Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: WD MyCloud (Ubuntu 14.04)  (Přečteno 4928 krát)

Jenutka

• Návštěvník
WD MyCloud (Ubuntu 14.04)
« kdy: 01 Června 2014, 21:42:53 »
Ahoj, potřebuji poradit. Nejsem úplně znalý v nastavování síťových komponent, ale potřeboval bych zapojit disk WDMycloud 3TB. Počítač je připojen přes síťovou WIFI kartu bezdrátově do routeru. Disk jsem na základě prostorového uspořádání v místnosti připojil do stejného počítače, ale do drátové síťové karty (na desce). Předpokládám, že je potřeba vytvořit na Eth0 (drátová síťovka) nějaký bridge nebo něco podobného, aby se disk tvářil, jakože se připojuje přímo do routeru (kabel není křížený). Věřím, že existují i jednodušší řešení, ale vzhledem k mojí situaci je toto nejoptimálnější. Poradí prosím někdo, jak si poradit s touto situací v Ubuntu 14.04? Dále bych rád poprosil o nějaké běžné příkazy, které se používají přes ssh při správě cloudových disků. Děkuji.

Myrmica

• Závislák
    • MYRMICA
Re:WD MyCloud (Ubuntu 14.04)
« Odpověď #1 kdy: 02 Června 2014, 06:57:38 »
Příkazy pro ssh najdeš třeba tady: http://wiki.ubuntu.cz/ssh
Pokud ti to nestačí, prohledej internet, třeba hledej: ubuntu ssh
Stou sítí ti moc neporadím, připojování disků není moje parketa.
Stolní strojek: OS– UBUNTU 16.04 x86_64, MB ASUS P8 Z68-V/GEN3, Intel® Core™ i5-3470 CPU @ 3.20GHz × 4 , 16GiB DDR3, GeForce GTX 670...
Notebook: ASUS U53Jc OS– UBUNTU 16.04 x86_64, Windows 7, Processor – Intel Core i5-460M (2,53 GHz), Graphics – switchable NVIDIA GeForce 310M and Intel GMA HD

Cuore

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 02 Června 2014, 11:19:42 »
Dost nepraktické, proč to nedáš do routeru? V PC ti stačí jen pod IPV4 nastavit "Sdíleno s jinými počítači" a poběží to.

ntz_reloaded

• Lokaj
  • Závislák
  • skill :: ur home erly
« Odpověď #3 kdy: 02 Června 2014, 12:28:18 »
zapoj disk do routeru ;)
tikejte mi, taky Vam tikam ...
song of the day - openSUSE, openindiana, DuckDuckGo
The noise ain't noise anymore, who's to blame, WHO'S TO BLAME ??

Jenutka

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 03 Června 2014, 21:06:46 »
zapoj disk do routeru ;)

Právě že router mám v úplně jiné místnosti, než chci mít umístěný externí disk. A další router kvůli tomu kupovat nechci :)

geofre

« Odpověď #5 kdy: 03 Června 2014, 21:25:46 »
zapoj disk do routeru ;)

Právě že router mám v úplně jiné místnosti, než chci mít umístěný externí disk. A další router kvůli tomu kupovat nechci :)

na to je jednoduché řešení... přesunout router do místnosti k disku a nedosáhne-li kabel, pak pomůže delší kabel  ;)
Ubuntu Mate 14.04 LTS / W7 64-bit

Cuore

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 03 Června 2014, 21:32:29 »
kur... si děláš pr... router stojí pár stovek, to za tu pohodu stojí, kdyby si se ozval o týden dřív, tak ti jeden pošlu. Bohužel, jsem ho daroval jinde.  ???

Jenutka

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 03 Června 2014, 21:59:01 »
Dost nepraktické, proč to nedáš do routeru? V PC ti stačí jen pod IPV4 nastavit "Sdíleno s jinými počítači" a poběží to.

Tak volba "sdíleno s jinými počítači" funguje nyní tak, že na disk vidím z počítače, můžu ho normálně připojit. Nicméně bych na něj chtěl přistupovat z celé sítě v rámci routeru. Nyní je disk schovaný za síťovou kartou počítače. Viděl bych to na přidání připojení "Bridge", ale netuším jak to nastavit. Nebo nějak jinak?

ntz_reloaded

• Lokaj
  • Závislák
« Odpověď #8 kdy: 04 Června 2014, 17:15:38 »
zapoj disk do routeru ;)

hah. ty nechapes zjevne tu skutecnost, ze abys mohl pristupovat k disku - jsa pripojen k routeru - tak je dobre mit disk zapojen do routeru ? vzdyt to nema zadny duvod chtit disk v jine mistnosti nez router, kdyz je disk zapojenej do routeru a pristupuje se k nemu ze site, kterou "dela" router ;)

Jenutka

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 04 Června 2014, 21:23:02 »
zapoj disk do routeru ;)

hah. ty nechapes zjevne tu skutecnost, ze abys mohl pristupovat k disku - jsa pripojen k routeru - tak je dobre mit disk zapojen do routeru ? vzdyt to nema zadny duvod chtit disk v jine mistnosti nez router, kdyz je disk zapojenej do routeru a pristupuje se k nemu ze site, kterou "dela" router ;)

hah, já se ptám na technické řeření konkrétního problému. Nezakládal bych toto vlákno jen tak zbůhdarma. Je mi jasné, že když disk připojím přímo do routeru, je po problému (neměl bys tolik podceňovat uživatele tohoto fóra). Pro toto vlákno není úplně důležité proč to takhle chci udělat, ale budiž: router je v tuto chvíli umístěn vedle přebalovacího pultíku pro dítě, již zde není prostor pro umístění disku a navíc nechci riskovat jeho znehodnocení nějakou nešťastnou náhodou (router bych přežil). Tahat kabel pro router jinam je také hloupost (nenuť mě prosím malovat schéma našeho bytu  8) ). Takže další a pro mě jediná možná ethernetová přípojka je v mém počítači. Jestli víš jak přesměrovat disk přes síťovou kartu do nadřazené routerové sítě, tak mi prosím řekni jak - jiné rady typu "nejde ti to po linuxem tak si nainstaluj windows" nepotřebuji  :D ps. disk nepotřebuji mít pořád zapnutý, většinou mám puštěný i centrální počítač, když už vytvářím nějakou další činnost na síti.

Myrmica

• Závislák
    • MYRMICA
« Odpověď #10 kdy: 05 Června 2014, 07:06:55 »
A zkoušel jsi si nechat poradit od google, třeba se ho zeptat: ubuntu bridge wifi to lan?
Stolní strojek: OS– UBUNTU 16.04 x86_64, MB ASUS P8 Z68-V/GEN3, Intel® Core™ i5-3470 CPU @ 3.20GHz × 4 , 16GiB DDR3, GeForce GTX 670...
Notebook: ASUS U53Jc OS– UBUNTU 16.04 x86_64, Windows 7, Processor – Intel Core i5-460M (2,53 GHz), Graphics – switchable NVIDIA GeForce 310M and Intel GMA HD

Jenutka

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 05 Června 2014, 21:14:04 »
A zkoušel jsi si nechat poradit od google, třeba se ho zeptat: ubuntu bridge wifi to lan?

Zkoušel, ale moudrý z toho nejsem :( Potřebuji, aby disk dostal přímo IP adresu od DHCP z routeru. Zatím dostává 10.42.0.1 od počítače. Já potřebuji, aby měl 192.168.0.xxx (v rámci lokální sítě). Je potřeba IP forwarding nebo něco podobného? Bohužel teď nemám příliš času se do problematiky více ponořit, byl bych velice vděčný za konkrétní přímou radu - co nastavit v network manageru. Děkuji.

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #12 kdy: 05 Června 2014, 22:03:29 »
Nevím, co konkrétně NM nastaví, ale pokud nebude dělat blbosti, pak by to mělo být extrémně jednoduché:
Upravit připojení → Přidat → Přemostění, přidat větve a tradá ...

PS: Pokud dostává IP z PC, bude pravděpodobně potřeba vypnout DHCP server
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

Jenutka

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 08 Června 2014, 20:04:38 »
Nevím, co konkrétně NM nastaví, ale pokud nebude dělat blbosti, pak by to mělo být extrémně jednoduché:
Upravit připojení → Přidat → Přemostění, přidat větve a tradá ...

PS: Pokud dostává IP z PC, bude pravděpodobně potřeba vypnout DHCP server

Tak se mi věc nezdařila. Nikde jsem nenašel manuál, jak nastavit NM-applet. Takže z mojí strany je to spíše taková tipovačka. Zkoušel jsem všechny různé možnosti, ale nic funkčního. Jak vypnout DHCP v ubuntu netuším. Nicméně z časového tlaku jsem byl tedy nakonec nucen disk opravdu připojit do routeru. Nyní je jeho umístění sice naprosto nevhodné, ale aspoň funguje. Myslel jsem, že na tomto fóru obdržím kvalitnější informace  :( Ale i tak děkuji za snahu, a kdyby se snad našel někdo, kdo problematice opravdu rozumí a bude ochotný mě konkrétně navést, budu za to vděčný, protože problém stále přetrvává.

Rád bych se ještě zeptal, jak je možné, že komunikace v mé lokální síti nepřesahuje rychlosti 2MB/s. Ať již vzduchem nebo po kabelu. Co je ještě záhadnější, když zkusím na disk kopírovat z Windows, tak je rychlost zhruba dvojnásobná. Je možné, že je použit lepší ovladač? Čekal jsem rychlosti min. okolo 20MB/s.

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #14 kdy: 08 Června 2014, 20:19:23 »
20x8 = 160Mbit ... tedy jsi na gigabitové síti?
2MB/s není nic moc, ale tím bych se zatím moc nezaobíral.

Co konkrétně nefungovalo z toho, co jsem napsal? Jakou IP si vzal ten HDD v případě vytvoření bridge připojení?
Co takhle nějaké výpisy, adresy, trochu vaříme z vody, pokud chceš kvalitnější odpověď, dodej kvalitnější popis problému.

PS: Jen pro jistotu ... máš tu WiFi nakonfigurovanou jako WDS?
« Poslední změna: 08 Června 2014, 20:42:28 od Petr Merlin Vaněček »
Stiskni CTRL + W ...

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #15 kdy: 08 Června 2014, 21:29:07 »
Nu nic, nedalo mi to a zamyslel jsem se nad problematikou trochu hlouběji.

Rozběhat to jednoduše nepůjde, protože rámce ethernetu a WiFi nejsou stejné.
Jedinou rozumnou možností je udělat to routovaně (a maličko si pomoci prasárnou) a obávám se, že naklikat to nepůjde.

1) Na tom WD nastavit IP adresu napevno mimo rozsah DHCP serveru např. 192.168.1.254/24
2) V NM úplně vypnout eth0
3) Povolit arp_proxy a forwarding:
Kód: [Vybrat]
# echo 1 >/proc/sys/net/ipv4/conf/all/proxy_arp
# echo 1 >/proc/sys/net/ipv4/conf/all/forwarding
4) (a teď přijde "prasárna") natvrdo říci systému, na kterém iface má hledat IP toho WD a upnout iface:
# ip route add 192.168.1.254 dev eth0
# ip link set dev eth0 up

Díky arp proxy se objeví platný záznam ARP v síti "schovaný" pod MAC PC, který si převezmou ostatní členové sítě, takže budou vědět, že tahle IP leží právě tam a budou všechny své požadavky posílat právě s hlavičkou daného PC.
Ten si záznam přebere a protože má řečeno, že IP je na daném iface (eth0) forwarduje to dál až k cíli. Díky forwardu se v cíli paket bude jevit naprosto korektně se správným zdrojem i cílem.

Lze na to jednoduše napsat upstart script.
Stiskni CTRL + W ...

Jenutka

• Návštěvník
« Odpověď #16 kdy: 08 Června 2014, 21:45:39 »
20x8 = 160Mbit ... tedy jsi na gigabitové síti?
2MB/s není nic moc, ale tím bych se zatím moc nezaobíral.

Co konkrétně nefungovalo z toho, co jsem napsal? Jakou IP si vzal ten HDD v případě vytvoření bridge připojení?
Co takhle nějaké výpisy, adresy, trochu vaříme z vody, pokud chceš kvalitnější odpověď, dodej kvalitnější popis problému.

PS: Jen pro jistotu ... máš tu WiFi nakonfigurovanou jako WDS?

Mám tento pci wifi adaptér:
05:00.0 Ethernet controller: Qualcomm Atheros AR2417 Wireless Network Adapter [AR5007G 802.11bg] (rev 01)
a eth adaptér:
03:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 09)
a 150Mbs wifi router TP-link -WR741N - WDS disabled, ale to si myslím, že je v pořádku ne?
Kabely kategorie 5e

Jako přílohu přikládám okno NM-appletu. Nejspíš by stačilo vidět v principu, co do kterého okna zadat a mělo by fungovat, bohužel střílím naslepo. Normálně mi počítač dává IP pro disk 10.42.0.1, tak jsem zkusil přes ifconfig natvrdo přidělit disku adresu 192.168.1.x a to už mi to nešlo vůbec. Nevím tedy, zda není potřeba v ubuntu nějak vypnout automatické přidělování IP adres (DHCP) a další věc je, zda ten bridge je správně nastaven. Myslel jsem, že v případě takto triviální věci se dá poradit i obecně, proto jsem zatím neaplikoval žádné výpisy a ani netuším, jaké výpisy by byly potřeba, abych problém ještě hlouběji popsal, mě přijde, že zadání problému je jasné. Jestli je tedy potřeba ještě nějaké informace doplnit, naveďte mne prosím pomocí nějakého příkazu.

Již čtu nový příspěvek, tak toto berte prosím jenom pro informaci  ;)

[příloha smazaná administrátorem]

Jenutka

• Návštěvník
« Odpověď #17 kdy: 08 Června 2014, 21:50:29 »
Nu nic, nedalo mi to a zamyslel jsem se nad problematikou trochu hlouběji.

Rozběhat to jednoduše nepůjde, protože rámce ethernetu a WiFi nejsou stejné.
Jedinou rozumnou možností je udělat to routovaně (a maličko si pomoci prasárnou) a obávám se, že naklikat to nepůjde.

1) Na tom WD nastavit IP adresu napevno mimo rozsah DHCP serveru např. 192.168.1.254/24
2) V NM úplně vypnout eth0
3) Povolit arp_proxy a forwarding:
# echo 1 >/proc/sys/net/ipv4/conf/all/proxy_arp
# echo 1 >/proc/sys/net/ipv4/conf/all/forwarding
4) (a teď přijde "prasárna") natvrdo říci systému, na kterém iface má hledat IP toho WD a upnout iface:
# ip route add 192.168.1.254 dev eth0
# ip link set dev eth0 up

Díky arp proxy se objeví platný záznam ARP v síti "schovaný" pod MAC PC, který si převezmou ostatní členové sítě, takže budou vědět, že tahle IP leží právě tam a budou všechny své požadavky posílat právě s hlavičkou daného PC.
Ten si záznam přebere a protože má řečeno, že IP je na daném iface (eth0) forwarduje to dál až k cíli. Díky forwardu se v cíli paket bude jevit naprosto korektně se správným zdrojem i cílem.

Lze na to jednoduše napsat upstart script.

Toto již zní mnohem nadějněji, vyzkouším a dám vědět... děkuji ;)

Ohledně síťových komponent a jejich rychlosti čtěte prosím příspěvek viz. výše.

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #18 kdy: 08 Června 2014, 21:54:56 »
Jen pro info, ten router má jen 10/100 rozhraní, takže teoreticky max. 12.5MB/s, spíše kolem 10MB/s
Stiskni CTRL + W ...

Jenutka

• Návštěvník
« Odpověď #19 kdy: 08 Června 2014, 22:37:51 »
Jen pro info, ten router má jen 10/100 rozhraní, takže teoreticky max. 12.5MB/s, spíše kolem 10MB/s

Ale i to by byl oproti stávající situaci raketový nárůst rychlosti :) Kde by tedy mohl být problém?

ntz_reloaded

• Lokaj
  • Závislák
« Odpověď #20 kdy: 09 Června 2014, 00:34:22 »
Tak se mi věc nezdařila. Nikde jsem nenašel manuál, jak nastavit NM-applet. Takže z mojí strany je to spíše taková tipovačka. Zkoušel jsem všechny různé možnosti, ale nic funkčního. Jak vypnout DHCP v ubuntu netuším. Nicméně z časového tlaku jsem byl tedy nakonec nucen disk opravdu připojit do routeru. Nyní je jeho umístění sice naprosto nevhodné, ale aspoň funguje. Myslel jsem, že na tomto fóru obdržím kvalitnější informace  :( Ale i tak děkuji za snahu, a kdyby se snad našel někdo, kdo problematice opravdu rozumí a bude ochotný mě konkrétně navést, budu za to vděčný, protože problém stále přetrvává.

wtf ? Vis co zpusobi tvoje knourani, ze te krome nize uvedeneho konstatovani odkazu na gugl. Pokud si nejsi schopen vyguglit, jak se v ubuntu (linuxu) udela bridge - vec, ktera je 1000x popsana - a knouras tady vyse uvedenou retorikou, tak podle me zaslouzis tak maximalne pravitkem pres ruce.

.....

pomale to je, protoze mas ``05:00.0 Ethernet controller: Qualcomm Atheros AR2417 Wireless Network Adapter [AR5007G 802.11bg] (rev 01)'' .. (a)bg je pomale .. nekolikrat pomalejsi nez N ..

musis mit

03:00.0 Network controller: Intel Corporation Centrino Ultimate-N 6300 (rev 35)
        Subsystem: Intel Corporation Centrino Ultimate-N 6300 3x3 AGN

aka

wlan0     IEEE 802.11abgn  ESSID:"ZyXEL"
« Poslední změna: 09 Června 2014, 00:42:46 od ntz_reloaded »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.