Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Libre Office - "splašené" grafy  (Přečteno 2865 krát)

majakmp3

• Aktivní člen
  • *
Libre Office - "splašené" grafy
« kdy: 17 Května 2013, 10:28:49 »
Hezký den.
V Libre Office (4.0.3.3) řeším záhadu s grafy.
V Calcu jsem vytvořil jednoduchý výsečový 3D graf.
Nyní graf vyberu a snažím se ho vložit (nikoliv propojit) do Writeru (do nového prázdného dokumentu), ale výsledky jsou nedobré:
  • Pokud graf v Calcu vyberu (CTRL + C) a vložím (CTRL + V) do Writeru, zobrazí se celá modrá výseč, jeden popisek ze tří a zmatená legenda
  • Pokud graf v Calcu vyberu (CTRL + C), vložím (CTRL + V) ho na jiné místo do stejného listu (graf se zobrazí korektně) a až potom graf vložím (CTRL + V) do Writeru, graf má všechny náležitosti, jenomže se nezobrazuje jako výsečový, nýbrž jako prstencový
  • Pokud graf vyberu v Calcu (CTRL + C), vložím (CTRL + V) ho na jiné místo do stejného listu (graf se zobrazí korektně), nově vložený graf vyberu (CTRL +C) a vložím (CTRL + V) do Writeru, graf má opět pouze modrou výseč jeden popisek a zmatenou legendu

V příloze jsou jak obrázky tak zdrojový graf v Calcu.
Díky za nakopnutí, co jsem s tím grafem udělal špatně.

PS: Zkoušel jsem si s tím hrát ve Vistách (32 bit), verze Libre Office byly 4. něco - chovalo se to stejně jako v Linuxu 64 bit.

[příloha smazaná administrátorem]

beer

• Host
Re:Libre Office - "splašené" grafy
« Odpověď #1 kdy: 17 Května 2013, 10:35:48 »
Jsi si jistý, že se ptáš na správném místě :)?

http://forum.openoffice.cz/

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
« Odpověď #2 kdy: 17 Května 2013, 10:48:22 »
LibreOffice umí uložit graf jako png obrázek... ten si pak můžeš vkládat kamkoliv dle libosti ;)
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

majakmp3

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 17 Května 2013, 11:05:10 »
LibreOffice umí uložit graf jako png obrázek... ten si pak můžeš vkládat kamkoliv dle libosti ;)
Nouzově jsem to vyřešil tak, že jsem udělal snímek obrazovky, graf v Gimpu upravil a takto ho do Writeru vložil. Není to však ideální, protože při změně velikosti grafu přestává být písmo ostré a čitelné.

janek-m

• Host
« Odpověď #4 kdy: 17 Května 2013, 11:32:01 »
Kopírovanie, alebo teda presun grafov z Calcu do Writeru je pomerne jednoduché. Avšak nemožno používať skratky CTRL+C a CTRL + V.
Na hotový graf kliknem a po stranách sa objavia zelené body. Potom klik pravým tlačidlom myši na graf a  z rozbalenej ponuky vybrať "kopírovať". Otvoriť Writer a presunúť kurzor na miesto, kam sa má graf uložiť. Opäť vo Writeri pravý klik myšou a vybrať "Vložiť". Graf je možné upravovať.  Mám to odskúšané, funguje to.

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #5 kdy: 17 Května 2013, 11:34:38 »
Nouzově jsem to vyřešil tak, že jsem udělal snímek obrazovky, graf v Gimpu upravil a takto ho do Writeru vložil. Není to však ideální, protože při změně velikosti grafu přestává být písmo ostré a čitelné.

Office obecně není můj kamarád ale pokud už chceš dělat screenshot konkrétního výřezu tak to jde velice jednoduše, viz obrázek.

ps: program Snímek obrazovky neumí udělat screen sám sebe :) Proto ta fotka z mobilu :))

PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

beer

• Host
« Odpověď #6 kdy: 17 Května 2013, 11:36:47 »
Kopírovanie, alebo teda presun grafov z Calcu do Writeru je pomerne jednoduché. Avšak nemožno používať skratky CTRL+C a CTRL + V.
Na hotový graf kliknem a po stranách sa objavia zelené body. Potom klik pravým tlačidlom myši na graf a  z rozbalenej ponuky vybrať "kopírovať". Otvoriť Writer a presunúť kurzor na miesto, kam sa má graf uložiť. Opäť vo Writeri pravý klik myšou a vybrať "Vložiť". Graf je možné upravovať.  Mám to odskúšané, funguje to.

Hmm, tak jsem rád, že jsem hned o něco chytřejší. To si budu pamatovat. Jinak s tím printscreenem mne to napadlo taky, ale přeci jen to není ideální, uvedené důsledky mi byly jasné, protože se tím převede graf i s popisky do bitmapy. Možná by to mohlo ale jít v kombinaci s inkscape, který pracuje s vektory, ale podpora svg nebyla u libreofficů pokud vím 100%. Ale naštěstí janek-m napsal, jaký je správný postup.

Co se týká screenshotů přímo do svg, to by mohlo jít:

http://askubuntu.com/questions/247878/create-an-svg-screenshot
« Poslední změna: 17 Května 2013, 11:38:38 od beer »

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #7 kdy: 17 Května 2013, 11:43:06 »
Co sa tyka toho screenshotu tak by bolo idealne hlavne upravit velkost toho grafu pred zachytenim obrazovky aby sa vo writeri uz nemusela velkost menit.
Lenovo Ideapad Slim 5 Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #8 kdy: 17 Května 2013, 11:43:36 »
...ale podpora svg nebyla u libreofficů pokud vím 100%.

Od verze 3.3 ;)
http://www.libreoffice.org/download/3-3-new-features-and-fixes/
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

majakmp3

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: 17 Května 2013, 11:58:29 »
Tak to je divné, mě normálně kopírovat grafy metodou CTRL+C a CTRL+V jdou, s výjimkou tohoto konkrétního. Zkoušel jsem i tebou popisovanou metodu se stejným neuspokojivým výsledkem.
Jestli mohu poprosit, vyzkoušej a dej vědět, zda ti to opravdu i na mém grafu funguje. (Je v příloze pod obrázky.)
Předem děkuji!
« Poslední změna: 17 Května 2013, 12:00:01 od majakmp3 »

beer

• Host
« Odpověď #10 kdy: 17 Května 2013, 12:23:28 »
...ale podpora svg nebyla u libreofficů pokud vím 100%.

Od verze 3.3 ;)
http://www.libreoffice.org/download/3-3-new-features-and-fixes/

JJ, vím, že se to s uvedenou verzí zlepšilo, ale jen jestli se to netýká pouze importu do Draw. Jak se bude chovat při vkládání svg do writteru, bez importu do draw, to netuším.

ale dle obrázku by to jít mělo:
http://www.libreoffice.org/assets/Uploads/EN-Project_images/NewFeatures/thorsten/100pc/svg.png

janek-m

• Host
« Odpověď #11 kdy: 17 Května 2013, 12:27:01 »
Tak to je divné, mě normálně kopírovat grafy metodou CTRL+C a CTRL+V jdou, s výjimkou tohoto konkrétního. Zkoušel jsem i tebou popisovanou metodu se stejným neuspokojivým výsledkem.
Jestli mohu poprosit, vyzkoušej a dej vědět, zda ti to opravdu i na mém grafu funguje. (Je v příloze pod obrázky.)
Předem děkuji!

Už na tom pracujem, výsledok postnem za chvíľku  ;D

janek-m

• Host
« Odpověď #12 kdy: 17 Května 2013, 12:56:17 »
Tak po pokusoch, musím súhlasiť s tým, že koláčový graf robí pri prevode do Writeru problémy. Ale čo je zaujímavé, tak iba tento. napríklad ostatné grafy (netestoval som úplne všetky) sa mi pekne prekopírovali aj s popiskami.
@majakmp3: odporúčam ti urobiť ten graf priamo vo Writeri. Nie je to nič zložité. Snažil som sa vyrobiť prehľadný postup. (príloha)

« Poslední změna: 17 Května 2013, 13:10:18 od janek-m »

majakmp3

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #13 kdy: 17 Května 2013, 15:25:31 »
Tak po pokusoch, musím súhlasiť s tým, že koláčový graf robí pri prevode do Writeru problémy. Ale čo je zaujímavé, tak iba tento. napríklad ostatné grafy (netestoval som úplne všetky) sa mi pekne prekopírovali aj s popiskami.
@majakmp3: odporúčam ti urobiť ten graf priamo vo Writeri. Nie je to nič zložité. Snažil som sa vyrobiť prehľadný postup. (príloha)
Díky za čas a úsilí.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.