Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: HDMI potíž s plynulým zobrazováním [vyřešeno]  (Přečteno 2634 krát)

Morbidity

• Návštěvník
HDMI potíž s plynulým zobrazováním [vyřešeno]
« kdy: 07 Června 2013, 00:39:15 »
Dobrý den,
Koupil jsem si před půl rokem krásnou hračku LG Flatron IPS 22" 1080p s HDMI. Notebook mám HP Probook 4530s s Ubuntu 13.04. Obraz na novém monitoru je perfektní, avšak chyba se našla. Při přehrávání videa 720p, nebo 1080p dochází k trhání obrazu. Film běží plynule a sem tam po nějaké té minutě obraz trhne. Asi nemusím říkat, že je to velmi nepříjemné. :( Ovšem pokud se dívám na monitor v notebooku, žádný problém není. Zajímavé je, že pokud se obraz seká a notebook zkusím restartovat, tak je zase chvíli vše v pořádku. Z výpisu je patrné, že mám ke vší smůle dvě grafické karty. Jenda Intel HD 3000 a druhá AMD Radeon HD 6490M, ale dělají to obě jak Intel, tak AMD. Stalo se někomu něco podobného? Popřípadě nějaká rada, jak to vyřešit? Netuším jaké výpisy sem dát, takže dyštak doplním... Jinak zkoušel jsem si linux mint 15 na rozděleném disku. Nainstaloval ovladače stejným způsobem a to samé v blědě modrym.

Nainstalovaný mám ovladač fglrx 13.4 se všemi závislostni a ponížený ovladač intel kvůli kompatibilitě s fglrx

lspci
Kód: [Vybrat]
jan@Ubuntu-Probook-4530s:~$ lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family DRAM Controller (rev 09)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Xeon E3-1200/2nd Generation Core Processor Family PCI Express Root Port (rev 09)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller (rev 09)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family MEI Controller #1 (rev 04)
00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #2 (rev 04)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family High Definition Audio Controller (rev 04)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 1 (rev b4)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 2 (rev b4)
00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 3 (rev b4)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 4 (rev b4)
00:1c.5 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 6 (rev b4)
00:1c.7 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 8 (rev b4)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #1 (rev 04)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation HM65 Express Chipset Family LPC Controller (rev 04)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family 6 port SATA AHCI Controller (rev 04)
01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Seymour [Radeon HD 6400M/7400M Series] (rev ff)
24:00.0 System peripheral: JMicron Technology Corp. SD/MMC Host Controller (rev 30)
24:00.2 SD Host controller: JMicron Technology Corp. Standard SD Host Controller (rev 30)
24:00.3 System peripheral: JMicron Technology Corp. MS Host Controller (rev 30)
25:00.0 Network controller: Atheros Communications Inc. AR9285 Wireless Network Adapter (PCI-Express) (rev 01)
26:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168 PCI Express Gigabit Ethernet controller (rev 06)
27:00.0 USB controller: NEC Corporation uPD720200 USB 3.0 Host Controller (rev 04)

« Poslední změna: 10 Června 2013, 21:24:16 od Morbidity »

Rover623

Re:HDMI potíž s plynulým zobrazováním
« Odpověď #1 kdy: 07 Června 2013, 12:40:59 »
To se děje všude nebo jen na určitém přehrávači

Morbidity

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 07 Června 2013, 17:43:26 »
Dělá to Přehrávač filmů, i VLC. V aktualizacích mám dostupný tento balík:
Citace
X.Org X server -- Intel i8xx, i9xx display driver

Změny pro xserver-xorg-video-intel verzi:
Nainstalovaná verze: 2:2.21.6-0ubuntu4
Dostupná verze: 2:2.21.6-0ubuntu4

Seznam změn neobsahuje žádné odpovídající změny.

Použijte prosím http://launchpad.net/ubuntu/+source/xserver-xorg-video-intel/2%3A2.21.6-0ubuntu4/+changelog
než budou změny dostupné nebo opakujte akci později.

Mám blbý pocit, že podle odkazu z launchpadu tato aktualizace problém řeší.  :( Nicméně pokud ho zaktualizuji, tak už kvůli kompatibilitě s fglrx nenastartuji do grafického režimu. V AMD jsou opravdu ignoranti.  :-[ Pokud by šlo to nějak opravit, byl bych vděčný.

PS: Nechce někdo 3/4 roku starý HP Probook 4530s v téměř netknutém stavu? A bez nálepky windows... ;D Bez externího monitoru běží vše na jedničku. :)

Morbidity

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 10 Června 2013, 20:40:34 »
Blbý pocit byl správný. Není nad to si to ověřit. Zkusil jsem balík aktualizovat na testovacím oddílu, kde byl Linux Mint 15 a bylo po x-serveru. :o Dále jsem dohledal že mi Správce aktualizací ukazuje aktualizaci jen kvůli rozdílné velikosti balíku. Připojil jsem se na monitor pomocí VGA kabelu a kupodivu je zobrazení velmi pěkné. Nicméně hned po změně z HDMI to lehký rozdíl je. Ovšem nepatrný a po testování prozatím pouze na Intel HD 3000 vše běží naprosto perfektně. Takže kvůli ignoraci výrobců HW zatím problém řeším VGA kabelem. Příště jedině AMD CPU i GPU... Tak to má údajně běžet bez problémů. Je to korektní?

Rover623

« Odpověď #4 kdy: 10 Června 2013, 21:19:51 »
To je z bláta do louže při kvalitě ovladačů a podpoře ze strany AMD/Ati.

Lepší by byl jen Intel nebo jen nVidia

Morbidity

• Návštěvník
Re:HDMI potíž s plynulým zobrazováním [vyřešeno]
« Odpověď #5 kdy: 10 Června 2013, 21:43:14 »
Jen intel by byl super, ale rád bych si občas zahrál na steamu. 1. Na to občas mám chuť. 2. Koupí hry na linux vidím jako podporu pro vytváření dalšího SW včetně ovladačů pro GNU/linux.... Po vydání steamu a oznámení nVidie o zlepšování podpory linux ovladačů jsem se málem utloukl, že jsem nepočkal až bude na skladě Lenovo G580 bez OS s intel/nVidia grafikou. Co sem se ale kupodivu dočetl, tak že Lenovo mají nějakej jetej BIOS a Bumblebee nefunguje. Asus, Acer, MSI, Packard Bell a jim podobné značky nepřipadají v úvahu a poté jsem se dočetl, že pokud je CPU i GPU od AMD, tak to funguje a vždy fungovalo. Přítelkyně potřebuje nový notebook a poběží na něm jak jinak, než Ubuntu. Doufám tedy, že bude fungovat a bude fungovat na Linux... Takže jsem pohledal a rád bych toto:
http://www.czc.cz/lenovo-thinkpad-edge-e535-cerna_4/129205/produkt?q-c-4-f_2025438=sDOS&q-c-2-f_96259941=r15.5-15.6&q-category-id=89p7i9agp8i2lajk373h33k8l5&q-c-1-f_135483901=snotebook&q-c-3-f_2025438=sFreeDOS&q-c-0-producer=s98ha3l220acnna0bu6re4ltti1
Trochu offtopic. Za to se omlouvám, patří jinam, ale trochu relevantní to snad je. Mohu se tedy zeptat? Je to vhodné, nebo na to mám zapomenout? A najít něco s intel/nVidia? Samozřejmě by byla ideální jedna grafika, ale bylo by potřeba aby to vydrželo dlouho na akumulátor a občas to mělo vysoký výkon. Za každou radu budu rád.

Cuore

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 11 Června 2013, 00:05:47 »
Lenovo přímo v manuálu uvádí podporu pro Ubuntu. Dále mkrni sem http://www.abclinuxu.cz/hardware/sestavy/notebooky/lenovo-thinkpad-edge-e535 ale já osobně bych takový šrot nebral, je to jen má osobní averze  :)

Rover623

« Odpověď #7 kdy: 11 Června 2013, 09:10:12 »
Lenovo jsou v poslední době bezesporu jedny z nejhorších notebooků jaké jsem kdy viděl. Mizerná konstrukce, blokovaný HW, naprosto neúnosný stav kolem BIOSu, který nedodržuje ze standardu snad vůbec nic a výsledkem je nefungující nebo vypadávající HW (a to dokonce pod Windows).

K té grafice, on ten Radeon 7670M nemá o nic lepší výkon než grafiky Intelu na nových procesorech (SB), tedy s výjimkou Atomu a HD 3600, to je opravdu katastrofa.

Bohužel i u AMD se výrobci často uchylují k tomu, že původní grafika v procesoru (řady 6xxxM a 7xxxM) se doplňuje ještě o externí grafiku, buď nVidia nebo o nějaký plnohodnotný Radeon. Ovšem zde je jeden závažný problém, zatímco přepínání v kombinaci s nVidia zajistí buď Bumblebee nebo přímo ovladač nVidia od verze 318 nahoru v kombinaci s Ati grafikou to obvykle nikdy pořádně nechodí (spíš vůbec) a to dokonce i pod Windows.

AMD je dobré tak do desktopu (poměr cena/výkon), pokud se člověk vyhne procesorům Trinity a koupí si pořádnou grafiku od nVidia.

Jinak tebou uváděné značky jsou dnes mnohonásobně spolehlivější než Lenovo a to dokonce tak, že Asus za 15 tisíc je spolehlivější než profi ThinkPad za 30 tisíc. Jediné co z toho trochu vybočuje jsou klasické notebooky (15" a více) Acer řady Aspire, kde je ta kvalita pořád stejně bídná.

Morbidity

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 11 Června 2013, 14:17:42 »
Bohužel co jsem se setkával se mnou vyjmenovanými laptopy, tak to bylo velmi špatné zpracování hlavně celého šasí, pantů atd... Bojím se toho, nevěřím tomu. Koukal jsem na záruční servis a asi bych to i zkusil. Konkrétně tento model:
http://www.asus.as/asus-k55vj-sx071d-hnedy-156-i3-3110m-4g-500g5-dvdrw-gt635m-widi-bt-bezos.html

Ale pořád tomu nějak nevěřím... :( Díky za odpovědi. :)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.