Před necelým rokem jsem měl možnost koupit levněji netbook Asus 1011 s win 7. Koupil jsem ho s tím, že mi tam win zůstanou jako záloha (někdy chce telefon spec. program, který ale ve wine nefunguje apod.)
Protože Linux používám od roku 2006, tak jsem také chtěl na tohle Linux. Nahrán byl na externí HDD (pochopitelně lze i na Flash) a spuštěna Live verze. Bez problémů najela, a tak jsem dal příkaz k instalaci vedle Win 7. Chvíli to vrčelo, a pak spadlo. Divné, ale pustil jsem znova. Po chvíli se objevilo hlášení, že je nainstalováno. Po restartu ale Linux nikde.
Přece jen jsem nechtěl jen tak smazat koupené win, tak jsem udělal obraz disku na externí disk (to už na Flash asi moc nepůjde - u mě to bylo 300 GB - to bylo jen pro jistotu - pak jsem ho nepotřeboval). Znovu start Live verze a do Gparted. Nic zajímavého tam nebylo, jen tři oddíly, jeden s win7 druhý s instalačním programem pro obnovu win a třetí pro zálohování. Chtěl jsem ten třetí zmenšit, ale Gparted přestal reagovat.
Takže poslední pokus: na externí harddisk jsem nahrál PMagic a pustil samostatně. Až ten mi prozradil sladké tajemství. Na harddisku v počítači byly ty tři jmenované oddíly jako primární a nejen to, byl tam ještě několika MB prázdný kousíček také v režimu primární. Na jakékoliv manipulace mi PMagic odpověděl jasně: NELZE VYTVOŘIT PĚT oddílů v režimu primární. Tak jsem ten chcaplík smazal. Pak už šlo všechno. Zmenšit ten podivný kus pro zálohování (později jsem ho smazal úplně), udělat swap a prázdný primární oddíl pro Linux.
Znovu spuštění Live a příkaz k instalaci... a jede to!!!!!!!!
Proč je tam ten prázdný chcaplík v režimu primárního oddílu? Většina lidí, kteří s Linuxem začínají nemají další programy a pomůcky. Prostě pustí instalaci. Když instalace spadne, tak to vzdají a nechají si windows - vždyť je přece zaplatili !!! (a Linux je přece svinstvo, jak mi tvrdilo několik profíků).
Nevím, jak je to u win 8, ale zdá se, že je to primitivní a zatím osvědčený kousek, jak zablokovat automatickou instalaci Linuxu. Dokud někdo nevylepší instalační program Linuxu nebo se nerozšíří info, jaký je tam trik, a jak ho obejít, nebude moc nových zájemců o Linux (informace, která se určitě rozletí: "Linux tvrdí, že lze ho nainstalovat vedle win, ale je to blaf, já to zkusil, a nejde to")
Dejte vědět, jak je to u Win 8. Asi to bude stejné.