Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Komerční webhosting  (Přečteno 2434 krát)

maver

• Návštěvník
Komerční webhosting
« kdy: 17 Června 2012, 14:57:10 »
Zdravím,

rád bych se zde zeptal, jak je to s licencemi pro ubuntu v případě provozování komerčního webhostingu. Mohu použít tento os? Je lépe použít xamp nebo lamp?

Není náhodou licenčně problematické použití MySQL v xampu?

PS: Mám xamp na offline testování a vše mi funguje.

ETNyx

• Aktivní člen
  • *
Re:Komerční webhosting
« Odpověď #1 kdy: 17 Června 2012, 18:02:57 »
V celkovým kontextu jde spíše o naistalovaný software. Pokud se budeš dežet balíčku které jsou v Ubuntích repositářích tak podle manifestu Ubuntu udžuje v sekcích main a restricted takový software který můžes komečně prodávat, šířit, upravovat a tak dále a nebudou na tobě požadovány licenční nebo jiné poplatky. Základní body zde: http://www.ubuntu.com/project/about-ubuntu/licensing

předpokládám, že myslíš xampp z projektu apachefriends, pokud vím tak xampp není součastí ubuntu, a díky tomu, že bude jednodušší se starat o sw je jedním způsobem tak bych zůstal u sw z repositáře.

MySQL je pod licencí GPL stejně tak jako kernel a spusta dalšího sw který budeš/máš nainstalován. Ve zkratce licence GPL ti dává možnosti svobodně software používat, modifikovat, kopírovat, rozšiřovat (jak sw samotný tak jeho odvozené verze, čí části) a to za úplatu nebo zdarma. Problém by v tom být neměl.
jabber: etnyx@jabbim.cz

maver

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 17 Června 2012, 18:57:34 »
jj, xampp není součastí ubuntu, ale mám na něm optimalizované zákaznické weby a nechce se mi to předělávat a vysvětlovat jim, že je stěhuji a tudíž si musí doplatit za optimalizaci, bude-li nějaká třeba (to ještě nevím).

Jednou jsem totiž zkoušel testovat offline na wampu weby, které běhaly na xamppu, byly tam >> úplně stejné << verze apache, php, mysql a modulů atd. a weby mi s wampem nefungovaly optimálně. Proto raději chci primárně použít doinstalovaný xamp.

ETNyx

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 18 Června 2012, 08:26:55 »
Furt to jsou stejné programy, takže je to jen záližitost konfigurace. V nejhorším případě by mělo jít použe použít (zkopírovat) konfigurační soubory z xampp nicméně si nemyslím, že je to nejlepší nápad.
jabber: etnyx@jabbim.cz

Armus69

• Aktivní člen
  • *
    • http://www.netlancers.cz
« Odpověď #4 kdy: 19 Června 2012, 09:31:11 »
No maximálně může jít o chybějící modul php, popřípadě něco z openbasedir nebo klasická uid/gid práva, jinak je to buhožel špatně napsaný web, www stránky by měli být přenositelné v pokud to není z php4.x na php 5.4.
jabber:  Armus69@jabber.cz

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #5 kdy: 19 Června 2012, 10:13:16 »
No maximálně může jít o chybějící modul php, popřípadě něco z openbasedir nebo klasická uid/gid práva, jinak je to buhožel špatně napsaný web, www stránky by měli být přenositelné v pokud to není z php4.x na php 5.4.

Ne úplně souhlasím, protože tohle není bohužel jen o PHP, podívejte se třeba na rozdíl apache x nginx. Pokud se jedná o stránky, které jen trochu využívají .htaccess, bude to boj.
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

maver

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 19 Června 2012, 10:17:30 »
pravda je na obou stranách = mělo by to chodit všude ale na druhé straně, proč si dělat práci komplikovanou, když je možné využít v podstatě identický systém (xampp win-xamp lin). Stojí mi v řadě další 2 zákazníci s eshopy a já se rýpu ve webhostingu. Proto volím nejrychlejší a nejefektivnější řešení.

Armus69

• Aktivní člen
  • *
    • http://www.netlancers.cz
« Odpověď #7 kdy: 19 Června 2012, 11:41:10 »
Ale jde o přenositelnost, je jasné že u složitého firemního portálu se to dá pochopit že se to upraví přímo na konkrétní systém, ale běžný www by měl fungovat všude. Jinak je to věcí programátora, který www napsal.
   Ale celkem by mě zajímalo v čem spočívá ta optimalizace www pro xamp, když není použitelná na distribuční lamp,  pokud to není autorovo tajemství.
jabber:  Armus69@jabber.cz

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.