Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Po upgrade Kubuntu na 13.10. -nelze spustit  (Přečteno 4247 krát)

Mahuta

• Návštěvník
  • Everything is possible
Po upgrade Kubuntu na 13.10. -nelze spustit
« kdy: 23 Listopadu 2013, 09:15:23 »
 Po upgrade Kubuntu z 13.04 na 13.10. nenaběhne po restartu nic :-[. Předtim vše v pořádku. Dostanu se jen do biosu,ale tam asi nic špantne nejni. Co se stim da dělat? Diky za radu
Lenovo ThinkPad X200s, Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU 1.60GHz,  4G RAM,   Linux Mint KDE 17.3  64-bit

Mahuta

• Návštěvník
  • Everything is possible
Re:Po upgrade Kubuntu na 13.10. -nelze spustit
« Odpověď #1 kdy: 23 Listopadu 2013, 09:32:32 »
Ještě upřesním, po startu se objeví nejprve logo Kubuntu,pak už nic. Jestli se nepletu tak přes ESC bych se měl dostat do textového režimu,ale to taky nereaguje.
   Je to na ACER aspire 5542G
Lenovo ThinkPad X200s, Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU 1.60GHz,  4G RAM,   Linux Mint KDE 17.3  64-bit

Cuore

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 23 Listopadu 2013, 10:15:26 »
do textového režimu ne ale jen shodíš plymouth a zobrazíš textový výpis, kde by mohlo být vidět na čem to stojí. Jinak bych najel do recovery (držet nebo mačkat shift) do kterého se dostaneš pomocí grubu a tam se pokusil systém spustit v Low grafickém režimu. Na tu atinu si měl svobodné, nebo nesvobodné ovladače?

Mahuta

• Návštěvník
  • Everything is possible
« Odpověď #3 kdy: 23 Listopadu 2013, 10:51:22 »
mam pocit že ovladač na ATI byl svobodný,ale jistý si nejsem,nikdy jsem to na tomhle komplu neřešil.
Do recovery sem se dostal ale nabídka spuštění v Low Grafic Mode tam není.

Cuore

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 23 Listopadu 2013, 11:00:08 »
opravdu?
http://wiki.ubuntu.cz/recoverymode
no i když ne, tak určitě se dostaneš do texťáku, takže můžeš mrknout na logy
Kód: [Vybrat]
cat /var/log/Xorg.0.log a mrkni co tam je za chybu

janek-m

• Host
« Odpověď #5 kdy: 23 Listopadu 2013, 12:04:49 »
Upgrade sa tu akosi rieši veľmi často a používatelia sú akosi nepoučiteľní. Aktualizácia systému cez Správcu aktualizácií je na 70% nespoľahlivý spôsob povýšenia systému. Kopec vecí, ktoré v staršej verzii fungovali, zrazu nefungujú a v najhoršom prípade systém ani nenabehne. A už ani nehovorím o tom, koľko času takéto povýšenie zaberie. Prečo robiť niečo 5 hodín, keď sa dá upgrade urobiť cez Live DVD/USB za 20 minút.

@Mahuta – odporúčam stiahnuť si  Kubuntu 13.10 napáliť na DVD alebo vytvoriť Live USB a preinštalovať /-root partíciu. Ak máš vytvorený /home, tak máš o starosť menej so zálohovaním. Ak nie, bude treba vyzálohovať dôležité dokumenty. V inštalátore vybrať „Niečo iné“ a potvrdiť všetky linuxové oddiely. Ak si takto systém ešte nepovyšoval, môžem to rozpísať aj podrobnejšie. Vyskúšanie Live DVD pred inštaláciou by malo byť samozrejmosťou.

Po upgrade cez Správcu aktualizácií môžeš hodiny hľadať chyby a nemusíš ich ani nájsť.  ;)
« Poslední změna: 23 Listopadu 2013, 13:53:21 od janek-m »

Mahuta

• Návštěvník
  • Everything is possible
« Odpověď #6 kdy: 23 Listopadu 2013, 19:09:22 »
Cuore:
      jeste sem to jednou omrknul i podle odkazu a opravdu tam ta nabídka je jiná-low grafic mode tam nejní. Nelze to spustit přes terminál? 
  cat /var/log/Xorg.0.log  jsem spustil ale vubec se v tom nevyznam. Musel bych to sem asi ručně celý přepsat,zkusim pozdeji večer bude li čas.

janek-m:
     měl jsem leta ubuntu,ted od 11.04 mam kubuntu a s upgradem přes Spravce jsem az na drobnosti neměl nikdy problem, Live USB 13.10 mam(před par dny sem to instaloval na starší ThinkPad kde to šlape dobře).  Mužu poprosit o podrobnější popis preinštalacie /-root partíce. Tohle sem jestě nedelal.Ostatně jsem méně pokročilý,učim se za chodu dle potřeby-jako třeba ted.  Kdybych si v tomhle stadiu uměl vybrat a zkopírovat z disku co potřebuju tak nic neřeším,udělam to a celý to přeinstaluju.

janek-m

• Host
« Odpověď #7 kdy: 23 Listopadu 2013, 19:29:14 »
Postup je veľmi jednoduchý:
Nabootovať Live DVD/USB → Vyskúšať kubuntu → klik na ikonku Nainštalovať Kubuntu

V inštalátore vybrať „Niečo iné“. Ukáže sa tabuľka oddielov a tu sa nebude meniť nič, len sa opäť potvrdia všetky linuxové oddiely:

Klik v tabuľke na Root-oddiel → Zmeniť → Použiť ako: ext4, Prípojný bod: / , zafajknúť formátovať → OK
Klik v tabuľke na /home oddiel → Zmeniť → Použiť ako: ext4, Prípojný bod: /home, tento oddiel sa nesmie nechať sformátovať → OK
klik v tabuľke na swap → Zmeniť → Použiť ako: swap →OK

Skontrolovať výslednú tabuľku. Na formátovanie je označená iba root-partícia. Ak sa bude inštalovať z USB kľúča, treba ešte usledovať, aby sa zavádzač (Bootloader) systému nainštaloval na /dev/sda bez čísla (predpokladám, že na PC je iba jeden HDD)

Ak nemáš vytvorený samostatný /home, tak všetky dôležité dáta musíš vyzálohovať, inak o ne prídeš.

Uvedený postup možno označiť za Upgrade na vyššiu verziu, pretože užívateľské nastavenia zostanú zachované. V podstate by som mohol dať znak = s upgrade so Správcom aktualizácií. Ak by malo ísť o úplne čistú inštaláciu Kubuntu, tak by bolo potrebné vyzálohovať /home a nechať sformátovať aj to. Najväčším problémom upgrade sú totiž skryté súbory v /home, ktoré často spôsobujú problémy.
« Poslední změna: 23 Listopadu 2013, 19:52:09 od janek-m »

Cuore

• Závislák
« Odpověď #8 kdy: 23 Listopadu 2013, 21:48:44 »
Pokud si se rozhodnul o přeinstalaci tak nic opisovat nemusiš a pokud ne tak neboj taky nemusíš. Cat je jen pro čtení textových souborů takže pokud si to pošleš na flashdisk můžeš ten log sem hodit. Ale osobně se přikláním k tomu co psal janek-m

Mahuta

• Návštěvník
  • Everything is possible
« Odpověď #9 kdy: 30 Listopadu 2013, 13:51:59 »
Díky všem za rady.Tak nakonec sem se rozhod pro(mne) nejjednodužší řešení. Neměl jsem vytvořený oddíl "home" ,tak jsem to celý nainstaloval znovu v 64bitech. Šlape to dobře,jen jsem nějak omylem smazal spodní lištu(výchozí panel) a nejde mne tam dostat. Je pro to i nějaký příkaz do terminálu( sudo nautilus??? cosi) to si nepamatuju.Nevíte? diky

janek-m

• Host
« Odpověď #10 kdy: 30 Listopadu 2013, 13:56:31 »
V Kubuntu sa nový panel pridá veľmi jednoducho: pravý klik myšou na plochu → odomknúť widgety, opäť pravý klik na plochu → Pridať panel → Štandardný panel. Na nautilus tu zabudni  ;) V Kubuntu je správcom súborov Dolphin.

EDIT// Keď si to už nanovo inštaloval, tak si si mohol /home  vytvoriť, mal si ísť cez "Niečo iné" a ručne rozdeliť disk.
« Poslední změna: 30 Listopadu 2013, 13:58:29 od janek-m »

Mahuta

• Návštěvník
  • Everything is possible
« Odpověď #11 kdy: 03 Prosince 2013, 11:00:06 »
Ano,na Home  jsem si vzpoměl až po instalaci a ještě to kvuli tomu asi jednou přeinstaluji,bo tam stejně ještě nic nemam. Jen mi prosim mě ne příliž zkušenému prosím porad jakou velikost-poměr  Root,Home a Swap by jsi doporučil. Disk ma 500G.

Jak vytvořit nový panel vím,ale jak tam obnovit tu základní nabídku co tam je po instalaci na to jsem nepřišel. Což je ted asi jedno bo to asi nainstaluju znovu.

janek-m

• Host
« Odpověď #12 kdy: 03 Prosince 2013, 11:23:49 »
Citace
Jen mi prosim mě ne příliž zkušenému prosím porad jakou velikost-poměr  Root,Home a Swap by jsi doporučil. Disk ma 500G.
nenašiel som (alebo som prehliadol) informáciu, či je na PC dualboot alebo je Kubuntu ako jediný OS. V podstate by som navrhol:
20 - 25 GB na / (root)  [ja mám napr. 30 GB, ale u mňa je Kubuntu pracovný OS č.1]
4 GB na swap (swap by mal byť 2-krát taký veľký ako je RAM, ale pri 4 GB RAM by táto veľkosť mala stačiť.)
zvyšok /home

Citace
Jak vytvořit nový panel vím,ale jak tam obnovit tu základní nabídku co tam je po instalaci na to jsem nepřišel
Nerozumiem presne otázke, nakoľko pri obnovovaní panelu sa ukážu dve možnosti: 1. prázdny panel 2. štandardný panel. Pri výbere štandardného panelu sa vytvorí panel so základnou ponukou ako po inštalácii.
« Poslední změna: 03 Prosince 2013, 11:25:59 od janek-m »

Cuore

• Závislák
« Odpověď #13 kdy: 03 Prosince 2013, 11:29:56 »
swap podle RAM, mám otestováno že 4GB RAM a víc = 100% SWAP a u měně než 4GB RAM by měl být SWAP 125 %. Dále / alespoň 20GB, jde to i méně, ale pak se pereš s místem a HOME záleží co na něm budeš mít. Já mám 300 GB a je ze 70% plný.  Jsou tam fotky, dokumenty, MP3 atd., ale ten zase jse snadnou nafouknout tím, že si uděláš složku např. DATA a do ní připojíš další disk.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.