Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Bílá okna na Ubu 11.04  (Přečteno 3752 krát)

alhexth

• Aktivní člen
  • *
Bílá okna na Ubu 11.04
« kdy: 27 Května 2012, 21:06:00 »
Dobrý den, poslední dobou se mi stává že po spuštění aplikace naběhne okno, ale je bílé, bez obsahu. Poté co ho zmenším tažením za pravý dolní roh (pokud ovšem jde) tak se obsah (jeho příslušná část) vykreslí. Ale zvětšit okno pak nepomáhá, po určité hranici obsah opět zmizí a zůstane jen bílá plocha.
Totéž se stává po přepnutí do jiného accounta a pak zase zpět - zůstane třeba bílá plocha místo pozadí, nepomůže ani znovu nastavit pozadí přes menu, někdy třeba se nezobrazí ani položky v popup menu(!). Volné paměti je přitom dost, místa v odkládacm swapu ještě víc, procesor vytížený není že by jako nestíhal, a čekáním (že by nějaká akce postupně "doběhla") se problém taky nespraví. Restart pomůže. Na čas.
Hledal jsem nějaké odkazy, ale žel nenašel.
Dříve se mi to nestávalo; laicky bych řekl že jak postupně nahrávám doporučené aktualizace, problém se zvětšuje :-)
Přikládám výpis o systému a grafice, pokud by někdo věděl nějakou radu..... díky.

[příloha smazaná administrátorem]

alhexth

• Aktivní člen
  • *
Re:Bílá okna na Ubu 11.04
« Odpověď #1 kdy: 10 Června 2012, 08:47:09 »
Takže jak koukám tohle se nikomu nestává...? Asi jen mně :-) Zrovna včera mi "zbělalo" dokonce i okénko terminálu, ale jeho maximalizace a opětná redukce obnovila zobrazení obsahu. Čili obsah okének tam je, je aktivní (když zbělá menu, poslepu najedu na položku a ona se spustí), ale někde něco prostě zabrání vykreslení obsahu na obrazovku. Povypínal jsem "blbosti" u Compizu, ale nezdálo se že by se to zlepšilo tak jsem vrátil stíny pod okny a efekt rotace při min/obnovení okna. A je to pořád stejné takže tudy asi cesta nepovede. Já fakt netuším co to je :-)))
No, objevil jsem Zorin, který zatím ve VBoxu funguje bez problémů... sice tedy vypadá jak kočkopes říznutý jak Win tak Mac, ale možná se časem stanu odpadlíkem od klasického prostředí Ubu a bude klid... :-)

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
« Odpověď #2 kdy: 10 Června 2012, 08:50:37 »
Zkus nainstalovat/odinstalovat ovladač grafiky. Myslím tím oficiální z nvidia.com.
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

alhexth

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 10 Června 2012, 11:30:41 »
Díky, tyhle "základní" věci mě nikdy nedocházeji včas. Ale... (a teď po každém ale vždycky něco přijde :-)))
Zkusil jsem nejprv přes Centrum softwaru Binární X.org ovladač Nvidia verze 185. Nic se nezměnilo k lepšímu.
Tak jsem zkusil doporučovaný postup na ubuntí Wiki ručně nvidia-current (http://wiki.ubuntu.cz/Grafick%C3%A9%20karty%20NVIDIA). Nic.
Stahnul jsem si tedy soubor ze stránek NVidia s příponou run, ale ten chce abych předtím vypnul X server. Oki. Našel jsem ruční postup který se dá tedy udělat v konzoli. A tam nastala ta zajímavá věc. Když se přepnu do konzole Ctrl+Alt+F1 (F6) prostě mi vypadne obrazový signál a na monitoru je jedno jediné, zato ale uspokojivě veliké a černé NIC. Není to absencí kurzoru, je to absencí signálu, monitor rozsvítí po chvíli značku jako že je odpojený 8-O
Po restartu naštěstí opět v pohodě naskočilo grafické rozhraní. Berte mě prosím s rezervou, jsem z toho trochu jelen, jdu si šlápnout do písku jaké zanechávám stopy... :-)))

Martin Šácha

• Administrátor fóra
« Odpověď #4 kdy: 10 Června 2012, 11:38:52 »
Stáhnetě si ten soubor třeba na plochu jako nvidia.run, pak restartujte do recovery mode (hned po logu BIOSu držte shift, druhá položka odshora) - ubuntu nabootuje v textovém režimu. Na obrazovce vyberte úplně dole "root" a postupně zadejte (pozor na velikost písmen)
Kód: [Vybrat]
chmod +x /home/uzivatel/Plocha/nvidia.run
/home/uzivatel/Plocha/nvidia.run

Naběhne instalátor, všechno odentrujte jako YES. Pokud dojde při instalaci k chybě, spustte ho ještě jednou (můžete rovnou bez restartu). Když se nepovede ani napodruhé, tak sem opište chybu.

Až budete mít hotovo, restartujte pomocí
shutdown -r now
« Poslední změna: 10 Června 2012, 11:40:51 od Martin "sachy" Šácha »
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

alhexth

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 10 Června 2012, 18:33:32 »
Děkuji za další rady, ale opět jsem se setkal s neúspěchem.
Shift po bootu končí opětným odpojením monitoru (zůstává v režimu bez signálu).
Podaří se mi dostat se volbou při loginu do konzole, která je ovšm grafická, takže instalace balíčku .run vyžaduje nejprve shození X serveru. Když ho nějakým příkazem (service gdm stop nebo killal gdm) shodím, skončím opět ve tmě bez signálu.
Při pokusu o spuštění nvidia.run se udělá chybový log, který obsahuje (viz příloha). Chápu to jako upozornění na to že nejdřív je třeba shodit ten X server. Což sice umím, ale pak končím v jakési říši tmy bez času, prostoru a textového kurzoru k tomu všemu :-)))
Na portál Nvidie jsem sice koukal ale že bych nějak zmoudřel to teda nehrozí...
Je vůbec možné aby fungoval grafický režim Classic a nefungovala textová konzole??? Asi mi do compu vlítlo ufo nebo co :-) Neměl bych tuhle raritu (vizitku mé neschopnosti) začít ukazovat turistům za mírné vstupné? :-D Obvykle tomu bývá spíš naopak, že řádka jde a grafice se třeba nechce...

Martin Šácha

• Administrátor fóra
« Odpověď #6 kdy: 10 Června 2012, 20:25:12 »
Nemáte náhodou integrovanou grafiku v procesoru?

alhexth

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 11 Června 2012, 17:52:39 »
V procesoru? To netuším jak poznat. lspci mi vypíše řádky, obsahující krom jiného i "VGA compatible controller: nVidia Corporation C61 [GeForce 6150SE nForce 430] (rev a2)".
Hwinfo celkové a totéž grafiky přikládám v příloze, tam to píše zhruba to samé.
Nicméně po včerejšku mi asi nezbyde než být zdrženlivější v experimentech, protože po pokusu o přeinstalaci Nvidie se mi "kamsi" vytratil zvukový výstup. Ještě štěstí že jsem si udělal zálohu, takže mé experimentování nakonec skončilo obnovováním celého disku :-) V tomto světle možná není občasný restart kvůli bílé (koneckonců bílá je dobrá barva ne?) zas tak časově náročný, než případná další obnova celého disku :-))
Každopádně děkuji za trpělivost se mnou...

Nemo7

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 12 Června 2012, 23:57:24 »
Nechci rýpat, ale proč už nepřejít z 11.04 na LTS 12.04? Je to v podstatě přechod z Debian unstable na Debian testing a mohlo/mělo by to fungovat lépe. Než si hrát s něčím nestabilním...
https://wiki.ubuntu.com/LTS

Martin Kiklhorn

• Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #9 kdy: 13 Června 2012, 00:52:29 »
Divné, s 6150 jsem žádné extra problémy napříč verzemi neměl.
Otázka je jestli karta nic neposílá nebo posílá něco co monitor neumí zobrazit.

-----------
ad terminál:

Zkusil bych parametr kernelu vga = ..., jak je to v grub 2 bych se zeptal googlu - http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1264194

Případně bych se připojil z druhého PC přes ssh, shodil gdm, odinstaloval (purge) nvidia-* i s tím rizikem že bych skončil po rebootu v černé obrazovce a stejně mne to donutilo hledat jak nastavit parametr vga=...  nebo hledat jak instalovat nvidia drivery přes chroot ;)

-------------
ad bílá obrazovka:
Kolik má grafika přiděleno v biosu RAM?
Povypínání efektů přes compiz config manager

//Nemo7: už se poněkud opakujete...

Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

Nemo7

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: 13 Června 2012, 08:54:45 »
//Nemo7: už se poněkud opakujete...
Důležité je, jestli mám nebo nemám pravdu...  :D Navíc jsem to napsal jenom podruhé, poprvé v příspěvku "Vyplatí se přejít na LTS". Vyplatí, protože je už z principu víc odladěná, novější a spousta chyb se pak nemusí řešit.  Navíc verzi 11.04 zbývá už pouze necelý 1/2 rok podpory a v poslední verzi to mohli vylepšit. Za zkoušku to stojí, ne?

alhexth

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: 13 Června 2012, 21:03:43 »
2Nemo7, 2Martin Kiklhorn, 2Martin "sachy" Šácha případně další zúčastnění... děkuji velmi za snahu, ale nejspíš nad tím opravdu mávnu rukou, trhat si žíly kvůli tomu nehodlám :-) Postnul jsem to sem spíš v naději že třeba dostanu odpověď "to je jasné vypni/zapni si tohle" a bude vystaráno (protože to původně opravdu nedělalo, je to věc řekněme posledních 2-3 měsíců), ne že bych měl čas a schopnosti se  v tom víc a víc vrtat :-) A ne, přeinstalace zatím nebude.. a až pak jednou bude tak uvidím do čeho :-))

alhexth

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: 15 Června 2012, 18:29:39 »
Takže mi to stejně nedalo. Koukal jsem dál po netu, a zjistil jsem že v problému "white windows" nejsem sám, což je dobře protože si nepřipadám už jako úplný exot, ale i špatně, protože řešení které jsem vyčetl - downgradovat X.org ovladač Nvidie na verzi 173 údajně pomáhá, ale mně tedy ne. Tak aspoň vím že tudy cesta taky nevede :-)

alhexth

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #13 kdy: 18 Srpna 2012, 10:10:37 »
Jen tak pro zajímavost. Po aktualizaci Nvidia binary Xorg driver, kernel module and VDPAU library co se nabídl v aktualizacích které jsem spustil včera 17.8., už nenaběhl ani textový, ani grafický režim, obrazovka je zcela odstřihnutá od signálu. Tomu říkám pokrok. Inu, jak už to říkal Lenin: zálohovat se, zálohovat se, zálohovat se, aneb opět hodinová obnova HD do předchozího stavu :-)

alhexth

• Aktivní člen
  • *
Re:Bílá okna na Ubu 11.04 addendum
« Odpověď #14 kdy: 04 Října 2013, 20:29:02 »
Jen maličký dodatek. Přihodil jsem ke svým 2G paměti do volného slotu ještě 1G švába, a ejhle, bílá okna (téměř) vymizela. Přitom ani předtím nebyla paměť nikdy zaplněna, a to ani různými odkládacími soubory které si (prý) má Ubuntu v případě potřeby sám mazat (mně to tedy moc ochotně nedělá, ale to už je jiná písnička, umím už vyhnat "zahnívající swapy" z paměti ručně via terminál).
Takže po rozšíření paměti se výskyt bílých oken snížil tak... stonásobně, a když už se přece jen objeví, stačí překliknout na jinou plochu a vrátit se, a okénko je vykreslené (to dřív taky nepomáhalo). No, považoval jsem jen za vhodné poznamenat sem konečný stav tohoto mého problému... i když asi moje Ubu 11.04 už nikoho vzrušovat nebude :-))

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.