Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: OpenVPN  (Přečteno 1415 krát)

fancis

• Návštěvník
OpenVPN
« kdy: 18 Května 2014, 22:43:07 »
Zdravím všechny, měl bych na Vás dotaz a to takový:
Máme server s OS Win Server a nyní na něj přistupujeme přes RDP. Bohužel RDP je omezeno pouze 2 aktivními uživateli + 1 lokální. Bylo mi naznačeno, že by byla možnost dát před server PC s např. nainst.Ubuntem, nastavit na něm OpenVPN, na klientských stanicích nainst. klientské OpenVPN, čímž bychom se dostali do lokální sítě a už by bylo možné spouštět síťové aplikace odkudkoliv a i s více uživateli. Je nějaká možnost, že by toto řešení fungovalo? Linux se mi libí, ale jsem amatér a moc toho, nebo spíš nic o různých příkazech nevím jako třeba i Win. Vím, že to bude pro mě dost složité, ale mám snad i nějakou malou podporu od kamarádů. Nyní mám Ubuntu, stažené Open VPN Server a nevím co dál. Nevím kde ho spustit, jak nastavit, atd. Děkuji všem za jakékoli rady.

ntz_reloaded

• Lokaj
  • Závislák
  • skill :: ur home erly
Re:OpenVPN
« Odpověď #1 kdy: 18 Května 2014, 23:01:22 »
a) na netu je spousta navodu, jak to nastavit .. musis si nejaky najit a ponorit se do toho, neocekaval bych, ze ti nekdo tady napise step-by-step navod co mas udelat (tech navodu je opravdu dost vsude)

b) take prosim zalezi, jake ubuntu sis stahl .. pokud LTS, tak je to asi dobre. pokud normalni, tak to bych na server nedaval .. nicmene ja (jsa heretik) bych ubuntu na server nedaval vubec .. radsi bych tam byt tebou dal debian (ja teda konkretne jedine centos)
tikejte mi, taky Vam tikam ...
song of the day - openSUSE, openindiana, DuckDuckGo
The noise ain't noise anymore, who's to blame, WHO'S TO BLAME ??

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #2 kdy: 19 Května 2014, 07:39:32 »
Step-by-step návod Ti sem asi opravdu moc lidí nedá, neb jich na Internetu koluje tuna:
https://www.google.cz/search?q=openvpn+krok+po+kroku

:)

Pokud se někde zasekneš, pokračuj v tomto vlákně, poradíme.
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

fancis

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 19 Května 2014, 08:00:13 »
OK díky.
Na serveru Ubuntu ani nic jiného mít nemohu. Běží nám něm účetnické programy, které nemají žádnou Linuxovou podporu. Bude tedy moje zmiňované řešení funkční? Nerad bych s něčím začal a ve finále ztratil moře času nad něčím co ani nepojede.

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #4 kdy: 19 Května 2014, 08:11:28 »
Problém bude dle mého ležet jinde - RDP se využívá hlavně k přístupu na server, kde běží síťový program (tady nějaké to účetnictví), který sice běží dobře po lokální síti, ale už by o poznání hůře běžel skrz Internet. Důvodem bývá, že se autor programu moc nezalamuje nad objemem přenášených dat, tedy jedná se spíše než o thin client pěkně macatý a naducaný fat client.

Schválně zkus na lokálním stroji spustit monitor sítě (a bohatě stačí ten vestavěný Win), kolik dat a jakou rychlostí se tak asi přenese během spuštění programu a otevření nějaké té účetní jednotky. V tuhle chvíli se zamysli, jakou příchozí a odchozí rychlostí disponujete ve firmě a na detašovaném pracovišti.

Pokud Ti vyjdou nějaké přiměřené hodnoty (jako třeba, že klient není tak nenapapaný, jak si myslím, nebo máte na obou stranách alespoň 50/50 linku), má smysl uvažovat o VPN řešení. Ještě dodám, že sice OpenVPN má možnost spuštění on-fly komprese dat, ale hodnota kompresního poměru je tak mizivá, že to vzhledem k latenci skoro nemá smysl.
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

fancis

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 20 Května 2014, 23:56:25 »
Super, děkuji za tip a co nejdříve to zkusím. Aspoň zjistím zda to má cenu.
Ještě jednou díky všem.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.