Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ubuntu nenabehne po instalacii Win7  (Přečteno 2663 krát)

ejsik

• Návštěvník
Ubuntu nenabehne po instalacii Win7
« kdy: 02 Července 2013, 11:29:45 »
Zdravím, mám problém, s ktorým bojujem už 2 dni a neviem si pomôcť... Mal som dual boot, win7 a Ubuntu, všetko fungovalo super.. raz mi win7 spadol a nešiel naštartovať ale bolo mi to jedno lebo aj tak som bol stále v ubuntu... Teraz mam trošku času tak som si povedal, že spojazdim win7... Preinštaloval som ho, ale zmyzlo mi bootovacie menu a nemohol som si zvoliť ubuntu... tak som vložil do PC inštalačné USB ubuntu, dal som try ubuntu, tam som spustil boot-repair a klikol na prvú položku (Recommended repair) čo malo opraviť zavádzač grub... po reštarte PC sa mi už zobrazilo butovacie menu grub, keď zvolím win7 nabehne všetko oka, keď zvolím ubuntu, nabehne fialova obrazovka s napisom Ubuntu, pod napisom ubuntu sa mení 5 bodiek (akože loading) a pri tom to ostane... Ubuntu nenabehne... neviem v čom je problem a ako to vyriešiť.. Dúfam že mi pomôžete, nechem znova inštalovať na novo Ubuntu.... :(

tu je report po použití boot-repair... možno z toho niekto bude múdrejší a pomôže mi...
paste.ubuntu.com/5813403
« Poslední změna: 02 Července 2013, 11:49:25 od ejsik »

Rover623

Re:Ubuntu nenabehne po instalacii Win7
« Odpověď #1 kdy: 02 Července 2013, 13:48:56 »
Zmáčkni ESC, mělo by ti to skočit do textového bootu a měl by jsi vidět na čem to stojí

ejsik

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 02 Července 2013, 14:46:49 »
neviem či tomu dobre rozumiem, ale ak áno, tak to stojí na tom, že má problém pripojiť disky? tu je foto obrazovky...

https://www.dropbox.com/s/0ylfjv3d2hoyee6/IMG_2566.JPG

Rover623

« Odpověď #3 kdy: 02 Července 2013, 17:26:38 »
Automatická kontrola disků hlásí, že nemůže zkontrolovat část disku s flagem /boot. To bude asi tím, že jsi sice opravil GRUB, ale vnořil jsi ho do /boot oddílu který použil/vytvořil Windows, tudíž je ten oddíl s tabulkou NTFS.

Řešení tam máš, stiskni "I" pro ignorování a následně oprav v /etc/fstab připojování /boot tak aby se nekontroloval nebo ho můžeš přeformátovat a instalovat GRUB ručně

ejsik

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 02 Července 2013, 18:05:02 »
mohol by si mi prosím pomôcť s úpravou fstab? mne to akosi nejde... skúšal som to a ostal som pri tomto:

https://www.dropbox.com/s/9ocqtjh3hc4xt8i/Photo%202013-07-02%2017-58-02.jpg

sorry za horšiu kvalitu :-/

môj fstab súbor vyzerá momentálne takto:

https://www.dropbox.com/lightbox/home

Rover623

« Odpověď #5 kdy: 02 Července 2013, 18:29:15 »
Teď už to žádnou chybu nehlásí. Na ten fstab se kouknout nemůžu. Nemůžu přistupovat do tvého účtu na Dropboxu, nicméně v řádce kde se připojuje /boot by jsi měl mít na konci dvakrát nulu

ejsik

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 02 Července 2013, 18:56:23 »
ach áno, ja som skopíroval zlý link, prepáč... no každopádne, v tom fstab som mal za /boot 0   2 tak som to prepisal na 0   0... no ale teraz to pri bootovaní znova hlási chybu....

bootovanie:
https://www.dropbox.com/s/w3v8c26uemxg87r/IMG_2567.JPG

fstab:
https://www.dropbox.com/s/6ne3c5k745qgn0j/IMG_2568.JPG

Rover623

« Odpověď #7 kdy: 02 Července 2013, 21:53:54 »
Zadej do terminálu
Kód: [Vybrat]
sudo fdisk -l a výpis dej sem, ať víme jaký FS ten /boot vlastně používá, momentálně to hlásí, že /boot není připraven

ejsik

• Návštěvník

Rover623

« Odpověď #9 kdy: 03 Července 2013, 09:52:10 »
Ofocovat jsi to nemusel, stačilo to okopírovat a vložit sem do code. Nicméně /boot je podle fstab sda7 a to je Linux oddíl. Zavádění se ovšem provádí dost obskurním způsobem přes zavaděč Windows. Asi bych zkusil jen spustit
sudo update-grub

ejsik

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 03 Července 2013, 11:01:22 »
nenapadlo ma skopírovať to... bolo už veľa hodín a bol som pod vplyvom :D no každopádne, update grubu nepomohol.... :-/ sú ešte nejaké nápady? lebo takto vyzerá, že sa fakt vyznáš a cením si ochotu pomôcť!

Rover623

« Odpověď #11 kdy: 03 Července 2013, 11:32:48 »
Mě hlavně přijde, že na tom disku je příšerný bordel, navíc pokud nemáš UEFI BIOS, tak by jsi technicky vzato /boot ani nepotřeboval. Nicméně, zkus přes gparted přiřadit /boot flag "boot" nainstalovat do něj GRUB a "boot" flag odebrat z sda1 (zavaděč Windows), tak aby šel systém přes /dev/sda7

Ten Windows byl na tom počítači předinstalovaný a pokud ano, není to počítač od Aceru.

ejsik

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 03 Července 2013, 12:01:43 »
no je to 5 rokov stary asus a kupoval som ho bez OS... no idem skúsiť čo si napísal, uvidím, či s tým pohnem...

ejsik

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 03 Července 2013, 12:24:54 »
tak priradil som v gparted ku sda7 príznak boot, pri sda1 nebol žiaden príznak boot... a keď som chcel inštalovať na sda7 grub vypisalo mi toto: (neviem či som postupvoal správne)

martin@martin-F3E:~$ sudo grub-install /dev/sda7
[sudo] password for martin:
/usr/sbin/grub-bios-setup: warning: File system `ext2' doesn't support embedding.
/usr/sbin/grub-bios-setup: warning: Začlenenie nie je možné. GRUB je možné v tomto inštalačnom programe nainštalovať len použitím zoznamu blokov. Zoznam blokov je však NESPOĽAHLIVÝ a jeho použitie sa neodporúča..
/usr/sbin/grub-bios-setup: chyba: zoznam blokov sa nepoužije.
martin@martin-F3E:~$ sudo grub-install /dev/sda
Installation finished. No error reported.
martin@martin-F3E:~$ ^C
martin@martin-F3E:~$

no teraz to už nehlási chybu len to stojí...
https://www.dropbox.com/s/9ocqtjh3hc4xt8i/Photo%202013-07-02%2017-58-02.jpg

Rover623

« Odpověď #14 kdy: 03 Července 2013, 12:44:34 »
Teď to vypadá, že nechce naběhnout LightDM, zkus to spustit přes recovery

ejsik

• Návštěvník
« Odpověď #15 kdy: 03 Července 2013, 13:37:17 »
no, chcel som ísť do toho recovery módu, tak som reštartoval PC a keď mi nebohlo bootvacie menu, tak tam už ubuntu nebolo, len Win7.... tak som zobral inštalačne USB ubuntu, spustil try ubuntu, stiahol boot-repair a pozrel som si možnosti inštalacie grubu... bola tam zvolena možnosť pre bootovanie sda7 a potom som si všimol, že tam bola fajka pri boot flag Win7, tak som to odfajkol, nechal som boot-repair preinštalovať grub a tentokrát už Ubuntu nabehlo bez problémov... takže, vyriešené! Takže, z môjho pohľadu boli problémy, ktoré to spôsobili nasledujúce:

-zlý kód botovacieho disku UUID v fstab, a miesto 0 0 v riadku /boot som mal 0 2...
-nenastavený príznak "boot" pre bootovací disk
-nastavený príznak "boot" pre bootovací disk Win7 čo zrejme spôsobila inštalácia Win7...

Takže problém vyriešený, téma sa kľudne môže uzamknúť.... a Rover623, tebe patrí veľké ĎAKUJEM a samozrejme karma+... ;)

Rover623

« Odpověď #16 kdy: 03 Července 2013, 14:59:34 »
U toho /boot bych spíš doporučil nastavit kontrolu jako u systémového oddílu, tedy na 0 1

ejsik

• Návštěvník
« Odpověď #17 kdy: 03 Července 2013, 15:07:43 »
okej, opravím to, ďakujem!

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.