Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Virtualbox a ovladače  (Přečteno 3753 krát)

Honza-m

• Návštěvník
    • damater.tym.cz
Virtualbox a ovladače
« kdy: 27 Ledna 2012, 21:39:06 »
Tak jsem tady zase, zase s Acerem 4820TG s dvěmi přepínatelnými grafickými kartami. Jedna je Intel, druhá ATI Mobility Radeon HD 5470. Na tomto notebooku používám Ubuntu, ale občas bych si i rád zahrál nějakou tu dobrou střílečku typu CoD. Ale abych mohl používat přepínání karet, tak nemůžu mít nainstalované proprietární ovladače od ATI, ale ty jen ty základní od Ubuntu. Problém je v tom, že většina z lepších her co spustím přes wine nefunguje jak by měla a jak jsem zjistil tak to není chyba wine ale těch svobodných ovladačů grafické karty. Já se samozřejmě nechci připravit o možnost přepínat grafické karty, protože notebook využívám také ve škole, a tam zase potřebuji malou spotřebu a delší výdrž.

Má otázka tedy je, co jak Virtualbox pracuje s hardwarem u PC? Bude přes Virtualbox nainstalovaný windows používat své ovladače ke grafické kartě, nebo ty z Ubuntu? A nebo ty z Ubuntu a pak ty svoje? A bude to tedy fungovat?

Předem díky za všechny odpovědi.
Díky za radu :) každý potřebuje (někdy) pomoc :)  :cool:

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
Re:Virtualbox a ovladače
« Odpověď #1 kdy: 27 Ledna 2012, 22:44:05 »
určitě NEinstaluj virtualbox z repozitářů, ale oficiální z www.virtualbox.org + Extension pack http://download.virtualbox.org/virtualbox/4.1.8/Oracle_VM_VirtualBox_Extension_Pack-4.1.8-75467.vbox-extpack

Virtuální mašina používá ovladače ke kartě "VBox Graphics adapter", jak se to chová na dvou a více kartách netuším, uvidíš (kdyžtak zkus poladit nastavení, zejména povol přímou komunikaci s HW).
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #2 kdy: 28 Ledna 2012, 10:40:11 »
VirtualBox není vhodný na hraní her. Grafická karta ti pojede jen virtuálně a na maximální výkon 128MB RAM což je na hraní her o ničem.  :(

Trošku nevím proč ti Sachy radí aby jsi nepoužíval VirtualBox z repozitářů? Asi si nevšiml že už je v repozitářích plnohodnotná verze VirtuálBoxu "virtualbox-qt"
ve které po doinstalování přídavků pro hosta http://dlc.sun.com.edgesuite.net/virtualbox/4.1.2/VBoxGuestAdditions_4.1.2.iso a  Extension Pack http://download.virtualbox.org/virtualbox/4.1.8/Oracle_VM_VirtualBox_Extension_Pack-4.1.8-75467.vbox-extpack funguje vše naprosto dokonale. :)

Navíc to nemusíš opravovat po každém novém updatu jádra. ;)
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

Martin Šácha

• Administrátor fóra
« Odpověď #3 kdy: 28 Ledna 2012, 14:04:17 »
@RRadek:  VBoxGuestAdditions jsou součástí plnohodnotné instalace, netřeba stahovat extra.
http://www.ubuntuupdates.org/packages/show/371874 :
Citace
Name: virtualbox-qt
Description: x86 virtualization solution - Qt based user interface
...
This package provides the Qt based graphical user interface for VirtualBox.
takže to není celý VBox, ale jenom interface pro KDE (navíc pro virtualbox-OSE)

Jinak souhlasím, virtuály se na hry moc nehodí...
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #4 kdy: 28 Ledna 2012, 16:01:10 »
VBoxGuestAdditions jsem tam součástí neměl tak jsem je musel stahovat ručně. Možná moje chyba někde mezi klávesnicí a židlí  :)

Každopádně jsem to raději uvedl kdyby byl potřeba.

Je ale pravda že ty hybridní grafiky je zatím v Ubuntu děs. Doufám že se to brzo vyřeší.
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

Honza-m

• Návštěvník
    • damater.tym.cz
« Odpověď #5 kdy: 28 Ledna 2012, 16:50:35 »
Taky doufám že se to vyřeší, takhle si můžu buď nastálo vybrat mezi opravdovým výkonem, a polovičatým výkonem co se dá přepnout i na šetření baterie. Každopádně vám oběma velmi děkuji, ale jak vidím, virtualizované windows můj problém zřejmě řešit nebudou. Zřejmě se budu muset vrátit zpět k dualbootu. I tak díky za váš čas.
Díky za radu :) každý potřebuje (někdy) pomoc :)  :cool:

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #6 kdy: 28 Ledna 2012, 17:00:34 »
Zřejmě se budu muset vrátit zpět k dualbootu.

Bohůžel ač nerad musím souhlasit. Časem se to podá...

richard

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 29 Ledna 2012, 16:22:39 »
Mě pomohl puppy linux, který  je sice úplně na h***o, ale má výbornou detekci HW. Prohlédl jsem si co udělal s ovladači a pak jsem pro win nastavil ve virtualboxu to samé a maximální spokojenost.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.