Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Linux - problém s WiFi  (Přečteno 2842 krát)

eDrak

• Návštěvník
Linux - problém s WiFi
« kdy: 13 Dubna 2012, 21:20:07 »
Dobrý den, prosím, potřeboval bych pomoci s WiFi. Mám dosti divný problém, linux jsem používal, už dva měsíce a všechno fungovalo bez problému. Chtěl jsem, ale zkusit jinou distribuci, konkrétně Ubuntu 11.10, kde jsem narazil po dvou dnech na problém s WiFi připojením k internetu. Zničeho nic (nejsem si vědom, čím bych to mohl způsobit.), se mi notebook ASUS VX6 Lamborghini nemohl připojit k síti a stále dokola se o to pokoušel, tak jsem Ubuntu přeinstaloval, ale problém zůstal obdobný, byl jiný tím, že se asi po 20 pokusu úspěšně připojil, ale po 5ti minutách, signál Wifi, opět spadl na jednu čárku a spojení bylo zrušeno, tak jsem se zkusil vrátit k Linux Mint (KDE), ale nepomohlo to i zde problém přetrvává. Divné je to, že mi zde notebook fungoval bez problému.

WiFi, ale na notebooku funguje -> detekuje sítě v okolí, dokonce se i připojí po několikátém pokusu, ale zase spadne.

Nevíte čím by to mohlo být a jak to opravit ?

spci:
Kód: [Vybrat]
0:00.0 Host bridge: Intel Corporation N10 Family DMI Bridge (rev 02)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation N10 Family Integrated Graphics Controller (rev 02)
00:02.1 Display controller: Intel Corporation N10 Family Integrated Graphics Controller (rev 02)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation N10/ICH 7 Family High Definition Audio Controller (rev 02)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation N10/ICH 7 Family PCI Express Port 1 (rev 02)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation N10/ICH 7 Family PCI Express Port 2 (rev 02)
00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation N10/ICH 7 Family PCI Express Port 3 (rev 02)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation N10/ICH 7 Family PCI Express Port 4 (rev 02)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation N10/ICH 7 Family USB UHCI Controller #1 (rev 02)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation N10/ICH 7 Family USB UHCI Controller #2 (rev 02)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation N10/ICH 7 Family USB UHCI Controller #3 (rev 02)
00:1d.3 USB Controller: Intel Corporation N10/ICH 7 Family USB UHCI Controller #4 (rev 02)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation N10/ICH 7 Family USB2 EHCI Controller (rev 02)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev e2)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation NM10 Family LPC Controller (rev 02)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation N10/ICH7 Family SATA AHCI Controller (rev 02)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation N10/ICH 7 Family SMBus Controller (rev 02)
01:00.0 USB Controller: ASMedia Technology Inc. ASM1042 SuperSpeed USB Host Controller
02:00.0 Ethernet controller: Atheros Communications AR8152 v2.0 Fast Ethernet (rev c1)
03:00.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4313 802.11b/g/n Wireless LAN Controller (rev 01)
05:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation Device 0a76 (rev a2)

WiFi router -> Huawei EchoLife HG520i - na ostatních systémech, funguje bez problému.
WiFi karta v notebooku -> Broadcom 4313.

PS:Už nevím, co by mohlo pomoct i po formátu problém přetrvává.

- Chtěl bych se předem omluvit, za založení nového tématu, ale je jich tu moc o problémech s WiFi a nevím do kterého vlákna to přiřadit, aby byl problém aktuální, když tak, prosím, o přemístění. Děkuji moc.

Rover623

Re:Linux - problém s WiFi
« Odpověď #1 kdy: 13 Dubna 2012, 22:11:13 »
Broadcom má v ovladačích obrovskou chybu která neumožňuje použití většího kanálu než 12. Routery mají ovšem nastavený automatický výběr kanálu, musíš do nastavení routeru a ručně zafixovat router na nějaký kanál do 12.

Předtím ovšem proveď
sudo iwlist zmackni tabulator scan vypíše ti to seznam okolních sítí včetně kanálu, najdi si poté pro svůj router ten nejméně obsazený kanál (kvůli rušení), nejvíce však 12

Na tu kartu jsi instaloval nesvobodný ovladač nebo používáš ten co dodal systém

eDrak

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 14 Dubna 2012, 08:13:51 »
 - Děkuji, za radu. Zkusím to.

Používám vestavěný ovladač (předinstalovaný) a doslech jsem se, že je prý špatný a je zapotřebí nainstalovat nesvobodný ovladač. 

Rover623

« Odpověď #3 kdy: 14 Dubna 2012, 10:26:58 »
Vadné jsou oba, protože oba pocházejí původně od Broadcomu. Nejsem si jist, ale u svobodného ovladače se to ale na tuhle kartu dožaduje instalace firmware.

Nesvobodný neinstaluj, od jádra 2.6.39 nefunguje s řadou karet 43xx správně, tedy lépe řečeno, nefunguje vůbec

petertomasy

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 14 Dubna 2012, 10:53:14 »
pošli sem výpis
lspci -nnk | grep -i -A3 net nech vieme presne, aký ovládač a železo používaš, a potom sa posunieme ďalej ...

jopisk

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 14 Dubna 2012, 21:59:12 »
ahojte .presne toto mam aj ja za problem ,ked ho odinstalujem a zaroven znova nainstalujem tak mi wifi nabehne ,ale je to poriadne otravujuce ,tu na fore mi to uz riesili ale nic ,skusal som aj novu wifi kartu ,ale teraz mam problem nenabehne mi nic ,prečo ,,mam to znova preinštalovat -dakujem

eDrak

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 15 Dubna 2012, 13:24:00 »
Zde je ten výpis z
lspci -nnk | grep -i -A3 net

02:00.0 Ethernet controller [0200]: Atheros Communications AR8152 v2.0 Fast Ethernet [1969:2062] (rev c1)
        Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:8468]
        Kernel driver in use: atl1c
        Kernel modules: atl1c
03:00.0 Network controller [0280]: Broadcom Corporation BCM4313 802.11b/g/n Wireless LAN Controller [14e4:4727] (rev 01)
        Subsystem: AzureWave Device [1a3b:2047]
        Kernel driver in use: brcmsmac
        Kernel modules: wl, bcma, brcmsmac

petertomasy

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #7 kdy: 15 Dubna 2012, 19:25:22 »
ešte pošli :
lsmod | grep -e bcma -e wl -e brcmsmac  pre istotu preinštaluj "wl"
sudo apt-get update
sudo apt-get --reinstall install bcmwl-kernel-source
a potom napíš do "blacklistu" " :
Citace
Blacklist these modules:

gksu gedit /etc/modprobe.d/blacklist.conf
 enter these 3 new lines:

blacklist bcma
 blacklist brcmsmac
 blacklist brcm80211
 sav, close the editor, and reboot. Wireless should work now.
potom by si mal používať už len "wl", ktorý je propietarny a funkčný . Je dôležité byť "in line" na internete, napr káblom...

mrkrenek

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 16 Dubna 2012, 18:05:10 »
ešte pošli :
lsmod | grep -e bcma -e wl -e brcmsmac  pre istotu preinštaluj "wl"
sudo apt-get update
sudo apt-get --reinstall install bcmwl-kernel-source
a potom napíš do "blacklistu" " :
Citace
Blacklist these modules:

gksu gedit /etc/modprobe.d/blacklist.conf
 enter these 3 new lines:

blacklist bcma
 blacklist brcmsmac
 blacklist brcm80211
 sav, close the editor, and reboot. Wireless should work now.
potom by si mal používať už len "wl", ktorý je propietarny a funkčný . Je dôležité byť "in line" na internete, napr káblom...

Zeptám se, k čemu je tento krok ? Mám podobný problém s Wifi, akorát od Intelu, tak mě zajímá, k čemu to je.
Omlouvám se autorovi za Offtopic

petertomasy

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #9 kdy: 16 Dubna 2012, 20:43:25 »
odpoveď je jednoduchá : všetky 3 ovládače
Citace
bcma
brcmsmac
wl
možno použiť na túto wifinu ... wifi sa identifikuje ako :
id=14e4:4727 
 keď si pozrieš
modinfo bcma
modinfo brcmsmac
modinfo wl
všetky tri obsahujú riadok
alias:          pci:v000014E4d00004727sv*sd*bc*sc*i*teda ju idetifikujú a ovládač sa natiahne automaticky do jadra , ako modul.
Prvé dva su natívne, posledný od Broadcomu.  Čo som včera prechádzal internet, tak časté prerušovanie pripojenia karty malo celkom dosť userov, a riešenie bolo použiť driver od Broadcomu., Takže  aby sa prvé dva ovladače pri štarte systému nenačítavali, a tak spôsobovali konflikt, jednoducho ich treba dať na čiernu listinu. 

vytvoriť súbor ako root
gksu gedit /etc/modprobe.d/blacklist.conf a dopísať  do neho konfliktné ovládače
Citace
blacklist bcma
 blacklist brcmsmac
Dúfam , že som to napísal zrozumiteľne.

mrkrenek

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: 16 Dubna 2012, 21:24:15 »
Srozumitelně, pro mě jako laika trochu srozumitelné.
Ale jak jsem psal, mám Wifi od Intelu (Wireless 2200/BG) pomohlo by to i s drobnými úpravami i mě ?
Znovu se omlouvám za offtopic
« Poslední změna: 19 Dubna 2012, 21:32:09 od mrkrenek »

eDrak

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 19 Dubna 2012, 17:22:20 »
Děkuji za pomoc, tímto návodem, můj problém s WiFi zmizel, snad to tak zůstane  ;)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.