Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Heslo [vyřešeno]  (Přečteno 1447 krát)

riko442

• Návštěvník
Heslo [vyřešeno]
« kdy: 30 Prosince 2011, 17:55:22 »
Zdravim, chcel by som pomoct. Otec ma notebook. Dost davno uplne zformatovany s cerstvou instalaciuou 11.10( Unity). Disk je rozdeleny na dve particie a to hlavna klasicka( ext4) pre Ubuntu a disk D( NTFS) pre zalohy. Nedavno sa vyskytol taky problem, ze v tej particii D neslo upravovat, kopirovat ziadne subory, takze ma logicky napadlo, ze je odmietnuty pristup, co sa aj potvrdilo. Vo vlastnostiach je nieco o tom, ze je len na citanie a ked kliknem na zmenu, napise, ze je pristup odmietnuty, lebo nemam povolenie, co som nechapal, kedze na notebooku je len jeden pouzivatel a ten ma typ uctu "spravca". Tak som spekuloval a skusil ho zmenit na "standardtny"-postup ako vzdy, nastavenia- pouzivatelske ucty-unlock-heslo-zmena na standard.. To sa mi podarilo a klikol v nastaveniach pouzivatelov na "lock"...nasledne som ho chcel znova zmenit na "spravcu", klikol v nastaveniach na unlock, co vyziadalo heslo. Napisal som ho a nezobralo ho. Teraz som prakticky len standardtny pouzivatel a nepoznam heslo. Nemozem instalovat, odinstalovat a ani vstupit do disku D...no prihlasit sa mi na pouzivatela ide.
Samozrejme som hladal na googli, kde bolo nieco s Grubom pri bootovani, lenze grub sa mi neukaze a kazdy iny pokus docitany z netu mi nepomohol. Jedine, co sa mi cez terminal podarilo spravit je to, ze som heslo zmenil na ine, dlhsie....
Neviem, co sa mam vlastne opytat, lebo uprimne netusim, co sa  stalo...
« Poslední změna: 30 Prosince 2011, 19:53:07 od daysleeper »

daysleeper

• Stálý člen
  • **
Re:Heslo
« Odpověď #1 kdy: 30 Prosince 2011, 18:26:53 »
Někdy se volby při připojení oddílu změní na "jen pro čtení", pokud dojde k nějaké chybě. Nemusí to tedy být chyba v nedostatečném oprávnění.

Podle popisu ses možná odstranil ze skupiny admin, a tak nemůžeš dělat administrátorské úkony. Přidej se zpět do té skupiny, příp. si ještě oprav heslo, vše je na wiki.
http://wiki.ubuntu.cz/FAQ/U%C5%BEivatel%C3%A9%20a%20skupiny

riko442

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 30 Prosince 2011, 18:56:53 »
Dakujem velmi pekne! Na druhy pokus sa mi pouzivatela podarilo pridat ako admina.
S tymi pravami NTFS oddielu mi nevies alebo niekto poradit? Reinstalovat Ubuntu sa mi vazne nechce :-/

jmp

• Host
« Odpověď #3 kdy: 30 Prosince 2011, 19:05:43 »
zkontrolovat ve windows na chyby

pokud mate pouze linux, tak ten ntfs oddil nejak nema smysl...

riko442

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 30 Prosince 2011, 19:11:24 »
Ved prave, ani neviem,  co ma napadlo vytvorit prave NTFS. Myslel som si, ze bude blbuvzdornejsi pri upgrade systemu ci manipuaclii s oddielmi a taktiez som si nebol isty, ci si otec nebude chciet doinstalovat aj windows,tak aby mal pristup aj z neho. Zdalo sa mi to vhodne kompromisne riesenie, nakolko som nemal problem u mna na PC s NTFS s pouzitim Ubuntu.
Takze ma len Ubuntu a instalovat Windows neplanujem ani kvoli vyrieseniu tochto problemu

riko442

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 30 Prosince 2011, 19:23:36 »
Problem vyriesila doinstalacia ntfs-3g a restart systemu.
Dakujem vsetkym za rady, clovek sa stale uci..

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.