Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Lze donutit Win8 aby se smířil s Ubuntu?  (Přečteno 4272 krát)

Usama

• Návštěvník
Lze donutit Win8 aby se smířil s Ubuntu?
« kdy: 29 Ledna 2013, 20:06:36 »
Dobrý den přeji všem přispěvatelům i čtenářům tohoto fóra.
Dnes jsem dostal nový netbook a i přes veškerou mou radost jsou mi přecijen trak trochu zklamáním předinstalované Win8. Tento problém jsem se sice rozhodl řešit instalací Ubuntu, avšak přes vekerou mou dobrou vůli se mi nezadařilo. Když při bootování vyberu možnost 'ubuntu' nikdy mne to nepustí dále, odpovědí je mi chybová hláška odkazující na absenci systémových souborů či jejich chybovost. Po nějaké chvíli googlení jsem doufám správně shodil vinu na UEFI a SecureBoot a vás všechny bych tedy rád požádal o odbornou pomoc. Sice tady již jednou byl tento problém popsán, jeho řešení v daném případě však spočívalo v koupi nového notebooku. Bohužel, já však notebook dostal darem, tedy koupě jiného nepiřpadá v úvahu, nicméně stejnou měrou se mi ani nechce si přivykat na Win8.
Předem všem moc děkuji za jakékoliv úsilí vynaložené při řešení mé žádosti.
Přeji pěkný zbytek večera :)

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
Re:Lze donutit Win8 aby se smířil s Ubuntu?
« Odpověď #1 kdy: 29 Ledna 2013, 20:44:25 »
Nazov toho pekelneho stroja? :D
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Usama

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 29 Ledna 2013, 21:03:39 »
Nazov toho pekelneho stroja? :D

ASUS X201E
Ona se dodává i varianta právě s Ubuntu, ale naši si asi radši připlatili aby uspokojili svou škodolibost... :D

Jana

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 29 Ledna 2013, 21:12:39 »
Tento problém s UEFI se mi vyskytl a win vůbec nepoužívám. Musím při instalaci ubuntu použít přesný postup, pak to funguje dobře. Blíže popsáno tady: http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=66052.msg471064#msg471064
Za zkoušku to stojí, ne?
Ubuntu 24.04 LTS 64bit

mset

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 30 Ledna 2013, 22:39:18 »
Před necelým rokem jsem měl možnost koupit levněji netbook Asus 1011 s win 7. Koupil jsem ho s tím, že mi tam win zůstanou jako záloha (někdy chce telefon spec. program, který ale ve wine nefunguje apod.)

Protože Linux používám od roku 2006, tak jsem také chtěl na tohle Linux. Nahrán byl na externí HDD (pochopitelně lze i na Flash) a spuštěna Live verze. Bez problémů najela, a tak jsem dal příkaz k instalaci vedle Win 7. Chvíli to vrčelo, a pak spadlo. Divné, ale pustil jsem znova. Po chvíli se objevilo hlášení, že je nainstalováno. Po restartu ale Linux nikde.

Přece jen jsem nechtěl jen tak smazat koupené win, tak jsem udělal obraz disku na externí disk (to už na Flash asi moc nepůjde - u mě to bylo 300 GB - to bylo jen pro jistotu - pak jsem ho nepotřeboval). Znovu start Live verze a do Gparted. Nic zajímavého tam nebylo, jen tři oddíly, jeden s win7 druhý s instalačním programem pro obnovu win a třetí pro zálohování. Chtěl jsem ten třetí zmenšit, ale Gparted přestal reagovat.

Takže poslední pokus: na externí harddisk jsem nahrál PMagic a pustil samostatně. Až ten mi prozradil sladké tajemství. Na harddisku v počítači byly ty tři jmenované oddíly jako primární a nejen to, byl tam ještě několika MB prázdný kousíček také v režimu primární. Na jakékoliv manipulace mi PMagic odpověděl jasně: NELZE VYTVOŘIT PĚT oddílů v režimu primární. Tak jsem ten chcaplík smazal. Pak už šlo všechno. Zmenšit ten podivný kus pro zálohování (později jsem ho smazal úplně), udělat swap a prázdný primární oddíl pro Linux.
Znovu spuštění Live a příkaz k instalaci... a jede to!!!!!!!!
Proč je tam ten prázdný chcaplík v režimu primárního oddílu? Většina lidí, kteří s Linuxem začínají nemají další programy a pomůcky. Prostě pustí instalaci. Když instalace spadne, tak to vzdají a nechají si windows - vždyť je přece zaplatili !!! (a Linux je přece svinstvo, jak mi tvrdilo několik profíků).

Nevím, jak je to u win 8, ale zdá se, že je to primitivní a zatím osvědčený kousek, jak zablokovat automatickou instalaci Linuxu. Dokud někdo nevylepší instalační program Linuxu nebo se nerozšíří info, jaký je tam trik, a jak ho obejít, nebude moc nových zájemců o Linux (informace, která se určitě rozletí: "Linux tvrdí, že lze ho nainstalovat vedle win, ale je to blaf, já to zkusil, a nejde to")

Dejte vědět, jak je to u Win 8. Asi to bude stejné.

Rover623

« Odpověď #5 kdy: 31 Ledna 2013, 00:01:08 »
Win8 používají jako tabulku disku GPT, tam už omezení na 4 primární oddíly jako u MBR není

RRRadek Neužil

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #6 kdy: 31 Ledna 2013, 14:15:44 »
sice se tento model prodává s Ubuntu ale klasická instalace 12.04 se moc nekamarádí...
Pokud chceš mám originál obraz upraveného Ubuntu 12.04.01 64bit pro tento model.
Jsi li z Prahy tak mi to přivez, práce na 30min... a bude fungovat dokonale i spolu s W8 ;)
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

dajos2

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 17 Února 2013, 17:30:32 »
Zdravim, nejde mi nainstalovat Backtrack ani Ubuntu na ASUS x201E a vyjste psal že máte upravený obraz Ubuntu pro tento model. Mohl by jsem Vás prosím o tento obraz linuxu poprosit aby se mi vyřešil problém s instalací Linuxu??? Děkuji

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #8 kdy: 17 Února 2013, 18:38:32 »
Poslat sice mohu ale lama návod napíšu později...
Snad jen zkráceně... Pokud jsi linuxu znalý tak to pro tebe nebude problém...
Tady je obraz... http://ubuntuone.com/5UYAMq7QVtpr9sX18AlOU9
Stáhni si k tomu toto live-CD... http://sourceforge.net/projects/ubuntu-secured/files/ubuntu-secure-remix-12.10-64bit.iso/download

Nabootuj to live-CD a v Diskovém nástroji(gnome-disk-utility) vytvoř tři oddíly 200mb boot, 5000mb swap, a zbytek Ubuntu ext4... Do toho Ext4 nahraj přes ten diskový nástroj image co jsi stáhl... po nahrání to bude tvrdit že disk je úplně plný, stačí udělat rychlou kontrolu disku(check) třeba v tom diskovém nástroji nebo v Gparted, pak už to bude tvrdit pravdu...;) Až to budeš mít tak nahraj zavaděč kliknutím na ikonku Boot Repair a první možnost na obrázku.

potom restartuj a spustí se instalace, po úspěšné instalaci musíš ještě nastavit swap a to třeba tak že do terminálu dáš příkaz
Kód: [Vybrat]
sudo blkidnebo že si nainstaluješ gparted a dáš vlastnosti oddílu swap a tam také uvidíš uuid, to pak přepíšeš do souboru na řádek kde uvidíš swap namísto starého UUID. /etc/fstab
Kód: [Vybrat]
sudo gedit /etc/fstab

ps: v případě že naprosto netušíš o čem je tu řeč tak mi to dovez do prahy a já to na udělám na počkání ;)
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

agila77.com

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 28 Března 2013, 21:34:45 »
já mám taky win8 a taky bych rád chtěl používat Linux 12.10 nebo bude nová verze která si s tím poradí ? Nejde to s CD linux ubuntu 12.10 ?

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #10 kdy: 28 Března 2013, 21:55:29 »
A taky je to Asus x201e?
Pokud Ano tak tady jsou odpovědi na tvé otázky ;)
http://blog.ubuntu.cz/clanek/prvni-krucky-iv

seetr

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 21 Dubna 2013, 22:11:59 »
Dobrý den, vlastním také ntb asus x201e s win 8 a chtěl bych jako druhý systém používat ubuntu. Vaše návody jsou asi skvělé,ale já se potýkám už se základním problémem a to s butováním připravené flash s ubuntu. Při startu ntb, při stisknutí esc, sice mohu vybrat butování z flash,ale krom černé obrazovky se nic nedeje.  Když nabutuju v jiném ntb, ubuntu live, normálně naběhne. Celý problém je asi v uefi, ale jak to nastavit abych nabutoval s flash? Řešil jste už někdo taky tento problém?

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #12 kdy: 23 Dubna 2013, 10:19:25 »
Už jsem ti odpověděl na blog... ;)
http://blog.ubuntu.cz/clanek/prvni-krucky-iv#comment-377

Odpovídej pak sem na fórum. Na blog snad jen až budeš mít finální řešení tvého problému. ;)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.