Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Grafika konzole a problém po hibernaci  (Přečteno 2971 krát)

Samms

• Aktivní člen
  • *
Grafika konzole a problém po hibernaci
« kdy: 09 Srpna 2013, 18:16:36 »
Dobrý den,
první problém se týká grafiky konzole. Dočasně používám starý, bílý, těžký a velký monitor Philips. Nemohu nainstalovat Arch Linux, jelikož konzolová grafika ukáže jen černou obrazovku a Arch Linux nemá nekonzolovou instalaci. Jelikož tento problém sdílí i Ubuntu - při použití terminálu, lze předpokládat problém v hardwaru. Může to být monitorem? Další problém mě trápí o něco více. (U předchozího předpokládám problém s monitorem - brzy mě čeká LCD - takže mě to tolik netrápí - pokud to LCD nevyvrátí.) Po nabootování OS po hibernaci se mi často stává, že se grafika zasekne a konec. Někdy dokonce protne obrazovku pruh šumu - krysa pak vypadá jako mnohem větší čtverec šumu, než je vůbec kurzor velký jako takový. Ale někdy šum pohltí celou obrazovku. Co si myslet o tomto netuším. Přiznám se, že jsem se hrabal v základní desce, ale přecijen je divné, že normální spuštění tento problém nevyvolá. (Nezáleží na čase - na ničem - podělá to výhradně ta hibernace.)
Děkuji.
« Poslední změna: 09 Srpna 2013, 18:20:42 od Samms »

Samms

• Aktivní člen
  • *
Re:Grafika konzole a problém po hibernaci
« Odpověď #1 kdy: 12 Srpna 2013, 14:25:36 »
Tak to bylo monitorem - problém první. Dvojka - bootování po hibernaci - je stále aktuální. Tedy po hibernaci se mi skoro vždy OS sekne a většinou jej protne šum + pád do přihlašovací obrazovky - tam se však nadobro zasekne...

beer

• Host
« Odpověď #2 kdy: 12 Srpna 2013, 14:30:14 »
Máš swap? Je o velikosti minimálně 2x fyzické ram? Pokud ne, tak nepoužívej hibernaci.

Samms

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 12 Srpna 2013, 15:11:35 »
:) Bez SWAPu, či dostatečně velkého SWAPu by hibernace neproběhla. Při chybění se nestane nic, při malé velikosti se hibernace přeruší s příslušným errorem. (Moc dobře to znám.) Tohle není problém ve SWApu - žádný error log - nic.

beer

• Host
« Odpověď #4 kdy: 12 Srpna 2013, 15:39:24 »
No, ale stejně si neodpověděl na otázku, zdali máš swap o minimální velikosti 2x ram. Mne na mém starším PC také hibernace nefungovala, možná nějaký bug v ACPI.

zkus sem dát výpis pířkazu
Kód: [Vybrat]
freeJá hibernaci nepoužívám, protože mám SSD disk.

Samms

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 12 Srpna 2013, 16:18:27 »
Já vím, kolik mám SWAP - celé jsem si to stavěl sám... Mám přesně 2.66 GB - takže v pohodě...

beer

• Host
« Odpověď #6 kdy: 12 Srpna 2013, 16:55:35 »
Proč se vyhýbáš odpovědi na otázku? Kolil máš swap je bezcená informace, když neuvedeš kolik máš ram. Free nám řekne víc.

Samms

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 12 Srpna 2013, 17:03:12 »
2GB...

beer

• Host
« Odpověď #8 kdy: 12 Srpna 2013, 17:23:04 »
OK, po rebootu nespouštěj žádné aplikace kromě terminálu, podívej se, jestli systém neswapuje přes free a kolik zabírá ram, a zkus rovnou hodit systém do swapu, jestli proběhne OK.

Může být problém i v ovladačích ke grafické kartě.

Každopádně se doporučuje mít swap 2x ram, v tvém případě tedy 4 GB, pokud chceš používat hibernaci. Já doporučuji ukládat si svou práci a pořídit si SSD disk a hibernaci nepoužívat.

Samms

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: 12 Srpna 2013, 17:26:59 »
Tady nejde o práci - ale o otravné neustálé přihlašování otevírání,... Prostě každý den otevírat tisíce stejných aplikací...

beer

• Host
« Odpověď #10 kdy: 12 Srpna 2013, 17:36:06 »
Tak pokud otevíráš tisíce stejných aplikací, tak to máš toho swapu určitě málo. Minimum pro hibernaci se udává 2x ram. Musí se do swapu vejít nejen obsah celé ram, ale i obsah všeho, co máš v době uspání ve swapu. V tvém případě (tisíce spuštěných aplikací) ani 4 GB swapu nemusí být dostatečné.

Co se týká přihlašování, můžeš si nastavit automatické. Můžeš si i nastavit spuštěné aplikace po přihlášení, a to hned několika způsoby, přes konfigurační soubor v tvé domovské složce, nebo vytvořením zástupce aplikace na určeném místě (~/.config/autostart).

Samms

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: 12 Srpna 2013, 17:42:38 »
V konzoli? Dále chodím se psem - 4x - 5x denně - a to uprostřed práce... (+ tuny nepravidelných přestávek) Nebudu každé 3 hodiny zadávat 8x heslo, spouštět ddd aplikací atd. To bych se zcvoknul... (+ čas načítání atd.)

beer

• Host
« Odpověď #12 kdy: 12 Srpna 2013, 17:53:18 »
Tak v konzoli ten zástupce nemá význam. Ale i konzolové aplikace je možnés spouštět po spuštění automaticky. Stačí nastavit v souboru ~/.bashrc u uživatele, ve kterém chceš aplikace spouštět.

Kód: [Vybrat]
[[ $(tty) == '/dev/tty1' ]] && /full/path/to/application
http://askubuntu.com/questions/91185/how-do-i-auto-run-a-program-when-i-log-into-a-specific-console

Pokud se přihlašuješ jako root do konzole, tak i to se dá vyřešit automatikou, nevím jak je to aktuální, můžeš vyzkoušet.
http://askubuntu.com/questions/8467/auto-login-to-console-as-root-no-xserver

Samms

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #13 kdy: 12 Srpna 2013, 18:00:11 »
Já vím jak funguje Unix/Linux. Ale nejsem sebevrah, abych rovnou skákal do rootu. K čemu by to pak mělo smysl? Když už mě něco napadne, nebude to mít přístup - a to je fajn věc. Každopádně to neřeší hlavní problém - buffer - tedy historie změn. Potřebuji mít stejný buffer, stejnou historii změn atd. A vůbec - je toho dost, co by neustálým načítáním od znova zdržovalo. Nakonec bych hodinu denně věnoval initializaci PC...

beer

• Host
« Odpověď #14 kdy: 12 Srpna 2013, 18:36:13 »
Zkus tedy zvětšit swap, nebo ram a místo hibernace suspend do ram.

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
« Odpověď #15 kdy: 12 Srpna 2013, 23:47:26 »
Já tedy nevím, ale něco mi říká, že v tomto případě není moc na místě řešit velikost swapu. Sám uspávání PC teď trochu řeším, tak jsem si to pročetl. Ta zmínka o kryse - používáš xfce? Pokud spadne xserver, hledal bych problém někde okolo ovladače gk. Taky bych zkusil hibernovat se zavřenými aplikacemi, jestli to třeba neshazuje nějaký grafický program. Pak bych prozkoumal ~/.xsession-errors a ostatní obligátní logy ve /var/log. Nezapomněl bych mrknout na /var/log/pm-hibernate.log (jen hádám, používám str, takže tam mám pm-suspend.lgg).
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

Samms

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #16 kdy: 14 Srpna 2013, 16:04:53 »
X je bez erroru. (Co by ovlivnil tento stav.) Velikost SWAPu nyní 4BG. A problém se možná i zhoršil... :) Nyní mám navíc pruhy bílé a černé... :) Koukal jsem 4 hodiny do VGA - jen na to teď o to víc kukám jako puk...

Nebudu pochybovat o svých zkušenostech - pokud SWAP nestačí, tak se hibernace nepodaří a je k tomu jasný error. (Zažil jsem ho mnohokrát - stačilo vyčistit SWAP - nikdy jsem ho neměl přes 2 GB) Tohle je něco jiného...
« Poslední změna: 14 Srpna 2013, 16:08:26 od Samms »

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
« Odpověď #17 kdy: 14 Srpna 2013, 19:08:21 »
X je bez erroru. (Co by ovlivnil tento stav.) Velikost SWAPu nyní 4BG. A problém se možná i zhoršil... :) Nyní mám navíc pruhy bílé a černé... :) Koukal jsem 4 hodiny do VGA - jen na to teď o to víc kukám jako puk...

Nebudu pochybovat o svých zkušenostech - pokud SWAP nestačí, tak se hibernace nepodaří a je k tomu jasný error. (Zažil jsem ho mnohokrát - stačilo vyčistit SWAP - nikdy jsem ho neměl přes 2 GB) Tohle je něco jiného...
Ano, pokud swap nesatačí, hibernace se neprovede.
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

Samms

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #18 kdy: 14 Srpna 2013, 19:17:43 »
Pročež se ptám - v čem tkví onen problém? Jinak se zdá, že se to ustálilo - první hibernace po normálním bootování se vždy podaří. Další se mi zatím nikdy nepodařila... A jdu si zase změnšit SWAP... :)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.