Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: USB disk read only [vyřešeno]  (Přečteno 4112 krát)

mI3O

• Návštěvník
USB disk read only [vyřešeno]
« kdy: 31 Října 2006, 08:46:24 »
čaute, hladal som aj inde, nie som úplne mimo, že zakladám otrepanú tému, ale chcel by som sa opýtať následujúcu vec:
Neviem zapisovať na USB disk - je read only
v fstab nemám žiadny riadok s usb, skúšal som ho aj pripisovať ale všetko mi vždy pri kopírovaní na usb skončilo hláškou read only filesystem.
Skúšal som toto:
/dev/sda  /media/usbdisk  vfat  users,rw,umask=0  0 0
a skúšal som aj takéto:
chown -R užívateľ /media/usbdisk
chmod -R 744 /media/usbdisk
rovnako bezúspešne.
Môže mi niekto poradiť (polopatisticky) čo mám robiť a ako krok za krokom mám postupovať. Ako napr. Zistím čo z adr. /dev je môj konkrétny usbdisk a čo mám potom napísať do fstab. ďakujem veľmi pekne za každú snahu o radu.
« Poslední změna: 15 Ledna 2009, 04:36:30 od Anna Taliánová »

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
usb disk read only
« Odpověď #1 kdy: 31 Října 2006, 09:11:11 »
Jaky souborovy system mate na USB disku?
Pripojte disk a poslete sem vypis prikazu mount.

mI3O

• Návštěvník
usb disk read only
« Odpověď #2 kdy: 31 Října 2006, 12:30:21 »
mala by tam byť FATka. A aký výpis mám poslať? môžeš mi napísať aspoň vzorovo, že ako mám zadať ten mount? a ešte by som rád zopakoval jednu otázku: ako zistím čo z /dev patrí ku konkrétnemu usbportu? skúšal som lsusb, ale tam som nič také nenašiel...

Ander

• Návštěvník
usb disk read only
« Odpověď #3 kdy: 31 Října 2006, 16:43:04 »
Cau, ja v /etc/fstab zadny zaznam nemam a FLASH disky se mi samy automaticky pripojuji. Pouzivam 6.10(Gnome) a klasicky pres ikonu na plose. Pred fyzickym odpojenim FLASH disku je zamozrejme treba pres prave tlacitko a "Vysunout" disk od systemu odpojit.

Takze zkus ten svuj vytvor v fstabu zakomentovat nebo smazat a zapoj Flash. Mela by se ti pripojit automaticky, v /etc/mtab by se mel o zarizeni vytvorit zaznam. Ja tam mam neco takoveho:

/dev/sda /media/SWISSMEMORY vfat rw,nosuid,nodev,quiet,shortname=mixed,uid=1000,
gid=1000,umask=077,iocharset=utf8 0 0

jinak uid=1000, gid=1000 rika, ze vlastnikem je muj uzivatel(jirka), umask=077 rika, ze jediny, kdo muze z FLASH cist, zapisovat, spoustet, je zase uzivatel jirka(1000) v mem pripade.

Ander

• Návštěvník
usb disk read only
« Odpověď #4 kdy: 31 Října 2006, 16:45:10 »
Citace: Ander
Cau, ja v /etc/fstab zadny zaznam nemam a FLASH disky se mi samy automaticky pripojuji. Pouzivam 6.10(Gnome) a klasicky pres ikonu na plose. Pred fyzickym odpojenim FLASH disku je zamozrejme treba pres prave tlacitko a "Vysunout" disk od systemu odpojit.

Takze zkus ten svuj vytvor v fstabu zakomentovat nebo smazat a zapoj Flash. Mela by se ti pripojit automaticky, v /etc/mtab by se mel o zarizeni vytvorit zaznam. Ja tam mam neco takoveho:

/dev/sda /media/SWISSMEMORY vfat rw,nosuid,nodev,quiet,shortname=mixed,uid=1000,
gid=1000,umask=077,iocharset=utf8 0 0

jinak uid=1000, gid=1000 rika, ze vlastnikem je muj uzivatel(jirka), umask=077 rika, ze jediny, kdo muze z FLASH cist, zapisovat, spoustet, je zase uzivatel jirka(1000) v mem pripade.
Mea culpa. Omlouvam se, ze si poradne neprectu cely dotaz.

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
usb disk read only
« Odpověď #5 kdy: 31 Října 2006, 16:49:23 »
Citace: mI3O
...aký výpis mám poslať?
Proste v terminalu napiste jen mount a vysledek sem poslete.

drat

• Aktivní člen
  • *
usb disk read only
« Odpověď #6 kdy: 31 Října 2006, 18:24:01 »
Me kdyz se mountne flash disk automaticky tak s temito parametry (vystup z mount):
Kód: [Vybrat]
/dev/sda1 on /media/APACER_USB type vfat rw,nosuid,nodev,quiet,shortname=mixed,uid=1000,gid=1000,umask=077,iocharset=utf8Obzvlaste dulezite v tech parametrech jsou polozky rw (read/write) a uid.Pokud je uid nastaveno na vase, nestane se vam, ze se disk pripoji, ale nebudete mit prava. Vase uid zjistite prikazem
id -uZarizeni usb jsou v /dev oznacovana jako sdaCISLO. Prikazem lsusb si muzete zobrazit zarizeni na usb portech (vase flash pamet by se mela nejak hlasit, nejakym retezcem). Bohuzel nevim jak konkretne zjistit cislo portu ve vztahu k sda.

Citace: mI3O
môžeš mi napísať aspoň vzorovo, že ako mám zadať ten mount?
Otevres konzoli. A proste jen napises mount a potvrdis enterem.

Pavelp

• Host
usb disk read only
« Odpověď #7 kdy: 31 Října 2006, 19:16:38 »
Nedoporucuju sparat se ve fstabu, udela se tim vice skody, nez uzitku. Desktopova distribuce jako je Ubuntu nema rada, kdyz ji nekdo cumi pod prsty. Doporucuju resit standartnimi konfiguracnimi nastroji desktopu.

mI3O

• Návštěvník
usb disk read only
« Odpověď #8 kdy: 07 Listopadu 2006, 08:37:36 »
díki za všetky odpovede, až teraz som sa dostal k netu tak môžem reagovať. Chyba bola pravdepodobne v ovládačoch, i keď je aj možné že na usb bolo ntfs. Problém som vyriešil tak, že som použil iný usb disk - našťastie mám dva - a ten fungoval úplne bez problémov a nepotreboval som ani nič konfigurovať. Ale ešte raz díki za vaše rady, zasa som sa niečomu priučil...
« Poslední změna: 15 Ledna 2009, 04:35:59 od Anna Taliánová »

lesky

• Návštěvník
usb disk read only
« Odpověď #9 kdy: 25 Ledna 2007, 00:13:27 »
Zdravim,
sorry, ze pisem do uzavreteho vlakna, ale mam podobny problem - s tym rozdielom, ze nemam nahradny USB disk ako kolega... :P
ked pripojim USB disk, mount mi vypise toto:

/dev/sda1 on /media/portable type ntfs (rw,nosuid,nodev,uid=0,gid=0,umask=077,iocharset=utf8)Z toho chapem, ze je ten disk read/write, ale v skutocnosti je len read-only.
Pre informaciu, som prihlaseny pod rootom (viem, ze sa to nema, ale chcem zatial vylucit problemy s user rights).
Moze byt problem v tom, ze je ten disk NTFS? Mam na HDD v PC este jednu NTFS particiu a ta tiez akosi nechce byt R/W. ta ma vo vypise z mountu toto:

/dev/hda1 on /mnt/hda1 type ntfs (rw,noexec,nosuid,nodev)Tato particia ma zaznam v fstab-e, takze sa mountuje automaticky pri starte.
Mohol by byt problem v ntfs driveroch?

Vopred dakujem za odpovede.

olbrait

• Stálý člen
  • **
  • Registered User #452059
usb disk read only
« Odpověď #10 kdy: 25 Ledna 2007, 11:07:41 »
na to, aby si mohol zapisovať na NTFS potrebuješ doinštalovať ntfs-3g
 http://ubuntuos.wordpress.com/2006/08/02/howto-write-to-windows-ntfs-drive-from-ubuntu-ntfs-3g/

Tým vyriešiš zapisovanie na HDD, ale či sa ntfs-3g ovládač použije aj na usb disk neviem. Vyskúšaj a daj vedieť
« Poslední změna: 15 Ledna 2009, 04:36:16 od Anna Taliánová »
laptop: HP COMPAQ 6735s, AMD QL-60, ATI HD3200, Ram 1754 MB, HDD 250 GB, Ubuntu 9.04 64bit, Debain Squeeze 64bit. ...Ubunt 9.10 64bit šlo do /dev/null/
desktop: MB SV KT 400, AMD Athlon 2000XP, MSI GeForce MX 440 64 MB, Ram 512 MB, HDD Maxtor 80 GB, Ubuntu 8.04.3
 Linuxák v mojom okolí

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.