Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Místo probuzení z hibernace se počítač normálně zapne  (Přečteno 2682 krát)

nerval2

• Návštěvník
Ahoj. Používám Ubuntu 11.04 na BenQ S31 a již mám jediný problém - pokud systém hibernuji (uspím na disk), vše vypadá normálně. Když ale potom počítač zapnu, místo probuzení se počítač zapne, jakoby byl před tím normálně vypnut. Naběhne přihlašovací obrazovka, tam se přihlásím a mám čístý systém bez spuštěných programů a otevřených oken...
Ve verzi 8.04 mi hibernace fungovala, po zapnutí se nezobrazila přihlašovací obrazovka, ale pouze okno pro zadání hesla a vše bylo OK.
Uspání do paměti funguje správně.
Děkuji za případné nápady či polopatické rady

nerval2

• Návštěvník
Re: Místo probuzení z hibernace se počítač normálně zapne
« Odpověď #1 kdy: 14 Srpna 2011, 12:54:02 »
Zapomněl jsem napsat, že při instalaci systému jsem zaškrtnul automatické šifrování domovského adresáře a v tomto návodu http://wiki.ubuntu.cz/%C5%A0ifrovan%C3%BD%20domovsk%C3%BD%20adres%C3%A1%C5%99 jsem teď našel:
Citace
Pokud používáte i možnost šifrování odkládacího oddílu (v Ubuntu 9.10 jako výchozí, v 9.04 volitelně), nebude funkční uspání na disk. Respektive uspání bude fungovat bez problémů, ale systém poté nebude možné "probudit". Tato nepříjemná chyba by měla být vyřešena následujícím vydání Ubuntu 10.04 Lucid Lynx.
Může to být můj případ? Neví někdo, jestli to již bylo skutečně odstraněno? Mám verzi 11.04. Jak poznám, zda se můj swap oddíl šifruje? Pokud ano, je možné to nějak zrušit aniž bych přišel o data na hlavním oddílu a při tom stále šifroval domovský adresář?

Zjistil jsem, že můj swap má pouze 1,5 GB stejně jako RAM (při instalaci jsem nechal disk rozdělit automaticky), přičemž se všude uvádí, že pro funkční hibernaci nestačí 1 GB swap, ale právě dvojnásobek RAM. Kdyby bylo ale problém toto, čekal bych nějakou chybu již při uspání a ne až při probuzení. Kromě toho v odkládacím prostoru nemívám nic a RAM není využita ani z 50 %, takže si nemyslím, že by se to tam prostě nevešlo...
Pro jistotu jsem ale zkusil odpojit 1 GB modul RAM paměti, restartoval počítač a vyzkoušel hibernaci. Problém byl stejný, přestože swap byl 3x větší než RAM. Takže tady problém nebude...

ntz_reloaded

• Lokaj
  • Závislák
  • skill :: ur home erly
« Odpověď #2 kdy: 14 Srpna 2011, 18:16:30 »
dopln si do kernel parametru resume= odkazujici na swap .. viz $kernel_src_root/Documentation/kernel-parameters.txt .. v pripade ze by to nefungovalo si projdi tento dokument.
tikejte mi, taky Vam tikam ...
song of the day - openSUSE, openindiana, DuckDuckGo
The noise ain't noise anymore, who's to blame, WHO'S TO BLAME ??

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #3 kdy: 14 Srpna 2011, 20:01:55 »
Swap se při volbě šifrování home šifruje automaticky a uspávání pořád ještě není opravené (nebo spíš vyřešené)

https://bugs.launchpad.net/ecryptfs/+bug/432785
http://askubuntu.com/questions/31424/does-hibernate-work-with-an-encrypted-home-dir-in-maverick

Takže prostě se zašifrovaným home neuspávat.

nerval2

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 15 Srpna 2011, 20:33:47 »
Děkuji za obě rady. Zkombinoval jsem je a uspavani uz funguje. Zrusil jsem sifrovani swapu a doplnil parametr resume=/dev/sda5.

Chapu to dobre, ze jsem si tim snizil bezpecnost pouze v pripade, ze by mi nekdo ukradl jedine hibernovany notebook? Pokud je normalne vypnuty, tak nesifrovani swapu na bezpecnost nema vliv?
« Poslední změna: 15 Srpna 2011, 23:22:57 od nerval2 »

jmp

• Host
« Odpověď #5 kdy: 15 Srpna 2011, 21:34:47 »
to bych si netroufal tvrdit
i po vypnuti ve swapu zustane to co tam bylo pokud to neni pred vypnutim explicitne smazano|prepsano (a to asi neni - to by vypinani trvalo vyznamne dele)
takze otazkou pak je, co tam vlastne bylo...

cizi666

• Návštěvník
Re:Místo probuzení z hibernace se počítač normálně zapne
« Odpověď #6 kdy: 13 Května 2012, 19:56:06 »
Zdravím všechny. Jsem relativně nový ve světe linuxu/ubuntu/kubuntu... Trápí mě stejná věc jako je v prvním příspěvku. Počítač začne hiberbovat, ale vždy se zapne jako kdyby vůbec nehibernoval. V GRUBu mám resume=/dev/snapshot ... Vše jsem konfiguroval pomocí dpkg-reconfigure uswsusp.. Systém Kubuntu 12.04..díky

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.