránku, dám kvalitu tisku a tisknu. Takový postup je nejjednodušší v grafickém prostředí a už jsem zkoušel rozjet 602 pod wine, ale podpora použitelné distribuce zdarma skončila před několika lety a nedaří se mi ji registrovat.

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #16 kdy: 05 Ledna 2012, 16:44:49 »
Ne tento kód je pouze určený jako klasická multifunkční kopírka kde stisknu jedno tlačítko a už to tiskne.

Prosím ten aktuální výpis.
scanimage -L

potroublo

• Návštěvník
« Odpověď #17 kdy: 05 Ledna 2012, 16:54:35 »
výpis:
mort@mort-2410:~$ scanimage -L
device `plustek:libusb:004:002' is a Hewlett-Packard Scanjet 2200c flatbed scanner

Děkuji za pomoc a ochotu. Zkusím hledat něco v grafickém prostředí.

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #18 kdy: 05 Ledna 2012, 16:56:36 »
Od minule změnil své jméno. :-\
Mohu se zeptat?

Včera byl ve stejném USB portu?

Jaké další USB zařízení používáš?

potroublo

• Návštěvník
« Odpověď #19 kdy: 05 Ledna 2012, 17:21:29 »
Od včerejška jsem na nic nesahal,všechno je stejně jak bylo, nikdo jiný k NTB nemá přístup, neměnil jsem zapojení v USB portech. Další zařízení v USB: tiskárna, myš a dneska na půl hodiny fleška. Na noc odpojuji všechna zařízení z elektriky. Výpisy vložené do příspěvku neopisuji, používám kopírovat-vložit.
« Poslední změna: 05 Ledna 2012, 17:30:25 od potroublo »

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #20 kdy: 05 Ledna 2012, 17:29:37 »
Zajímavé... Jde totiž o změnu pořadí Usb portu.

Odstraněním  -d ${scanner} si to defakto najde scanner samo ale pokud třeba máš televizní kartu nebo webcameru tak se občas pro systém tváří jako scanner a potom to začne scenovat z první věci co najde a navíc to trvá několik vteřin než ten scanner vůbec najde, tak proto zadávám scanner napevno.
.
Já to testoval na třech stolních počítačích a port se mi nikdy nezměnil. Každopádně jsme přišli na to čím to je.  ;)

potroublo

• Návštěvník
« Odpověď #21 kdy: 05 Ledna 2012, 17:35:22 »
Můj NTB je tak pokročilého stáří, že nemá webkameru ani TV kartu a dokonce ani wifi kartu.

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #22 kdy: 05 Ledna 2012, 18:30:47 »
Akorát poté celý proces kopírování trvá déle...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.