Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Bootování ze dvou disků  (Přečteno 1128 krát)

Jelec

• Návštěvník
Bootování ze dvou disků
« kdy: 22 Dubna 2014, 19:38:42 »
Zdravím
Mám počítač s 1xSSD 120GB a jedním HDD 1TB, 8GB RAM, základovou deskou GA-H87-HD3 (BIOS GIGABYTE UEFI DualBIOS). Na SSD mám Windows 8. Na HDD mám 2 oddíly - 1x 970 GB na data a 30 GB zatím testovací na Linux, obojí bylo NTFS.
No stáhl jsem si Ubuntu 14.04 LTS, dostal jsem se k ruční instalaci disku. Smazal jse 30GB oddíl a dal tam 5GB na swap a zbylých 25GB pro "/" ext4 adresář. Dál jsem to nedělil. Zavaděč jsem nechal výchozí možnost a to bootování z SSD, jelikož v nastavení základové desky je stejně před HDD. No všechno fajn, ale po restartu se mi stejně spustil Windows a nemám tam žádnou možnost přepnout na Ubuntu i když jsem zkoušel dát v BIOSu přednost HDD před SSD při bootování. Já to klidně smažu a přeinstaluji, jen pokud by byl někdo ochotný mi poradit, jak to přenastavit, aby to probíhalo správně, z vaší wiky nejsem o moc chytřejší.
P.S.: Vím, že způsob, jakým instaluji Ubuntu není nejvhodnější, chci si na něm otestovat, zda mi pojedou všechny programy, které používám s tím, že bych výhledově přešel na Ubuntu.
PP.S.: Nevíte, jestli bych mohl eventuelně Windowsi nainstalovat legálně znovu, když mám OEM licenci (instalační CD a klíče mám), systém instalovali v servisu.

Předem díky

Cuore

• Závislák
Re:Bootování ze dvou disků
« Odpověď #1 kdy: 22 Dubna 2014, 20:24:40 »
Mám pro tebe Boot-rapair disk   ;)

Jelec

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 22 Dubna 2014, 21:14:23 »
Bohužel teď pro změnu nejde spustit Windows.
http://paste.ubuntu.com/7309243/

Jelec

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 23 Dubna 2014, 16:47:26 »
Vyřešeno
Nakonec jsem to vyřešil tak, že jsem šoupnul grub na SSD i HDD, což nevím, jestli je správně, ale funguje to.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.