Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: velkej swap i pri volne ramce [VYRESENO]  (Přečteno 1788 krát)

TUX IN MACHINE

• Stálý člen
  • **
velkej swap i pri volne ramce [VYRESENO]
« kdy: 12 Října 2011, 18:56:38 »
da se nejak systemu porucit aby uvolnil vyuziti swapu kdyz ho evidentne k nicemu momentalne nepotrebuje? jakmile jednou system zacne swapovat a i kdyz potom ukoncim aplikaci co ho ke swapu donutila , presto zustane vyuzita treba pulka swapu, je to normalni?

napr. ted mam obsazenou RAM z 67% -  2,5GB z 3,7GB, a swap je presto o velikosti 1,5GB z 4,2GB
Nebo to ze je vyuzitej swap nijak nebrzdi system? Neni to nejakej bug / memory leak kernelu / xserveru apod.?
« Poslední změna: 11 Září 2014, 07:15:29 od TUX IN MACHINE »

erumoico

• Aktivní člen
  • *
Re:velkej swap i pri volne ramce
« Odpověď #1 kdy: 12 Října 2011, 21:22:42 »
Taky se mi to stává, jelikož mám jen 1GB RAM a při spuštění VirtualBoxu (zaplnění RAM) mi něco vleze do SWAPu a zůstane to tam i po vypnutí VirtualBoxu. IMHO je to normální, jelikož se domnívám, že se SWAPuje hlavě to co není potřeba mít permanentně hned k disposici.
NB: ASUS EeePC 900A - Intel Atom N270, 1GB RAM; Debian GNU/Linux wheezy/sid, grafické prostředí KDE 4.6.5

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 12 Října 2011, 21:25:16 »
presne tak, jakmile je informace potreba, tak se nahraje do RAM a pak uz jsou s touto informaci dalsi operace rychle
zaplnenej swap neres, pokud ti system zbytecne neswapuje a nezda se ti pomaly
Tak dlouho se vrzá s Acerem, až se displej utrhne.

matlala

• Aktivní člen
  • *
Veselé swapování
« Odpověď #3 kdy: 06 Května 2013, 02:27:19 »
Mám taky stejný problémek, ale je mi to divné, RAM 8GB + 512MB swap na HDD, systém na 30GB oddílu SSD, kde je 42% místa, běžně zaplněno kolem 800MB-1.5GB a pokud pustím virtualbox verze 4.2 a v něm windows xp, které mají nastavené 2GB RAM (což jim přeci musí stačit) tak téměř okamžitě přesune kde co na swap a přitom RAM je ještě pořád víc než z 1/2 volná.

Když se podívám podle jednoho prográmku do terminálu (výpis info co a kolik je čeho na swapu z /proc), tak tam jsou podle mě potřebné věci jako je firexox nebo i kousky cinnamonu.

Takže stejný dotaz na přesun swap na RAM, lze to nějak přesunout i bez restartu systému? Pouhý relogin vymaže jen malou část.

NOTEBOOK: Ubuntu 14.04 (kernel 3.14); Asus N56VM-S4272V (i7 3610QM, 16GB RAM 1600MHz, INTEL SSD 520 180GB + původní HDD místo DVD/BD, Full HD displej) + INTEL 7620 + doma 24" LG IPS 24EA53
NAS-HTPC: Ubuntu server 12.04 x64 + XBMC; ASRock E350M1/USB3, SEASONIC SSP-350GT, RAM 8GB (2x4GB) DDR3 1333MHz, case BITFENIX Prodigy , prim. eth. INTEL PRO/1000 CT, 2ks WD Red 3TB v SW RAID 1, 2*1Gb switch

Cuore

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 06 Května 2013, 02:58:25 »
ale jo jde
Kód: [Vybrat]
swapoff -a
swapon -a
první přikaz vypne swap a tím automaticky přepíše vše do RAM a pak ho znovu nahodíš
Jinak čerpej zde
https://help.ubuntu.com/community/SwapFaq#Empty Swap jde i vytvořit scriptík  ;D

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #5 kdy: 06 Května 2013, 06:16:40 »
/proc/sys/vm/swappiness si nastavte jak potřebujete.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

matlala

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 06 Května 2013, 16:52:26 »
/proc/sys/vm/swappiness si nastavte jak potřebujete.
Obsah souboru je jen číslo 60? Chápu dobře že při 60% zaplněné RAM se začne využívat swap?

Jinak problém s virtualboxem zozhřešen, XPčka  jsou strašně žravé a při 2GB RAM proste přetečou a začne se swapovat, při 4GB RAM vůbec nic a zůstanou tam kde mají, na RAM.
NOTEBOOK: Ubuntu 14.04 (kernel 3.14); Asus N56VM-S4272V (i7 3610QM, 16GB RAM 1600MHz, INTEL SSD 520 180GB + původní HDD místo DVD/BD, Full HD displej) + INTEL 7620 + doma 24" LG IPS 24EA53
NAS-HTPC: Ubuntu server 12.04 x64 + XBMC; ASRock E350M1/USB3, SEASONIC SSP-350GT, RAM 8GB (2x4GB) DDR3 1333MHz, case BITFENIX Prodigy , prim. eth. INTEL PRO/1000 CT, 2ks WD Red 3TB v SW RAID 1, 2*1Gb switch

ntz_reloaded

• Lokaj
  • Závislák
  • skill :: ur home erly
« Odpověď #7 kdy: 06 Května 2013, 16:54:30 »
normalne si nastavuju vm.swapiness na nejakou rozumnou hodnotu:

# grep swap /etc/sysctl.conf
vm.swappiness = 10

^^ zkusil bych zacit na 20 a pak bych snizoval po peti .. ja mam 10 protoze mam opravdu mnoho mnoho ram na ntb (16GB)
tikejte mi, taky Vam tikam ...
song of the day - openSUSE, openindiana, DuckDuckGo
The noise ain't noise anymore, who's to blame, WHO'S TO BLAME ??

beer

• Host
« Odpověď #8 kdy: 06 Května 2013, 17:46:52 »
příklad nastavení mého swapu, takto jsem nastavoval:
sysctl vm.swappiness=10

ntz_reloaded

• Lokaj
  • Závislák
  • skill :: ur home erly
« Odpověď #9 kdy: 07 Května 2013, 12:03:42 »
sysctl vm.swappiness=10

k cemu je tvuj komentar kdyz:

a) nerika nic noveho, pouze opakuje co uz tady je
b) je v podstate blbe, protoze (coz asi sam nevis) tahle zmena neni persistentni po rebootu
c) neni tam napsano, ze se ma udelat jako root

?? odpoved necekam
tikejte mi, taky Vam tikam ...
song of the day - openSUSE, openindiana, DuckDuckGo
The noise ain't noise anymore, who's to blame, WHO'S TO BLAME ??

beer

• Host
« Odpověď #10 kdy: 07 Května 2013, 13:47:36 »
sysctl vm.swappiness=10

k cemu je tvuj komentar kdyz:

a) nerika nic noveho, pouze opakuje co uz tady je
b) je v podstate blbe, protoze (coz asi sam nevis) tahle zmena neni persistentni po rebootu
c) neni tam napsano, ze se ma udelat jako root

?? odpoved necekam

ad a) chtěl jsem pouze doplnit, jak se dá nastavit sysctl, i když ne úplně systémově správně, viz ad b.
ad b) mám to v /etc/rc.local, takže se to nastavuje při každém rebootu. Ani v tom /etc/rc.local to asi není úplně správně, ale funguje. Jasně, že asi systémově správné řešení je nastavení v /etc/sysctl.conf jak máš ty, tam to bude trvalé.  Ale Romana jsi na tutéž věc neupozornil, že nastavení v souboru /proc/sys/vm/swappiness není trvalé, že je systémově správné to nastavit v sysctl.conf. Tuším, že je pak nutný reboot.
ad c) ne, to není, a není to napsáno u žádného příspěvku zde. Tak nějak všichni zde to zřejmě předpokládáme automaticky. Ale je dobré, že si na to upozornil.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.