Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Cvakani v notebooku (dell xps 15z)  (Přečteno 2071 krát)

maykel

• Návštěvník
Cvakani v notebooku (dell xps 15z)
« kdy: 13 Května 2012, 20:23:31 »
Zdravim,

nainstaloval jsem Ubuntu 12.04 na Dell XPS 15z, vse jede v pohode, akorat mi v nem pri neaktivite (po 5-10 minutach) zacne v nepravidelnych intervalech cvakat. Videl bych to na HDD.
Na internetu jsem nasel, ze by se mohlo jednat o parkovani hlavy u disku a podle toho zkusil postup (viz http://www.thinkwiki.org/wiki/Problem_with_hard_drive_clicking): v hdparm.conf jsem nastavil apm=255, k tomu jeste v laptop-mode-tools CONTROL_HD_POWERMGMT=1. Presto cvakani pretrvava. Dokazal by mi s tim nekdo pomoct?

Diky.

Rover623

Re:Cvakani v notebooku (dell xps 15z)
« Odpověď #1 kdy: 13 Května 2012, 21:29:06 »
Ten parametr pro hdparm.conf by měl vypadat takhle (na konec souboru)
Kód: [Vybrat]
/dev/sda {
apm_battery = 250
}
za "=" si můžeš samozřejmě dát co chceš, hodnota 255 by měla to parkování odstavit úplně

maykel

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 13 Května 2012, 22:12:02 »
Ano, tohle jsem taky zkousel. Dal jsem 255 i 254, pak i nastavil spindown_time, bohuzel nepomohlo nic. Tak nevim, jestli to neni v necem jinem, ale ten disk celkem dava smysl, kdyz je to pri neaktivite.

Rover623

« Odpověď #3 kdy: 13 Května 2012, 22:15:47 »
Zkusil jsi tomu souboru přidělit spustitelný příznak

maykel

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 18 Května 2012, 12:44:52 »
Tak problem jsem castecne vyresil - cvakani prestalo, pokud je notebook zapojen v siti. Na baterce zatim stale cvaka.
Zpusobovalo to neustale parkovani hlavy u disku. Pocet parkovani se da zjistit prikazem
smartctl -a /dev/sda polozka Load_Cycle_Count, kterou jsem mel na hodnote pres 100 000 pri 3500 hodinach behu! Na forech jsem se docetl, ze je to problem WD disku, takze mozna to stoji za kontrolu ;)
Resenim byl nakonec program idle-3-tools (http://idle3-tools.sourceforge.net/) a prikaz
idle3ctl -d /dev/sda ktery parkovani zakazal.

Akorat teda jeste zbyva vyresit stejny problem na baterry mode.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.