Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nefunknční SSD po instalaci  (Přečteno 6124 krát)

Tomáš G

• Návštěvník
Nefunknční SSD po instalaci
« kdy: 25 Prosince 2012, 23:43:52 »
Ahoj!
Tak jsem se po Vánocích pokusil do svého notebooku (Lenovo E420, i3, amd 6630) dostat SSD disk do mSata Crucial M4.
S touto novinkou jsem chtěl místo přeinstalování windows 7 z klasického HDD na tenhle disk rovnou konečně přejít na Ubuntu.

Po instalování disku do ntb se v pořádku hlásil v Biosu, rozjel jsem liveCD Ubuntu 12.10. Nejdříve jsem myslel, že si disk rozdělím sám, tak jsem dle návodu udělal na SSD disku ext4 oddíl (prakticky celou velikost SSD disku) a pokusil jsem se nainstalovat Ubuntu na tento oddíl (v otázce "Přidělení místa na disku" volbou "Něco jiného"). Zde jsem nejspíše něco přehlédnul a po potvrzení, že vytvořit oddíl s odkazem '/' na před chvílí vytvořeném oddílu vyskočila hláška, že nelze vytvořit oddíl větší, než je samotný disk (přitom nic jsem ve volbě při instalaci už neměnil).
Tuto instalaci jsem tedy musel natvrdo odpálit (xkill, hláška se objevovala neustále a nešla ničím odkliknout) a následně udělal nejspíš zásadní chybu - rozhodl se pro volbu "Instalovat Ubuntu na samostatný disk" (v návodu na wiki je tato možnost nadepsána "Nahradit Windows 7 distribucí Ubuntu", ale měl jsem to podle mě napsané jinak). Každopádně jsem pak označil, že chci nainstalovat Ubuntu na celý SSD disk a instalace započala. V jednu chvíli nastala nějaká divná fáze - při psaní jména účtu a počítače mě to vrátilo na výběr klávesnice, pokračovat bylo zašedlé, ale instalace pokračovala... Vrátil jsem se ještě na výběr časového pásma a potom už šlo všechno proklikat až do cíle a vyskočilo závěrečné okno - restartovat počítač.

Restartoval jsem tedy a počítač se bohužel nedostal za úvodní bootovací okno, kde se zasekl... Nešlo ani spustit výběr bootovacího média, boot prostě zamrzné už při najíždění. Zkusil jsem ještě tvrdý restart, nic. Po vyjmutí SSD disku a opětovném spuštění došlo na "Grub Rescue". Ten se mi podařilo vyřešit díky Boot-Repairu, ačkoliv nejsem v úplně původním stádiu - rovnou bootuje Win7, ignoruje přes Wubi nainstalované Kubuntu. To by nebyl problém, nejspíš by se to po reinstalaci vrátilo do původní podoby.
Problémem je, že i v tomto stádiu, kdy počítač normálně bootuje do windows, po vložení SSD disku se opět zasekl na bootovací obrazovce a nelze nic dělat, tedy ani např. zkusit i s vloženým SSD diskem rozjet zmíněný Boot-Repair nebo podobně.

Nenapadne vás, jak by se dal tento problém řešit?

Díky

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
Re:Nefunknční SSD po instalaci
« Odpověď #1 kdy: 26 Prosince 2012, 00:00:45 »
Nechapem presne ako to tam mas. Mas v ntb 2 disky? Jeden normalny ktory bootuje do w7 bez ssd a ssd ktore nebootuje? Alebo tie disky prehadzujes.
Mozes z w7 alebo livecd ten ssd zmazat? Skusit novu instalaciu?
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Cuore

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 26 Prosince 2012, 10:03:41 »
no já to chápu tak, že má oba disky. Ale používá jen jeden, protože pokud vloží SSD tak se to kousne. Pravděpodobně vodný zavadeč na SSD disku. Dej si tam oba disky a v Biosu, nebo co tam máš, si změň bootovací parametry na disk s Win a tam ten disk celý přeformátuj. Nebo nabootuj LiveCD a udělej to tady.

TIBOR

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 26 Prosince 2012, 11:34:29 »
Jj. Tiez som to s tymy zavadzacmi tak myslel len malo ntb podporuje 2disky. Mozno by to chcelo novu instalaciu a zkontrolovat pri rozdelovani disku ci sa zavadzac instaluje na ten SSD.
Co sa tyka toho vratenia instalacie na zaciatok. Nemohlo sa stat ze si ju spustil 2x a s xkill si potom jednu zabil a pokracoval v druhej?
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Tomáš G

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 26 Prosince 2012, 16:04:46 »
Nechapem presne ako to tam mas. Mas v ntb 2 disky? Jeden normalny ktory bootuje do w7 bez ssd a ssd ktore nebootuje? Alebo tie disky prehadzujes.
Mozes z w7 alebo livecd ten ssd zmazat? Skusit novu instalaciu?
v SATA portu mám klasický HDD s Win7 (a Lenovo Recovery Partition),  ten nový SSD je do mSata -> finální fáze měla být po zapnutí volba Win7 (z HDD) / Ubuntu (z SSD)

bohužel, kdykoliv zkusím nabootovat s SSD, nepodaří se mi dostat ani do Biosu pro volbu disku, ze kterého bootovat, takže nerozjedu LiveCD. S vloženým SSD se počítač sekne na úvodní obrazovce a nezávisle na mém pokusu o vstup do biosu nebo jen změnu bootovacího média se prostě kousne, následuje pouze tvrdý restart. To je pro mě ta nepochopitelná pasáž, kdybych se i se zapojeným SSD dostal alespoň na LiveCD, už si nějak poradím (resp. zkusil bych to nainstalovat jinak...)

...
Co sa tyka toho vratenia instalacie na zaciatok. Nemohlo sa stat ze si ju spustil 2x a s xkill si potom jednu zabil a pokracoval v druhej?
Určitě ne, instalace byla spuštěna jednou, sekla se s tou hláškou, která nešla odpálit (resp. okamžitě vyskočila znova a nešlo nic změnit) - xkill, pak jsem nic nedělal, pak teprve jsem zapínal tu další instalaci a jela samostatně dál...

TIBOR

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 26 Prosince 2012, 19:15:05 »
Aha. Tak to je ine. Ked sa nedostanes ani do biosu tak to bude asi vazne.

Cuore

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 27 Prosince 2012, 10:23:31 »
jediné co můžeš udělat je to zkusit v počítači co má mSATA nebo mPCIe (u novějších PC je to shodné). Nebo koupit redukci na Klasickou SATA a snad ho zformátuješ. Jiná rada není. Popř. reklamace protože je to hodně divný chování...

Tomáš G

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 28 Prosince 2012, 15:36:08 »
Tak jsem se dneska dostal opět k řešení problému. Prohlédl jsem BIOS a po delším hledání a odhalování Legacy/UEFI systému mě napadla jednoduchá a prostá myšlenka - Boot Order... ten jsem nezkontroloval, port ve kterém je SSD byl samozřejmě před standardním HDD. Po prohození jsem normálně nabootoval win7 z HDD, disk tu sice nevidím, ale windows neumí pracovat s ext4, pokud to dobře chápu.

Předpokládám tedy, že na SSD je prostě špatně nainstalované Ubuntu, možná špatný zavaděč, nevím.

Po dalším prozkoumání bych rád na SSD nainstaloval Kubuntu. Mohli byste mi poradit, jak tedy v této situaci (viz výše, jen místo Ubuntu 12.10 nejnovější Kubuntu) provést instalaci?
Díky

Cuore

• Závislák
« Odpověď #8 kdy: 28 Prosince 2012, 16:34:30 »
Citace
disk tu sice nevidím, ale windows neumí pracovat s ext4,
špatná myšlenka, disk i tak musíš vidět, jen by měl být označen jako neznámý souborový systém. Takže mrkni do správce disků a tam ho musíš mít. Jinak ten zbytek ohledně ext4 je pravda. K té instalaci udělej jako první věc to, že spusti LiveCD, tam v GParted ten disk zformátuj a dej sem výpis z terminálu
Kód: [Vybrat]
sudo fdisk -l ať si uděláme přehled o tom jak systém bude vidět disky.

aaaaa

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: 28 Prosince 2012, 17:12:14 »
Podle mě to máš také špatně nainstalované. Jak nainstalovat Ubuntu na desku s UEFI je popsáno zde: https://help.ubuntu.com/community/UEFI
Každopádně byla chyba, že si nevytvořil při instalaci EFI partition /boot/efi o velikosti 100MB and 250MB ve: FAT32 je to popsané v odkazovaném článku.

Tomáš G

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 28 Prosince 2012, 17:27:16 »
jo, ve spravci disku je i ten SSD.

K té instalaci udělej jako první věc to, že spusti LiveCD, tam v GParted ten disk zformátuj a dej sem výpis z terminálu
sudo fdisk -l ať si uděláme přehled o tom jak systém bude vidět disky.

vypis:
Disk /dev/sda: 500.1 GB, 500107862016 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 60801 cylinders, total 976773168 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk identifier: 0xd92e150a

Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sda1            2048     2459647     1228800    7  HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda2   *     2459648   952195071   474867712    7  HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda3       952195072   976771071    12288000    7  HPFS/NTFS/exFAT

Disk /dev/sdb: 64.0 GB, 64023257088 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 7783 cylinders, total 125045424 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk identifier: 0x00099c25

Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
nejsem si jisty ohledne nutnosti swapu na SSD, mam 4 GB RAM, myslim, ze swap by nemusel byt potreba (opet - pokud dobre chapu, swap cast na SSD nedela dobrotu). Proto jsem v gparted zatim jen cely disk odalokoval, neni zformatovany momentalne.

Co se UEFI tyka, mam nastavene Legacy first a ani jsem neplanoval instalovat to jako uefi, disk jsem mel ve "formatu" MBR... (predpokladam ze defaultne je HDD v notebooku jako MBR a tim padem legacy, nechtel jsem to kombinovat jeste)

(p.s.: sorry za chybejici diakritiku, pisu to z toho liveCD a anglicke klavesnice)
« Poslední změna: 28 Prosince 2012, 17:29:32 od Tomáš Grabec »

aaaaa

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: 28 Prosince 2012, 17:56:03 »
Já to prvně také nainstaloval v Legacy modu, ale to se nedoporučuje. Každopádně jsem s tím měl na Asus desce potom podobné problémy s bootem, záseky, pády programů, xkek atd..pak jsem to nainstaloval v UEFi a od té doby je klid. Být tebou tak to přeinstaluji.
V fstab je potom # /boot/efi was on /dev/sda1 during installation
« Poslední změna: 28 Prosince 2012, 17:57:35 od aaaaa »

Tomáš G

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 28 Prosince 2012, 18:17:39 »
Citace: https://help.ubuntu.com/community/UEFI
if the other systems (Windows, GNU/Linux...) of your computer are installed in Legacy (not-EFI) mode, then you must install Ubuntu in Legacy mode too.
Jak zjistím, jestli jsou ty "tovární" win7 v UEFI/Legacy módu? Nerad bych se do nich hrabal...

aaaaa

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #13 kdy: 28 Prosince 2012, 18:41:32 »
Co máš v Boisu? Jestli tam máš Legacy mode, tak to máš v legacy. Pokud v UEFI tak to máš v něm viz. obrázek http://pix.toile-libre.org/upload/original/1347270332.jpg
U mě se to ukáže také při stisknutí F8 při startu PC (Asus deska). Tam vidím přes co bootuji například UEFI SSD crucial m4 atd. viz. http://pix.toile-libre.org/upload/original/1347270285.jpg
« Poslední změna: 28 Prosince 2012, 18:44:03 od aaaaa »

Tomáš G

• Návštěvník
« Odpověď #14 kdy: 28 Prosince 2012, 18:48:28 »
v Biosu mám právě možnost Both, v preferovaných Legacy (first)
šlo by to zjistit tím, že tam nastavím jen UEFI a uvidím, jestli mi nabootuje win7, jen jsem hledal nějaký elegantnější způsob...  ;)

EDIT: Nicméně, obecněji k samotné instalaci, měl bych tedy naformátovat celý SSD disk a při instalaci ručně odkázat na tento oddíl? další dvě automatické volby - "nainstalovat vedle windows 7" a pouze ubuntu nejspíše cíli nevedou, protože první se mi snaží nabídnout rozdělení toho disku (na tu část pro windows a po linux) a druhá zase po předchozí zkušenosti přebere boot kompletně na sebe... navíc si automaticky vytvoří tu swap část na disku a na tu bych se na SSD asi vykašlal...
« Poslední změna: 28 Prosince 2012, 19:22:34 od Tomáš Grabec »

Cuore

• Závislák
« Odpověď #15 kdy: 29 Prosince 2012, 06:15:22 »
Citace
Jak zjistím, jestli jsou ty "tovární" win7 v UEFI/Legacy módu? Nerad bych se do nich hrabal..
sudo parted -l podle vypsané tabulky oddílů poznáš v čem to je msdos = MBR
Doporučuji přečíst
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=65707.msg468002#msg468002 + všechno na co toto vlákno odkazuje a pak se můžeš ptát konkrétněji  ;)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.