Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Problém s přístupem do složky na Windows serveru [vyřešeno]  (Přečteno 2328 krát)

dohnalik

• Návštěvník
Zdravím, mám Ubuntu 12.10 a mám problém s přístupem do složky na mojem serveru, na kterém běží Windows Server 2011. Abych se na server vůbec připojil potřebuji jméno a heslo, když ho zadám, není problém se tam dostat přes správce souborů. Problém nastane, pokud se tam chci dostat přes jakýkoli hudební přehrávač, nebo jiná program. V té složce mám celou svoji hudební knihovnu a chci ji přehrávat přímo ze serveru. Po kliknutí na Add Folder se mi otevře okno, ze kterého už se do této složky nedostanu a obdržím hlášku, že obsah složky nelze zobrazit, protože není místní. Podle mě je tu nějaký problém s oprávněním, protože oprávnění pro tuhle složku systém ani nedokáže zjistit. Je to nějaká možnost jak tam tu složku dostat?

//tak úplně jinak! Nainstaloval jsem si KDE rozhraní, jelikož GNOME mi moc nesedí. Jenže tady nastal problém, že se do složky sice dostanu, ale její obsah již vůbec nejde otevřít ani žádným přehrávačem ničím, jen Dolphinem. https://wiki.ubuntu.com/MountWindowsSharesPermanently našel jsem si tento návod, ale zaseknu se u kroku
Citace
The quickest way to auto-mounting a password-protected share is to edit /etc/fstab (with root privileges), to add this line:

//servername/sharename  /media/windowsshare  cifs  username=msusername,password=mspassword  0  0
Může mi to někdo upřesnit? Co kde jak mám upravit? Mám složku fstab.d, ta je ale prázdná...
« Poslední změna: 01 Prosince 2012, 19:53:00 od dohnalik »

Cuore

• Závislák
Re:Problém s přístupem do složky na Windows serveru
« Odpověď #1 kdy: 01 Prosince 2012, 06:12:26 »
http://wiki.ubuntu.cz/p%C5%99ipojen%C3%AD_disku/fstab
něříkej že nemáš fstab? podívej se pořádně  ;)

dohnalik

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 01 Prosince 2012, 14:24:25 »
Mám, upravil jsem ho, ale jaksi se nic neděje...
//servername/sharename  /media/windowsshare  cifs  username=msusername,password=mspassword  0  0
jsem upravil na
//server/music /Jarek cifs username=dohny,password=neřeknu 0 0
Je to správně pokud je cesta ke složce kterou chci sdílet smb://server/music/Jarek ?
Podle mě asi ne, protože se mi žádná složka nepřipojila, nebo o tom alespoň nevím.

Cuore

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 01 Prosince 2012, 14:39:42 »
popravdě tohle jsem ješte nedělal, ale pokud to dobře chápu
Citace
The quickest way to auto-mounting a password-protected share is to edit /etc/fstab (with root privileges), to add this line:

to znamená //název_serveru/název_sdílené_složky /kam připojit cifs  username=msusername,password=mspassword  0  0

a ty máš
Citace
//server/music /Jarek cifs username=dohny,password=neřeknu 0 0

co je Jarek?? pochybuju, že máš složku Jarek v kořenu, takže pokud je Jarek tvůj home adresář, musíš mít
Kód: [Vybrat]
/home/Jarek a v něm si vytvoř složku music a do ní to připoj, takže
/home/Jarek/music

dohnalik

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 01 Prosince 2012, 14:54:11 »
Jo, díky, blbě jsem to pochopil. Už jsem se posunul, složka se objeví, ale když ji chci otevřít schytám toto:
Citace
mount: pouze superuživatel může připojit //server/music/Jarek na /home/dohny/Hudba
Složka Jarek je na serveru a je v ní moje hudební knihovna. A já chci, aby se mi tato hudební knihovna zobrazovala ve složce Hudba v mojem domácím adresáři.

//já jsem vůl, zapomněl jsem ještě na příkaz
sudo mount -aKaždopádně ani tím jsem si nepomohl...
Citace
mount error: could not resolve address for server: Unknown error
Takže bude někde pořád chyba...

//zkusil jsem příkaz
sudo mount -t smbfs -o username=dohny,password=heslo //server/music/Jarek /home/dohny/Hudba
A opět neúspěch.
mount: neznámý systém souborů „smbfs“Tady možná bude problém, protože smbfs mi nejde nainstalovat:
sudo apt-get install smbfs
Čtu seznamy balíků… Hotovo
Vytvářím strom závislostí       
Čtu stavové informace… Hotovo
Balík smbfs není dostupný, ale jiný balík se na něj odkazuje.
To může znamenat že balík chybí, byl zastarán, nebo je dostupný
pouze z jiného zdroje
Nicméně následující balíky jej nahrazují:
  cifs-utils:i386 cifs-utils

E: Balík „smbfs“ nemá kandidáta pro instalaci

PROBLÉM VYŘEŠEN!
Stačilo místo "server" zadat přímo jeho IP adresu, už to běží...Díky za pomoc.
« Poslední změna: 01 Prosince 2012, 15:44:36 od dohnalik »

Cuore

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 01 Prosince 2012, 17:33:07 »
chválím že ses sám pořešil  ;) ješte prosím edituj svůj první přispěvek a v něm změň předmět na
Citace
Problém s přístupem do složky na Windows serveru [vyřešeno]
ať je to dle pravidel

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.