Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Po spuštění se nenačte grafický režim  (Přečteno 849 krát)

Tomáš Čakloš

• Návštěvník
Po spuštění se nenačte grafický režim
« kdy: 21 Února 2014, 18:31:46 »
Zdravím,
s Ubuntu 13.10 mám následující problém, jež nastal pár dní po instalaci systému a doplnění různých balíků programů.
Po zavedení operačního systému Ubuntu dojde k jeho spuštění v textovém režimu (tty1). (Je možné přepínat mezi tty1 až tty6, nikoli však na 7 (grafický režim).) Nevím, proč se tomu tak děje a nepodařilo se mi to žádným způsobem změnit.
Po přihlášení v textovém režimu je možné pomocí příkazu startx spustit grafický režim Gnome, nikoli však plnohodnotně. Grafický režim postrádá ovládací prvky, jež je možno spustit jako program gnome-panel (ten však běží z Terminálu po dobu, kdy je Terminál spuštěn). Systém dále např. není možné z grafického režimu vypnout. Po restartu se systém spouští opět stejně v textovém režimu, aniž bych dovedl docílit spuštění plnohodnotného grafického režimu.
Mým cílem je dosáhnout původního stavu, kdy po zavedení Ubuntu dojde k normálnímu spuštění grafického režimu, tedy grafické obrazovky přihlášení a následného funkčního Gnome.
Na notebooku je vedle Ubuntu paralelně nainstalován systém Windows 8 (od prodejce). (Ubuntu po zapnutí přístroje nabízí, co zavést, implicitně jde Ubuntu; Windows 8 lze bezproblémově spustit).
S problémem se potýkám již několik týdnů, bohužel mi nepomohl žádný nalezený návod nebo podobný problém řešený na fóru, proto prosím o podporu s vlastním dotazem.

Cuore

• Závislák
Re:Po spuštění se nenačte grafický režim
« Odpověď #1 kdy: 22 Února 2014, 06:07:35 »
Krásná slohovka, ale k ...
Kód: [Vybrat]
lspcijaké máš ovladače grafiky (uzavřený, otevřený) Pokud uzavřený jak si ho instaloval? (dodatečné ovladače, stáhnuty ze stránek).
Co logy?
Citace
(var/log/Xorg.0.log
proč 13.10 jako začátečník je vhodnější 12.04.4LTS

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.