Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Budou Windows 8 propadák?  (Přečteno 5741 krát)

hepet

• Aktivní člen
  • *
Re:Budou Windows 8 propadák?
« Odpověď #25 kdy: 14 Února 2012, 14:57:11 »
Žena surfování má ubuntu nebo na mém notebooku ubuntu na cairo-dock. Pro práci ale musí mít widle kvůli medicusu. On by možná šel i na ubuntu ale nevím, co s certifikátem. Ten na linuxu ošetřit neumím. :)

Rover623

« Odpověď #26 kdy: 14 Února 2012, 15:05:50 »
Jedno vím jistě, Linux je srdcová záležitost, z těch asi 500 počítačů kde jsem ho instaloval se ještě nikdo nechtěl vrátit zpět na Windows dobrovolně. Jeden člověk kvůli tomu prodal notebook skoro za 50 tisíc a koupil si jiný aby si tam mohl dát stejný systém jaký má dcera, které jsem Ubuntu instaloval na Packarda, který byl bez systému.

Jenže to je o tom, že takhle lidé dostanou fungující počítač. Systém prostě vyladím a upravím každému na míru. Bohužel ještě jsem se nesetkal s počítačem kde by vše jelo out-of-box bez nutnosti byť jediného zásahu do nějakého souboru nebo nutnosti instalovat ovladače (to je ta lehčí část). To je ten největší problém, člověk instalující Linux z CD které stáhnul někde na internetu obvykle narazí na nějaký problém, zatímco když si koupí počítač s předinstalovaným Windows, výrobce se kromě hromady balastu postará i o to aby vše fungovalo.

I když, kdysi jsem koupil Toshibu a klávesy na regulaci jasu nefungovaly ani v předinstalované Vistě, ani v XP a následně ani v 7 (nainstaloval jsem vše co bylo třeba a stejně nešly), v Ubuntu jedou dodnes samy (pouze přechody z 9.10 až na nynější 11.10).

Windows 8 se budou asi prodávat jako nyní 7, kde prodeje krabicových verzí netvoří ani 10% prodaných licencí. Kvůli firmám, ale asi budou muset být umožněn downgrade na 7 nebo bude nutné udržovat duální systém, kdy se jeden stroj bude prodávat jak s 8, tak se 7, ale to je drahé, spíš počítám s povolením toho downgradu.

Nicméně, podívejte se na HW dneska. V Linuxu toho dnes jde spousta a velká část výrobců už nabízí ovladače pro Linux přímo. Ten systém roste a ne zrovna málo, spousta firem po odepsání starých XP přešla raději na Linux než na novější Windows. Dvě obrovské firmy (Sony DAC a Ikea) jsme takhle nedávno portovali na Linux právě z WXP.

Luban

• Závislák
« Odpověď #27 kdy: 14 Února 2012, 15:20:50 »
To Rover623: S tou Ikeou je to super zpráva. Před měsícem jsem si jim stěžoval, že jejich některé webové aplikace chtějí windows (nestačil jakýkoli prohlížeč pod linuxem)  :(.

RRRadek Neužil

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #28 kdy: 14 Února 2012, 15:34:25 »
To Rover623: Mohu se zeptat jak to celkově vynáší... Mě živý instalace a údržba windows stanic.
Párkrát už jsem instaloval "komerčně" Ubuntu a má to takový problém a to že to "funguje", přeci jenom to že se windows tak hezky samy od sebe sypou a každou chvilku tam něco nejde je pro mě živobytí.
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

Rover623

« Odpověď #29 kdy: 14 Února 2012, 16:05:12 »
Nevím jak je to s hlavním systémem, tohle byl jen přechod velkoskladu u Plzně na Linux, protože stávající systém na WXP byl pořád ve stádiu rozkladu, takže se nedalo pracovat. Měli jen jednu podmínku, schopnost síťové komunikace s centrálou která je na Windows.

Setkal jsem se s tím už dřív, samostatné sklady nebo výrobní závody si zajišťují systém sami, obvykle jsou podmínky dost volné, požadavky jsou obvykle jen komunikace s centrálou a provoz vlastních aplikací, pokud nějaké mají, ale na čem to nakonec běží je vedení ukradené. Nakonec to vypadá tak, že jeden velkosklad jede na Linuxu (podvozek) a jiný používá Windows nebo oba Windows, ale jinou verzi. U Ikea se třeba setkáte i s tím, že jednotlivé sklady ani nemají standardizovanou aplikaci na vedení toho co mají, jen mají standardizovaný formát souborů ve kterém se evidence vede.

Citace
Mohu se zeptat jak to celkově vynáší... Mě živý instalace a údržba windows stanic.
Párkrát už jsem instaloval "komerčně" Ubuntu a má to takový problém a to že to "funguje", přeci jenom to že se windows tak hezky samy od sebe sypou a každou chvilku tam něco nejde je pro mě živobytí.
Abych řekl pravdu, tohle je mi vlastně jedno, naše firma je primárně analytická a konzultační společnost, máme sice vlastní IT pro řešení zakázek, ale obvykle se to řeší ještě ve spolupráci s nějakou externí firmou, která následně zajišťuje podporu.

Nejsem programátor (profesionální), mojí prací je hlavně odhad vývoje trhu a konzultace potřeb klientů. Prostě základem mé práce je kvalifikovaný odhad situace ve firmě a vývoje trhu s nabídnutím vhodného řešení.

K programování, instalacím OS jsem se dostal jen tak pro zábavu ještě na škole (doby počítačů jako PMD 85 a Didaktik Gama), k Linuxu mě pak přivedla hluboká nespokojenost se stavem Windows (jako mě mé předchozí auto přivedlo k opravám automatických převodovek).

Jedno vím jistě, kdybych se měl živit instalací a servisem desktopů, bez Windows bych se neobešel, protože těch asi 500 počítačů což jsou vlastně soukromé stroje (kamarádi, známí) funguje naprosto bez problémů už několik let, řekněme v průměru jeden problém za 2 roky, jinak nic.

Kdysi o mě jeden kamarád prohlásil, že jsem se podílel na vývoji jádra projektu Longhorn (Vista), jenže já v té době dělal pouze testy a hlášení chyb na což nejsou zas tak obsáhlé znalosti třeba, navíc to bylo na vedlejšák.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.