Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Netbook bez disku běžící z USB flashky  (Přečteno 3897 krát)

HonzaD

• Stálý člen
  • **
    • VoIP a internetová komunikace
Netbook bez disku běžící z USB flashky
« kdy: 26 Dubna 2012, 12:30:26 »
netbook bez HDD a SSD, jen 16 GB flashka.
Jak dostanu nejednodušeji xubuntu na flashdisk v nainstalované podobě (aby si tam pak OS ukládal i data a zůstali po restartu).
Jak řešit SWAP ?
Dá se ukládat do souboru a jen v případě že dojde úplně místo v RAM (aby se tam například neukládala data jen napřed kvůli rychlosti)?
Jaký souborový systém zvolit s ohledem na životnost flashdisku?
Díky za rady..

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
Re:Netbook bez disku běžící z USB flashky
« Odpověď #1 kdy: 26 Dubna 2012, 12:34:54 »
netbook bez HDD a SSD, jen 16 GB flashka.
Jak dostanu nejednodušeji xubuntu na flashdisk v nainstalované podobě (aby si tam pak OS ukládal i data a zůstali po restartu).
Jak řešit SWAP ?
Dá se ukládat do souboru a jen v případě že dojde úplně místo v RAM (aby se tam například neukládala data jen napřed kvůli rychlosti)?
Jaký souborový systém zvolit s ohledem na životnost flashdisku?
Díky za rady..

Nainstaluj OS na flešku jako na běžný disk, včetně zavaděče i swapu.
FS a jeho vliv na životnost flešky jsou, podle mého, pověry. Já volím ext3 (kompatibilita a spolehlivost).

Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

Zerog

• Aktivní člen
  • *
    • Zerog blog
« Odpověď #2 kdy: 26 Dubna 2012, 12:44:10 »
compaq a mas s tim nejake zkusenosti?

rychlost? delka pouzivani? nejaky nestandard?
Distro:  Debian
WM:      Awesome
NT:       Latitude D620

HonzaD

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 26 Dubna 2012, 13:06:54 »
Nainstaluj OS na flešku jako na běžný disk, včetně zavaděče i swapu.
FS a jeho vliv na životnost flešky jsou, podle mého, pověry. Já volím ext3 (kompatibilita a spolehlivost).
A jak na to z windowsu XP?
A jak udělám SWAP jako soubor a né oddíl?

compaq

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 26 Dubna 2012, 13:51:18 »
compaq a mas s tim nejake zkusenosti?

rychlost? delka pouzivani? nejaky nestandard?

Rok jsem nosil kompletní práci na klíčích na 16GB flešce. Na ní jsem dělal 8 hodin denně na stolní počítači v kanclu, večer jsem si obden nabootoval doma NB a něco dodělával do práce. O víkendu, nebo na horách a dovolené jsem si z ní nabootoval u některého kámoše na NB, čeknul maily apod. Když se jednou na dofče kámošovi sesypala okna, byl radostí bez sebe, když jsem mu tam nabootoval Ubuntu a on se dostal k souborům a mohl je poslat mailem. Dodnes mám dvě "servisní" flešky k dispozici (U8.04 a Zorin5.2). Chce to rychlou a drahou flešku bez kravin. Flešku mám čtvrtým rokem. Tolik moje zkušenost.

Kdysi jsem dal návod (dnes zastaralý) sem: http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=27118.msg202668#msg202668
« Poslední změna: 26 Dubna 2012, 13:57:14 od compaq »
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

compaq

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 26 Dubna 2012, 13:53:51 »
A jak na to z windowsu XP?
A jak udělám SWAP jako soubor a né oddíl?

Instalace (slušná) nabídne vytvoření oddílu i swapu... Vše odklikej, jen si dej pozor, ať uložíš zavaděč opravdu na flešku. Některá distra ho standardně ukládají na interní disk, i když instaluješ na externí.

Co se týče možnosti spuštění stejného OS z flešky na různých harwarech, tak mám nejlepší zkušenosti v tomto pořadí:

U8.04 LTS
Zorin5.2 www.zorin-os.com
U10.04 LTS

Na některých strojích to běží bez akcelerace, ale to si zvykneš.
« Poslední změna: 26 Dubna 2012, 15:12:27 od compaq »

HonzaD

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 26 Dubna 2012, 15:37:56 »
Chci zkusit 12.04 ubuntu/xubuntu :)
Funguje v linuxu exFAT a nebo existují nějaké dobré alternativy souborových linuxových systémů kterou berou ohled na životnost flashek?

donny

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 26 Dubna 2012, 17:43:26 »
Nejake srovnavaci testy vykonu nekolika filesystemu na USB2.0 flash drive (nejlepe vypada ext4 a btrfs)
http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=linux_usb_fs&num=1

Ja osobne bych volil ext2 (nebo ext4 bez zurnalu) a pripojovat s parametrem noatime.
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better!

HonzaD

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #8 kdy: 26 Dubna 2012, 20:42:15 »
Nejake srovnavaci testy vykonu nekolika filesystemu na USB2.0 flash drive (nejlepe vypada ext4 a btrfs)
http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=linux_usb_fs&num=1

Ja osobne bych volil ext2 (nebo ext4 bez zurnalu) a pripojovat s parametrem noatime.
Ten zurnal jde navolit v gpartedu?
A jak se udela ten parametr noatime, kdyz to z toho bootuje a jiny uloziste tam neni :)
Ja tam mam ted FAT32, jak moc je to spatne? (vyhoda je ze to bude umet dobre cist i windows, coz se muze hodit) :)

donny

• Závislák
« Odpověď #9 kdy: 26 Dubna 2012, 22:53:32 »
Pokud bys chtel pouzit ext4 a vypnout zurnal, tak v gparted to asi nejde, resp. nenasel jsem zpusob, jak mkfs prikazu predat ten spravny parametr.
Ale v gparted si normalne vytvor ext4 oddil (dejme tomu ze je to sdc1), a pak:

1) odpoj ho, pokud je pripojen:
Kód: [Vybrat]
sudo umount /dev/sdc12) pak nech zkontrolovat system souboru pomoci fsck:
sudo e2fsck -f /dev/sdc13) a nakonec zrusis ten zurnal:
sudo tune2fs -O ^has_journal /dev/sdc1
Parametr noatime (zajisti aby se neaktualizoval cas pristupu k souboru) musis zmenit po instalaci systemu v souboru /etc/fstab (v tom na te flashce samozrejme):
Ten parametr doplnis do ctvrteho sloupecku, napr.

/etc/fstab:
# <file system>      <dir>            <type>      <options>          <dump> <pass>
LABEL=ARCH           /                ext4        defaults,noatime   0      0

Co se tyka FAT32, tak ta se nehodi k linuxu, protoze nepodporuje prava vlastniku a skupin. Ale pokud mas flashku dost velkou, muzes to udelat takto (takhle to mam ja na 16GB flashce) -- vytvoris dva oddily:
- prvni (od zacatku) FAT32 nebo NTFS (jako cast pro uzivatelska data, tato partition bude viditelna ve windows i v linuxu)
- druhy hned zatim, treba ext3, na kterou potom nainstalujes linux. Ta druha partition nebude ve windows vubec viditelna (ani jako neznamy disk, proste jako by neexistovala)
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi

compaq

• Závislák
« Odpověď #10 kdy: 27 Dubna 2012, 08:11:11 »
vytvoris dva oddily:
- prvni (od zacatku) FAT32 nebo NTFS (jako cast pro uzivatelska data, tato partition bude viditelna ve windows i v linuxu)
- druhy hned zatim, treba ext3, na kterou potom nainstalujes linux. Ta druha partition nebude ve windows vubec viditelna (ani jako neznamy disk, proste jako by neexistovala)

Takhle jsem to měl taky (ještě když mě zajímal přístup z Win) a oddíl ext3 byl z mých Windows XP nejen viditelný, dokonce při pokusu o zobrazení WXP nabízely, že není naformátován a jeho naformátování! Pozor na to.
« Poslední změna: 27 Dubna 2012, 08:59:53 od compaq »

donny

• Závislák
« Odpověď #11 kdy: 27 Dubna 2012, 08:51:21 »
Co si pamatuju, tak az do Windows Vista tento OS neumi na flashce zobrazit vic nez prvni partition (proto ta ext3 musi byt druha). Leda ze by na to vydali nejakou aktualizaci. Ted to nemuzu bohuzel vyzkouset na Windows7 co mam ve virtualboxu, protoze se mi tam z nejakeho zahadneho duvodu nechce zobrazit zadne usb zarizeni a nemam cas to resit. Ale zbezne googlovani moji myslenku potvrzuje.  ???

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.