Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Písmena disků jako ve win k dispozici ve všech aplikacích  (Přečteno 2375 krát)

filo

• Aktivní člen
  • *
Zdravím, možná to půjde vyřešit, možná ne.
Jelikož do mého Kubuntu občas zabrousí osoby linuxem nepolíbené (mám dualboot s XP), v Krusaderu a na ploše jsem jim udělal zástupce partišen, tj. "C", "D" tak, jak jsou zvyklí ve windows. Potud je to OK.
Horší je, když si otevřou Firefox a chtějí stáhnout soubor na E: a ejhle, disk "E" nikde. To samé třeba K3b. Vysvětlovat jim, že to najdou v /media/E je pěkné, ale neprošlo to. Po pravdě řečeno i mi to vadí ;)
Takže otázka zní:
Dá se nějak "zařídit", aby to, co je uvedeno ve fstabu jako koncový mountovaný adresář tj. např. /dev/hda5 /media/E  (po windowsovsku je to disk E),
bylo vidět (nejlépe hned jako první) i ve všech systémových a aplikačních dialozích/treeview, které mají co do činění se zobrazením souborů a adresářů ?

Díky za odpověď.
MSI KT3 Ultra, Athl XP 2000+, GF4MX440, SBLive Value, LG 4167B - Prosím NEVYKAT

ped

• Aktivní člen
  • *
Písmena disků jako ve win k dispozici ve všech aplikacích
« Odpověď #1 kdy: 19 Ledna 2007, 01:46:50 »
nalinkuj si symlinky do / ... nebude to uplne E:, ale /e/...  mi prijde uz docela ok.

delani linku:
Kód: [Vybrat]
cd /
sudo ln -s /media/winc c
sudo ln -s /media/wind d
atd...
Za winc/wind atd. dosadit mount directories z /etc/fstab

ped

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 19 Ledna 2007, 01:49:21 »
Citace: filo
bylo vidět (nejlépe hned jako první)
No mne v KDE spousta aplikaci prave nabizi na vyber [home] a [media] vetev disku, do rootu se dostanu jen kdyz napisu rucne do input boxu "/", ... takze to spis pak takove linky i kazdemu userovi do [home] ??

Proste dane aplikace spustit a zjistit kam se divaji nejdriv a tam mit ty linky jestli to dava smysl to misto. :)

filo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 19 Ledna 2007, 09:20:37 »
Díky moc za tip, o symlincích jsem zatím jen něco zaslechl, večer se na to vrhnu.
Moc nerozumím té tvojí poznámce "takze to spis pak takove linky i kazdemu userovi do [home]". V příspěvku výše si ukázal, co se musí změnit ve fstabu, aby se ty linky ukazovaly v dialozích, co s tím má tedy co dělat home adresář ?
PS: V Kubuntu mám jen jeden účet, tj. není třeba se zabývat víceuživatelským přístupem.

Kamil Páral

• Stálý člen
  • **
    • http://ripper.profitux.cz
« Odpověď #4 kdy: 19 Ledna 2007, 14:24:19 »
Nevim jak v Kubuntu, ale v Ubuntu vsechny dialogy zobrazuji vlevo menu se zalozkama:

staci tam dat odkazy na prislusne disky
Ubuntu Wiki - spousta návodů a rad
Jabber - ICQ je mrtvý, nebuď ovce a pojď s dobou
Esmska - program pro posílání sms z Internetu

filo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 19 Ledna 2007, 20:52:51 »
Citace: Ripper
Nevim jak v Kubuntu, ale v Ubuntu vsechny dialogy zobrazuji vlevo menu se zalozkama,
staci tam dat odkazy na prislusne disky
Tak v Kubuntu teda bohužel.
Firefox, K3b,Open Office : co dialog, to originál.
Ty symlinky jsem udělal, odkazy nyní vidím jako adresáře v hlavní struktuře, tj. zapasované mezi bin, etc ..
Je to tak správně ? Nepodařilo se mi docílit stavu, aby byly uvedené v dialozích jako extra vypíchnuté, tak jak to ukazuješ na tom screenshotu výše.
Firefox : http://www.ukazto.com/img/firefox2.jpg
K3b : http://www.ukazto.com/img/k3b2.jpg

ped

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 21 Ledna 2007, 06:33:42 »
v tom firefoxu ( http://www.ukazto.com/img/firefox2.jpg ) oznacte to E mysi a pak vlevo dole dejte "add", melo by to E pridat do toho leveho seznamu. (vypada to stejne jako dialog od Ripper-a, takze asi nejaky gnome like)

U toho k3b je videt pod "root" slozkou vsechny podadresare? Ja treba v Konqueroru (nemam K3b) vidim v root jenom: home, media, a ty moje symlinky na c,d,e. (kubuntu 6.10). Asi mam nejake zakryvani systemovych souboru.
(co mi nevadi, protoze kdyz se hrabu v systemu tak uprednostnuji prikazovou radku a cd/ls/atd...)

filo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 21 Ledna 2007, 14:58:17 »
Citace: ped
v tom firefoxu ( http://www.ukazto.com/img/firefox2.jpg ) oznacte to E mysi a pak vlevo dole dejte "add", melo by to E pridat do toho leveho seznamu. (vypada to stejne jako dialog od Ripper-a, takze asi nejaky gnome like)
Super, díky za tip, přidáno ;)
Citace: ped
U toho k3b je videt pod "root" slozkou vsechny podadresare? Ja treba v Konqueroru (nemam K3b) vidim v root jenom: home, media, a ty moje symlinky na c,d,e. (kubuntu 6.10). Asi mam nejake zakryvani systemovych souboru.
(co mi nevadi, protoze kdyz se hrabu v systemu tak uprednostnuji prikazovou radku a cd/ls/atd...)
Ano, pod "root" složkou vidím kompletně vše.

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #8 kdy: 21 Ledna 2007, 22:20:13 »
Dapper ještě neskrýval systémové adresáře, Edgy však už ano. Ale dá se to lehce zobrazit.
V   /.hidden je seznam, tak si ho upravte dle libosti. Pokud chcete. :)

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.