Ahoj!
Tak jsem se po Vánocích pokusil do svého notebooku (Lenovo E420, i3, amd 6630) dostat SSD disk do mSata Crucial M4.
S touto novinkou jsem chtěl místo přeinstalování windows 7 z klasického HDD na tenhle disk rovnou konečně přejít na Ubuntu.
Po instalování disku do ntb se v pořádku hlásil v Biosu, rozjel jsem liveCD Ubuntu 12.10. Nejdříve jsem myslel, že si disk rozdělím sám, tak jsem dle návodu udělal na SSD disku ext4 oddíl (prakticky celou velikost SSD disku) a pokusil jsem se nainstalovat Ubuntu na tento oddíl (v otázce "Přidělení místa na disku" volbou "Něco jiného"). Zde jsem nejspíše něco přehlédnul a po potvrzení, že vytvořit oddíl s odkazem '/' na před chvílí vytvořeném oddílu vyskočila hláška, že nelze vytvořit oddíl větší, než je samotný disk (přitom nic jsem ve volbě při instalaci už neměnil).
Tuto instalaci jsem tedy musel natvrdo odpálit (xkill, hláška se objevovala neustále a nešla ničím odkliknout) a následně udělal nejspíš zásadní chybu - rozhodl se pro volbu "Instalovat Ubuntu na samostatný disk" (v návodu na wiki je tato možnost nadepsána "Nahradit Windows 7 distribucí Ubuntu", ale měl jsem to podle mě napsané jinak). Každopádně jsem pak označil, že chci nainstalovat Ubuntu na celý SSD disk a instalace započala. V jednu chvíli nastala nějaká divná fáze - při psaní jména účtu a počítače mě to vrátilo na výběr klávesnice, pokračovat bylo zašedlé, ale instalace pokračovala... Vrátil jsem se ještě na výběr časového pásma a potom už šlo všechno proklikat až do cíle a vyskočilo závěrečné okno - restartovat počítač.
Restartoval jsem tedy a počítač se bohužel nedostal za úvodní bootovací okno, kde se zasekl... Nešlo ani spustit výběr bootovacího média, boot prostě zamrzné už při najíždění. Zkusil jsem ještě tvrdý restart, nic. Po vyjmutí SSD disku a opětovném spuštění došlo na "Grub Rescue". Ten se mi podařilo vyřešit díky Boot-Repairu, ačkoliv nejsem v úplně původním stádiu - rovnou bootuje Win7, ignoruje přes Wubi nainstalované Kubuntu. To by nebyl problém, nejspíš by se to po reinstalaci vrátilo do původní podoby.
Problémem je, že i v tomto stádiu, kdy počítač normálně bootuje do windows, po vložení SSD disku se opět zasekl na bootovací obrazovce a nelze nic dělat, tedy ani např. zkusit i s vloženým SSD diskem rozjet zmíněný Boot-Repair nebo podobně.
Nenapadne vás, jak by se dal tento problém řešit?
Díky