Chci přejít Linux. Můj druhý pokus mi komplikuje již samotná instalace, ale odpovědi na můj poněkud komplikovaný problém jsem se nedohledal. Proto zakládám nový Thread...
Chtěl bych na jednom systémovém SATA HDD provozovat 4 operační systémy:
sda1 - WindowsXP Home
sda2 - Windows Vista RC2
sda3 - Linux Ubuntu
sda4 - Linux FedoraCore
Ideální by bylo, kdyby obě distribuce Linuxu uměly využívat jednu společnou SWAP zónu(ale není podmínkou-Windows mají taky každá svou). Musí být linux SWAP jako primární zóna? (Primární mohou být udajně jen 4).
Mám i 3 datové IDE disky (hda1,hdb1 a hdc1)- všechny v NTFS, ale prý by neměl být problém se po doinstalaci balíčků manipulovat s daty na nich i pod Linuxem - na což jsem při prvním pokusu s FC5 nepřišel (i když např. Internet CMDA přes Eurotel jsem rozchodil:) Ale pak mi odešel systémový HDD, tak jsem do nedořešil...
Rozdělil jsem při instalaci XP disk na 4 části o velikosti 17727MB a XP nainstaloval na první z nich. Poté si na druhou část bratr hodil Visty, ale ty nijak neřešily zavaděč a tak vždycky musel bootovat z CD.
Stáhnul jsem si Ubuntu 6.06.1 LTS - Instalační/Live CD ISO pro x86
Pak jsem jej nainstaloval (verze: Ubuntu 2.6.15-26-386), což se v grafickém módu podařilo, ale také se neřešil žádný zavaděč!
A tak nejde spustit - narozdíl od Windows Vista ani z CD - jelikož se spustí ono LIVE CD a nikoli nainstalovaný systém.
Chtěl jsem si nainstalovat Fedoru Core 5, která mi již běžela a při jejíž instalaci se konfiguruje zavaděč (GRAB), který už mi se dvěmi systémy fungoval, ale už mi nejde nainstalovat ani ona, protože to údajně nemůže otevřít nějaký soubor (při třech pokusech byl pokaždé jiný!). Udajně zřejmě protože je CD poškozeno - přitom úplná kontrola CD před instalací proběhne vždy bez problémů a instalační CD/DVD vypadá vizuálně jako nové. Nicméně stahuji verzi FC 6, která má však 3GB a tak to chci nějak řešit.
Nevím proč Ubuntu nenabídlo instalaci/úpravu zavadeče systémů.
Jako Linuxový uživatel jsem zatím lama a chci to změnit. Doporučil by mi někdo postup pro mou situaci? Musím někde v průběhu instalace stisknout "tajnou kombinaci kláves" abych se dostal do konfigurace zavaděče?! Během instalace jsem sledoval pokyny na obrazovce, ale nikde mi to onu kofiguraci zavaděče (jako v FC5) nenabízelo. Předtím jsem se v nainstalované Fedoře dostal až k zavaděči (v adresáři boot). Měl bych stáhnout jinou verzi Ubuntu (nějakou obsahující zavaděč)?
Mám nyní nainstalované pouze WinXP (na sda1) - díky nímž se dostanu k internetu zbytek mám prozatím volný. O zachování instalace ani nejde, ale pokud existuje elegantní řešení jak nainstalovat 4 systémy bez jejich smazání a opětovné reinstalace budu rád, jelikož už tam mám v podstatě vše nainstalováno a taky se průběžně pokud se něco nepodaří dostanu na internet a na toto fórum.
Základní parametry mého PC jsou zde:
http://www.jip.xf.cz/PC.html A jakékoliv další dodám.