Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nový disk -> přenesení systému [vyřešeno]  (Přečteno 2603 krát)

Robin M.

• Aktivní člen
  • *
    • http://zkratak.xf.cz
Nový disk -> přenesení systému [vyřešeno]
« kdy: 08 Února 2007, 20:20:19 »
Zdravím, momentálně mám ubuntu na 20GB disku a brzo budu kupovat nějaký nový, asi 250G chci se zeptat, jestli nějak jde přenýst systém z 20ky na novou 250ku.  Samozřejmě, když mám teď 19GB ext3 a 1GB swap, tak že by pak bylo 1GB swap a zbytek ext3. Kuju
> Problémy s Windows -  Reboot.
> Problémy s Linux       - Be root.
tatranky.rar - energie zbalena na cestu

ped

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #1 kdy: 08 Února 2007, 20:33:07 »
Jde to. Neni to uplne trivialni, ale kdyz si clovek nejdriv projde vsechny kroky teoreticky a ujisti se ze vsemu rozumi, tak neni problem.

- nabootovat z liveCD aby disky nebyly primontovane a mohli jste s nimi delat co chcete... nasledne je primontovat/odmontovat dle potreby podle toho ktery krok budete delat

- zazalohovat (vid wiki -> zabalit vsechno do tar-u)
- odzalohovat na novem disku se zachovanim vlastniku/prav (ktery predtim spravne rozdelite treba pres parted nebo neco takoveho a vytvorite tam ext3)
- zeditovat /etc/fstab aby ukazoval na novy disk (ted nevim jak se ziskava UUID disku, to by pak urcite nekdo poradil)
- zprovoznit/zeditovat GRUB (dle toho jestli tam ten 20GB nechate uvnitr a budete grup bootovat z neho nebo chcete i GRUB dostat na novy disk a presunout to kompletne)

Jestli tomu vyse rozumite a vite o co jde u kazdeho kroku, tak je vysoka pravdepodobnost ze to pujde naprosto hladce. Jestli u zadneho z nich nemate predstavu jak ho udelat, tak bych doporucoval nejdriv si o tom neco nastudovat, nebo to nechat udelat nekoho zkusenejsiho.

edit:
A je mozne ze na to existuje primo i nejaky sikovny programek ktery tohle vsechno vyresi za vas, ale ja o zadnem nevim.

Robin M.

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 08 Února 2007, 20:57:32 »
Jasně díky, jsem rád, že to jde, to dořeším pak.... Rozumím tomu, sic jsou asi 2 kroky, kde bych bádal, ale to se časem podá.  Díky moc

XomboX

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 09 Února 2007, 12:01:05 »
Ja jsem to resil pomoc Gparted live CD, proste jsem si zkopiroval oddily :-)
Pohledej jeste tady na foru, urcite se tady neco podobneho resilo.
Asus A6JC-Q003, Ubuntu
Jabber: xombox@jabbim.cz
Ubuntu User number is #12210  Monday, applications choke Tuesday, Wednesday, RAID set's broke Thursday, let out the magic smoke but on Friday, I patch bugs Monday, my xorg conf is toast Tuesday, Wednesday, CPU roasts Thursday, it won't even POST but on Friday, I patch bugs

Robin M.

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 09 Února 2007, 14:00:02 »
XomboX: někdo mi řikal, že to jde třá přes norton ghost pod widlema, ale to jsem nezkoušel, každopádně by to takhle bylo nejlepší.. zkusim pak taky.. dík

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.