Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Openmoko, co si myslíte?  (Přečteno 5936 krát)

neveceral

• Aktivní člen
  • *
Openmoko, co si myslíte?
« kdy: 10 Července 2007, 09:55:54 »
Co si myslíte o Openmoko a FIC Neo 1973? Bude to revoluce či zůstane zapomenut? Koupíte si jej? Co si myslíte o myšlence nejen svobodného SW ale i HW konstrukce?

Osobně se mi velmi líbí, zvláště ta připravovaná verze i WiFi, do té možná půjdu. SW nevypadá špatně, HW také ne, za výhodu považuji normální nokia baterii. Jenom jsem zvědav na obecnou stabilitu a rychlost. Otázkou je podpora operátorů a případný servis.

Odkazy
http://www.openmoko.com/products-index.html
http://svatas.blog.root.cz/0707/shanim-novy-chytry-telefon

Guest

• Host
Openmoko, co si myslíte?
« Odpověď #1 kdy: 10 Července 2007, 11:34:21 »
No já jdu do něj. Konečně Linuxí telefon, ve kterém vidím budoucnost

fritzek

• Aktivní člen
  • *
Openmoko, co si myslíte?
« Odpověď #2 kdy: 10 Července 2007, 14:41:51 »
Ja do nej pujdu az ve finalni verzi, ktera by mela vyjit na podzim. Bude sice stat uz 450$, ale nevic bude mit dva akcelerometry a wifi. Pridame-li si k tomu GPS a bluetooth, ktere uz tam jsou, tak to bude spravna geekovska hracka. Osobne jsem nikdy nebyl nijak zvlast vysazeny na chytre telefony(pouzivam k plne spokojenosti Nokia 3100), ale Linux je Linux :) Nejvic se tesim, ze to bude konecne telefon, ve kterem se bude dat opravdu "pohrabat"
P4 2.94GHz / 1024MB RAM / NVidia 6600 256MB / 80GB Seagate / DVB MSI Megasky / Leadtek Winfast 2000 / LENNY
NB Centrino Duo / 1024MB RAM / Intel 945GM / Intel wifi 3945ABG / Intel ethernet 100 VE

Roman "Schmaker" Šmakal

• Stálý člen
  • **
Openmoko, co si myslíte?
« Odpověď #3 kdy: 10 Července 2007, 17:33:25 »
Už jsem na něj koukal dřív a dost se mi líbí... Ale ty hříšný peníze :( Budu muset zůstat u hloupých telefonů...
Linux Gaming Clan leader
Konference na linuxclan@chat.linjab.net

Guest

• Host
Openmoko, co si myslíte?
« Odpověď #4 kdy: 10 Července 2007, 21:33:01 »
Peníze jsou hříšné ale je to předběžná cena. Já si myslím, že ještě půjde dolů. Ale jinak. Co se dá dělat. Holt šetřit. Jinak jsem měl namysli taky tu final verzi (developer nejsem).

XomboX

• Aktivní člen
  • *
Openmoko, co si myslíte?
« Odpověď #5 kdy: 10 Července 2007, 21:57:44 »
Taky bych do nej sel. Moc se mi libi. Svobodna konkurence iPhone. Akorat cenove se teda zrovna moc nelisi :-(
Asus A6JC-Q003, Ubuntu
Jabber: xombox@jabbim.cz
Ubuntu User number is #12210  Monday, applications choke Tuesday, Wednesday, RAID set's broke Thursday, let out the magic smoke but on Friday, I patch bugs Monday, my xorg conf is toast Tuesday, Wednesday, CPU roasts Thursday, it won't even POST but on Friday, I patch bugs

Guest

• Host
Openmoko, co si myslíte?
« Odpověď #6 kdy: 11 Července 2007, 08:58:55 »
To jo no (cena). Ale jak říká jedna reklama. Když ji (ho: Linux) miluješ, není co řešit. iPhone jsem měl hned v plánu koupit. Ale poté co jsem si přečetl o jeho kompatibiltě a jiné né moc pochvalné recenze, tak jsem se rozhodl že jej nechci. A ten Neo vypadá přesně jako to, co chci. OpenSourcový iPhone a vlajková loď OpenMoko platformy (ve kterou jak jsem napsal, věřím, že prorazí).

neveceral

• Aktivní člen
  • *
Openmoko, co si myslíte?
« Odpověď #7 kdy: 11 Července 2007, 09:25:42 »
Mobilní linux mi dělá velkou radost, ale nějak nechápu vstup Ubuntu Mobile and Embedded Edition do mobilů? To chce konkurovat Openmoko a zase tříštit síly? Pokud si dobře pamatuji tak linuxového již existuje
Openmoko
Ubuntu Mobile and Embedded Edition
Trolltech a jeho Qtopia
GNOME Mobile & Embedded Initiative http://www.gnome.org/mobile/
Mobilinux Open Framwork http://www.mobilinux.com/
něco linuxového peče Palm - ACCESS Linux Platform
a sotva to bude vše :-/

Kromě stávajích Symbian, WM a klasického Palmu pak ještě alternativně působí SUN a jeho  JavaFX Mobile, SaVaJe (snad už koupil SUN), ALP(?) a iPhone.

Nic proti mám rád různorodosti, ale těch linuxových různorodostí je na mě přece jen příliš a ničemu to neprospívá. Spíš by se měli sjednotit proti roztříštěné konkurenci.

Nebo máte někdo podrobný přehled, jak je to s linuxem v telefonech, kdo s kým a proč?

Guest

• Host
Openmoko, co si myslíte?
« Odpověď #8 kdy: 11 Července 2007, 09:34:09 »
Přesně tak. Je potřeba něco, co na sebe přetáhne aktivní vývoj "všech" (skorovšech). A mám pocit, že OpenMoko je nějak připravené používat i QTopii a GTK prostředí, ale technické detaily neznám (pochopil jsem to jen jako jiné GUI, asi jako když máte KDE aplikaci v Gnome). Kdyžtak mě opravte.

Roman "Schmaker" Šmakal

• Stálý člen
  • **
Openmoko, co si myslíte?
« Odpověď #9 kdy: 11 Července 2007, 10:22:47 »
Tak to s tou cenou zase tak hrozné není, celkově verze Base vyjde asi na 10k vč. DPH a dopravného... Což je rozumná cena vzhledem k tomu, za kolik se dnes dají komunikátory běžně sehnat.... Nebýt DPH a dopravného (že by ho zkusila zařídit nějaká firma?), tak by jsme byly na úplně jiných částkách...
Dále také nevidím jediný důvod, pro nebrat development verzi, protože HW už se měnit nebude a SW se může jednoduše doinstalovat/updatovat...
Osobně bych do toho telefonku šel a už začínám šetřit... :)
Linux Gaming Clan leader

Guest

• Host
Openmoko, co si myslíte?
« Odpověď #10 kdy: 11 Července 2007, 11:25:19 »
"Dále také nevidím jediný důvod, pro nebrat development verzi," . Protože final verze bude mít lepší hardware.

Roman "Schmaker" Šmakal

• Stálý člen
  • **
Openmoko, co si myslíte?
« Odpověď #11 kdy: 11 Července 2007, 14:41:31 »
Citace: ilfirin
"Dále také nevidím jediný důvod, pro nebrat development verzi," . Protože final verze bude mít lepší hardware.
Máte nějaký konkrétní odkaz, kde jste to zjistil?? Podle mě má být lepší HW v Advanced verzi...
Linux Gaming Clan leader

neveceral

• Aktivní člen
  • *
Openmoko, co si myslíte?
« Odpověď #12 kdy: 11 Července 2007, 15:07:39 »
to djSmaky
když se podíváte na odkazy v prvním příspěvku, tak v 2. odkazu najdete v čem bude v září lepší HW
Na září je chystáno vydání, které bude ještě vybavenější, přibude Wi-Fi (802.11 b/g), rychlejší procesor, grafický akcelerátor, 256 MB flash paměti a 2 akcelerometry (pro určování polohy telefonu). Je jasné, že tato verze bude dražší a to Base za 450 USD a Advanced za 600. Podle tiskové zprávy se i na příští rok připravují ještě další tři modely.
Stejně tak je tam odkaz na tu tiskovou zprávu http://lists.openmoko.org/pipermail/announce/2007-June/000013.html
a odkaz na http://wiki.openmoko.org/wiki/Category:Neo1973_Hardware

Roman "Schmaker" Šmakal

• Stálý člen
  • **
Openmoko, co si myslíte?
« Odpověď #13 kdy: 11 Července 2007, 15:18:16 »
Už jsem to tam našel... a je to přesně tak, jak říkám... to není verze final, ale vylepšená verze....
Jinak mě překvapuje, že budou ještě zvyšovat cenu Neo Base o 150USD... To už jsou totiž vážně hříšný peníze :(
Linux Gaming Clan leader

neveceral

• Aktivní člen
  • *
Openmoko, co si myslíte?
« Odpověď #14 kdy: 12 Července 2007, 07:03:46 »
Bohužel to nejsou hříšné peníze, pokud si vezmete kolik stojí telefon s windows mobile 6, VGA, GPS a WiFi (http://www.mshop.cz/shop/detail.php?id=eten11&k=1072) tedy nějakých 12 600,- bez DPH. Ale je bez akcelerometrů a bez grafického akcelerátoru a s menší pamětí, navíc za SW do něj se musí platit, tak cena 450 USD, tedy nějakých 9-10 000,- Kč není vůbec vysoká.
Je to prostě o potřebách a prioritách. Tenhle telefon je buď pro hračičky, kterým o peníze moc nejde, nebo pro lidi, kteří potřebují pracovní telefon a počítač či ještě lépe celá síť jim jede v linuxu. Prostě taková kompletní náhrada za Outlook + MS Exchange server + WM telefon.

Libor Šedivý

• Stálý člen
  • **
    • liborse.mechenice.net
Openmoko, co si myslíte?
« Odpověď #15 kdy: 25 Července 2007, 12:00:54 »
Bude to mít fotoaparát? Fakt bez něj nedám ani ránu. A klasiku sebou běžně netahám :D
Ubuntu 18.04, Acer Aspire V15 Nitro Black Edition II, 16 GB

Volis

• Stálý člen
  • **
  • Impossible is nothing :o]
    • www.petrvolak.com
Openmoko, co si myslíte?
« Odpověď #16 kdy: 25 Července 2007, 12:06:26 »
ja ho chci...
Unix is Unisex :-]

Ubuntu User: 16398 || Linux User: 451118.

Volis

• Stálý člen
  • **
  • Impossible is nothing :o]
    • www.petrvolak.com
Openmoko, co si myslíte?
« Odpověď #17 kdy: 14 Srpna 2007, 10:30:13 »
Konecna cena zakladu je necelejch 9500 za finalni verzi ktera vyjde v rijnu...
Unix is Unisex :-]

Ubuntu User: 16398 || Linux User: 451118.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.