Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ubuntu nejde spustit  (Přečteno 6138 krát)

kubo56

• Návštěvník
Ubuntu nejde spustit
« kdy: 15 Ledna 2009, 13:07:11 »
Tento problem sa mozno ani tak netyka ubuntu...problem je ze mam dualboot s xp a dnes mi pri zapnuti pocitaca vypisalo : ntldr nenalezen a dalej sa neviem pohnut.  A otazka je ci by som sa vedel dostat na ubuntu nejakym sposobom pretoze ta chyba s ubuntu nic nema. Dakujem

premet

• Host
Re: Ubuntu nejde spustit
« Odpověď #1 kdy: 15 Ledna 2009, 13:08:00 »
Ty tam máš zaváděč Windowsáckej a v něm záznam pro Ubuntu ?

Nainstaluj/obnov si Grub http://wiki.ubuntu.cz/GRUB/Obnova

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #2 kdy: 15 Ledna 2009, 13:09:51 »
V jaké fázi spouštění se to přesně zobrazí? NTLRD je (podle toho, co jsem našel) je zavaděč Windows -- tedy "Windowsí" obdoba Grubu a spouštět by se tedy vůbec neměl.

kubo56

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 15 Ledna 2009, 13:17:15 »
ja sav tom prilis nevyznam  ??? No normalne sa mi po spusteni pocitaca zobrazi ci chcem ist na xp alebo ubuntu. Teraz sa mi toto vobec nezobrazi a hned vyhodi ntldr chyba ci je ovsem chyba xp a teraz sa neviem dostat ani len ubuntu

luisah

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 15 Ledna 2009, 14:04:13 »
ja sav tom prilis nevyznam  ??? No normalne sa mi po spusteni pocitaca zobrazi ci chcem ist na xp alebo ubuntu. Teraz sa mi toto vobec nezobrazi a hned vyhodi ntldr chyba ci je ovsem chyba xp a teraz sa neviem dostat ani len ubuntu
Takže jeslti nyní nemáš žádnou možnost výběru (žádnej GRUB), tak postupuj podle odkazu co ti postnul Premet. Použij Live CD - viz. první návod.

EDIT: Nereinstaloval jsi win?

ufaak

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 15 Ledna 2009, 14:30:43 »
ono je asi zasadni otazka, jestli je to instalovano klasicky (nabootovat z CD a z nej spustit instalaci), a nebo pres wubi (ve windows spustena instalace ubuntu)... podle me jde spis o druhou variantu - tim padem je v poradku, ze se snazi zobrazit windowsi zavadec systemu...

Proc je poskozeny, to nevim... s tim neporadim :)
notebook MSI EX720X, Ubuntu 10.10

luisah

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 15 Ledna 2009, 14:34:13 »
tim padem je v poradku, ze se snazi zobrazit windowsi zavadec systemu...
Vidíš to je možný, zatracený Wubi. :) No uvidíme, zda to tak je. Pokud jo tak odkaz:
http://www.ovsem.net/windows-xp/ntldr-nenalezen-ntldr-is-missing

mates951

• Návštěvník
Re:Ubuntu nejde spustit
« Odpověď #7 kdy: 03 Března 2012, 20:37:41 »
Mám wokna (sdb) a nově jsem si nainstaloval ubuntu (sda) na druhý fyzický disk, jenže se mi vůbec nezobrazuje volba OS. Zkoušel jsem obnovit GRUB dvěma možnostmi (http://wiki.ubuntu.cz/GRUB2) a ani jedno nefunguje.

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
« Odpověď #8 kdy: 03 Března 2012, 21:07:56 »
Mám wokna (sdb) a nově jsem si nainstaloval ubuntu (sda) na druhý fyzický disk, jenže se mi vůbec nezobrazuje volba OS. Zkoušel jsem obnovit GRUB dvěma možnostmi (http://wiki.ubuntu.cz/GRUB2) a ani jedno nefunguje.

Spusť si nějaké Live CD a tam v terminálu:

Citace
sudo install-grub /dev/sda
sudo grub-update

Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

mates951

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 03 Března 2012, 22:00:12 »
na "grub-install" mi to odpovídá

Citace
/usr/sbin/grub-probe: error: cannot find a device for /boot/grub (is /dev mounted?)

i přesto, že sda6 mám připojené

mates951

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 04 Března 2012, 13:35:01 »
Vyřešeno.... musel jsem si v BIOSu změnit pořadí fyzických disků z kama se začne bootovat.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.