Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Minimální požadavky  (Přečteno 4318 krát)

p.dohny

• Aktivní člen
  • *
Minimální požadavky
« kdy: 05 Ledna 2007, 11:19:29 »
Dobrý den chtěl bych si nainstalovat Ubuntu 6.06 LTS (dapper) na notebook acer amd athlon 1800+, RAM 256 SDRAM, 20 GB disk....pude mi to na té konfiguraci bez poroblémů??? Díky moc
Ubuntu 20.10.
Nachystej mi uzenáče, na snídani jsem zpátky :)

Tomáš "Piškot" Petera

• Stálý člen
  • **
    • http://www.spolnet.cz
Minimální požadavky
« Odpověď #1 kdy: 05 Ledna 2007, 11:21:22 »
Bez problémů. Jen ti bude občas swapovat ( 256MB je tak akorát ). Mě běžel gnome na 800Hz pentiu III s 256MB.
Už to funguje ... tedy než se rozhodnu to zase poladit.

p.dohny

• Aktivní člen
  • *
Minimální požadavky
« Odpověď #2 kdy: 05 Ledna 2007, 11:23:26 »
Díky moc za bleskovou odpověď.
Ubuntu 20.10.

Marp

• Moderátor
  • Závislák
  • Moje práce není probudit ovce, ale shromáždit vlky
    • Marek Marp Pszczolka
Minimální požadavky
« Odpověď #3 kdy: 05 Ledna 2007, 11:26:23 »
Citace: p.dohny
Dobrý den chtěl bych si nainstalovat Ubuntu 6.06 LTS (dapper) na notebook acer amd athlon 1800+, RAM 256 SDRAM, 20 GB disk....pude mi to na té konfiguraci bez poroblémů??? Díky moc
To ti bude šlapat v pohodě. Já mám Ubuntu 6.10 EE na starším notebooku Compaq Armada E500, s CPU Intel Celeron Mobile 600MHz, RAM 384MB, HDD 40GB/5400rpm, ATI Rage Mobility, DVD-ROM a jako druhý OS tam mám MS Windows XP Professional, který se taky vůbec nekouše...
Marek *Marp* Pszczolka
--------------------------------------------
Lenovo IdeaPad 5, CPU: 8jádrový AMD Ryzen 7, 16GB RAM, GPU: AMD ATI Renoir, 512GB SSD + Debian GNU/Linux Bookworm/Sid - Kernel: 5.18

p.dohny

• Aktivní člen
  • *
Minimální požadavky
« Odpověď #4 kdy: 05 Ledna 2007, 12:52:48 »
Tak jsem se nakonec teda taky rozhodl, že tam dám 6.10, ale mám docela podstatnej problém...dal jsem tam normálně Life CD se sytémem všechno šlo trochu pomalu, ale pak když se mají začít dělit disky tak se to tak nějak kousnulo či co...mechanika i počítač se tváří, že valí naplno, ale myš se nehnula už 20 minut dá se s tím něco dělat??
Ubuntu 20.10.

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
Minimální požadavky
« Odpověď #5 kdy: 05 Ledna 2007, 13:09:54 »
CD je spravne vypalene? Delal jste kontrolu?
Zkuste nejdrive programem gparted smazat oddily, ktere chcete pouzit pro Linux, a pak pri instalaci zvolte "pouzit volne misto".

p.dohny

• Aktivní člen
  • *
Minimální požadavky
« Odpověď #6 kdy: 05 Ledna 2007, 13:14:11 »
CD je vypalené zcela jistě určitě protože ho používám i na svém notebooku...resp instaloval jsem to z něj. Kontrolu jsem pro jistotu taky udělal a vše bylo v pořádku. No on je problém, že se do toho dělení disků ani nedostanu...a nevím jak a kde to mám jinak smazat...resp. naformátovat. Až do teď tam byl win. ale místo tam určitě je je to sice 20GB disk ale volnýho bylo tak 13 GB.
Ubuntu 20.10.

LS

• Závislák
Minimální požadavky
« Odpověď #7 kdy: 05 Ledna 2007, 13:50:44 »
Otazka je, cemu rikate "volne misto". Oblast zcela bez oddilu? Prazdny oddil? Nebo nevyuzite misto na castecne obsazenem oddilu?

p.dohny

• Aktivní člen
  • *
Minimální požadavky
« Odpověď #8 kdy: 05 Ledna 2007, 14:00:20 »
No jelikož tam je nainstalovaný win. tak je to ta třetí možnost a tedy nevyužité místo na částečně obsazeném oddílu.
Ubuntu 20.10.

LS

• Závislák
Minimální požadavky
« Odpověď #9 kdy: 05 Ledna 2007, 14:08:17 »
OK. Jedna se tedy nejspis o NTFS oddil? Doporucuji postupovat takto:

1/ zazalohovat vsechna dulezita data, resize NTFS oddilu muze skoncit ztratou dat NUTNE!!!
2/ ve Windows provest defragmentaci oddilu NUTNE!!!
3/ stahnout GParted live CD, vypalit, nabootovat, zmensit oddil tak, aby vzniklo nejmene 3GB prostoru bez oddilu (doporucuji radeji tak 10GB)
4/ restartovat do instalacniho CD Ubuntu, zvolit instalaci do volneho prostoru, instalator si rozdeleni udela sam.

p.dohny

• Aktivní člen
  • *
Minimální požadavky
« Odpověď #10 kdy: 05 Ledna 2007, 16:02:39 »
Tak ja už nevim, sem ten disk rozdělil pomoci toho GPated, a zase jsem skoncil tam kde předtim...nepusti mě to ani do toho aby si udělal tu swapovací jednotku ani nic takového sekne se to vždycky u toho jak si vybírám to rozdělení...jak je tam automaticky nebo ručně.... tak co s tím?? Sem z toho už celkem zoufalej... s tímhle jsem se při instalaci nikdy nesetkal
Ubuntu 20.10.

LS

• Závislák
Minimální požadavky
« Odpověď #11 kdy: 05 Ledna 2007, 22:21:24 »
Zkuste tedy zvolit rucni konfiguraci, vytvorte 1GB oddil pro swap a zbytek naformatujte jako ext3.

p.dohny

• Aktivní člen
  • *
Minimální požadavky
« Odpověď #12 kdy: 05 Ledna 2007, 22:24:36 »
No nakonec jsem tam nejakym zazrakem nainstaloval Edgy, u te 6.06 ky to neslo dal asi kvuli grafice ci co...nevim protoze se vzdy kdyz jsem tam dal life cd rozsypal obraz. Ale teď mi vzniknul problem s mozillou...sla..pustil jsem aktualizace a najednou pořád padá...dneska nějak nemám den
Ubuntu 20.10.

lukas.zaruba

• Návštěvník
Minimální požadavky
« Odpověď #13 kdy: 01 Února 2007, 17:46:16 »
Dobrý den,
rád bych přidal ještě jeden dotaz na minimální požadavky:
PII cca 370 MHz
64MB RAMe
4 + 40 GB Hard disk

Integrovaná grafika, PCI zvuk. karta, PCI síťová karta, USB 1.1 atd...

WIN98 na tom běhají bez problémů a vinikající zkušenost mám na PIII 500 MHz, 128MB RAM, ale je pravda, že 64MB RAM je celkem málo, ale snad... :)

Jde mi o běh GNOME a běžných aplikací... na nějaké rozumné rychlosti.

Předem děkuji za odpověď
S pozdravem Lukáš Záruba
Prestigio Nobile 1520:
Pentium M 740, 1511 RAM, bohužel jen 60GB disk, widescreen....
... a hlavně UBUNTU 7.10 ;)

makl

• Aktivní člen
  • *
Minimální požadavky
« Odpověď #14 kdy: 01 Února 2007, 21:54:31 »
Tohle už je opravdu hodně málo (hlavně ta RAM). Raději byste měl sáhnout po nějaké minimalistické distribuci.
Přečtěte si http://forum.ubuntu.cz/viewtopic.php?id=4708 a možná i http://forum.ubuntu.cz/viewtopic.php?id=1812 (ale tam uvedeném případě poběží systém bez grafického prostředí)
"The box said that I needed to have Windows 98 or better ... so I installed Linux." --- LinuxNewbie.org
Acer TravelMate® 4672LMi, Ubuntu 7.04 Feisty Fawn

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Minimální požadavky
« Odpověď #15 kdy: 01 Února 2007, 21:59:29 »
64 MB je velmi málo, navrhuji buď přikoupit další paměť nebo sáhnout po nějaké méně náročné distribuci (Puppy, Damn Small linux...), pokud byste chtěl nějakou odvozenou od ubuntu, tak by možná šel fluxbuntu (ubuntu s grafickým prostředím fluxbox).

lukas.zaruba

• Návštěvník
Minimální požadavky
« Odpověď #16 kdy: 02 Února 2007, 11:41:17 »
Ta paměť je opravdu krizová, o tu ani tolik nejde, spíš by mě zajímalo, jaké je uživateli doporučené minimum, těch 128 v jiném stroji docela stačí a ani nešáhne na swap při běžné práci (Open office, opera...) spíš mi šlo o posouzení rychlosti procesoru... jestli to má vůbec smysl... docela mě totiž příjemně překvapily ty win98 které nejsou zdaleka tak líné jak jsem čekal...
Abych to nějak zakončil, rozšiřuji mou otázku o toto, mělo by to běhat ( ne nějak zázračně i s touto pamětí a rozumným swapem), nebo se to fakt ani nehne?
Jde mi o to, vykopnout ty win98 které mají problémy i s USB a dát tam něco rozumného = (neukamenovat mě :)) winXP/Ubuntu... tak asi na podobné úrovni uživatelského "užití". Proto moc netoužím po minimalistických vydáních, nebudu to totiž používat já, ale lehce počítačově analfabetická slečna... :)

díky

L.Z.
Prestigio Nobile 1520:
Pentium M 740, 1511 RAM, bohužel jen 60GB disk, widescreen....
... a hlavně UBUNTU 7.10 ;)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.