Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Poraďte s instalací 13.04  (Přečteno 1008 krát)

Jujan

• Návštěvník
Poraďte s instalací 13.04
« kdy: 26 Září 2013, 20:50:18 »
Dobrý den všem,
Vlastním stolní počítač:
Mám v něm zapojené SSD 128GB na kterém mám Windows 8 Pro 64-Bit
A vedle pevný disk 1TB

Před instalací W8:
SSD: Čisto
HDD: Čisto

Po instalci W8
SSD: Logické oddíly W8 - Obnovení, EFI, Rezervováno systémem a systémový oddíl
HDD: Data W8 - 800GB NTFS a volné místo (asi 161GB)

Tak a teď bych potřeboval nainstalovat Ubuntu v režimu EFI na volné místo na HDD. Jak na to?
Poraďte prosím.
Předem děkuji za odpovědi.

janoada

• Aktivní člen
  • *
Re:Poraďte s instalací 13.04
« Odpověď #1 kdy: 27 Září 2013, 10:44:58 »
Rád by som sa pridal s otázkou, keď už tu je táto téma.
Kamošovi sa chystám nainštalovať ubuntu vedla win8, už som to párkrát robil - zatial vždy bez problémov. Teraz by som ale rád rozdelil disk manuálne, pretože doterz som zvolil možnosť "vedlľa windows". najlepšie najprv pomocou gparted a potom zvolil ešte manuálne rozdelenie (v gparted sa mi lepšie pracuje)
Zaujíma ma, či pri tomto postupe nevznikne riziko poškodenia grubu- a kam ho eventuálne dať (ešte neviem či má ten 100MB oddiel so zavadzačom pre win)
A ešte či môžem bezpečne zmenšiť particiu s win, bez straty informácií (bude sa jednať o dnes kupovaný PC, takže si myslím, že defragmentácia nebude nutná)
Nechcem totiž vyzerať ako blbec a niečo tam pokaziť  ;D
žiadam len o rady (hlavne ohladne umiestnenia zavádzača, mne sa totiž podarilo dať zavádzač na swap, ale nemám iný OS) ,či by bolo najlepšie dať zavádzač na 100mb particiu, kde ho ma win.

Vďaka
« Poslední změna: 27 Září 2013, 11:38:23 od janoada »

janek-m

• Host
« Odpověď #2 kdy: 27 Září 2013, 23:32:07 »
@janoada
Fúha, ja ťa teda nechcem odrádzať, ale WIN 8, GPT, UEFI, Secure Boot..., kto s tým nemá skúsenosti, tak by sa do toho nemal púšťať. Osobne som inštaloval (K)Ubuntu x-krát, ale teraz by som si už nebol pri inštalácii taký istý. Ak by išlo o môj NTB, tak by som ho riadne otestoval, ale s cudzím... no neviem.  Aj keď je po nete fúra návodov, ako urobiť Dualboot Win8+Ubuntu, v mnohých prípadoch sa objavia problémy.

Myslím si, že najjednoduchšou možnosťou (ak sa do toho pustíš) bude predsa len zvoliť automatickú inštaláciu (nechať všetko na inštalátor) a dúfať, že nabehne GRUB. Ak by sa tak nestalo, tak  je dobré použiť Boot Repair. Táto šikovná aplikácia dokáže naozaj zázraky. ... a pri dualboote s WIN 8 sa veľmi často spomína  ;D

Ale v každom prípade si ešte počkaj na rady viac skúsenejších, čo poradia.

janoada

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 28 Září 2013, 20:03:50 »
Vdaka,preto som sa pýtal,... mne išlo hlavne o to, aby som mohol nastaviť / , /home  a swap podľa seba. Som veľmi kritický voči win8, takže sa rád poučím a ustúpim rozumnejším názorom.

Poprosil by som teda nejaké rady, čo by bolo najideálnejšie. Či vedľa win a nechať všetko na inštalačku, alebo zvoliť iný spôsob.
« Poslední změna: 29 Září 2013, 16:09:34 od janoada »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.