Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Jakým programem mažete cache a co si vše dovolíte vyčistit  (Přečteno 4455 krát)

Krizacek

• Návštěvník
Před současnou verzí  14.04 LTS jsem měl nainstalovaný Ubuntu Tweak. Nyní tento program nenajdu ani v Centru softwaru pro Ubuntu, ale v počítači mi funguje.  Připadá mi že nevyšla jeho aktualizace.
Rád bych se zeptal jakým spolehlivým (nejlépe v češtině) programem mažete cache.
A dovolíte si smazat vše co program nabídne? Vím že když jsem používal Windows XP, v programu CCleaner jsem si dovolil smazat jen některé položky.

Šuohob

• Závislák
Re:Jakým programem mažete cache a co si vše dovolíte vyčistit
« Odpověď #1 kdy: 31 Května 2014, 10:14:31 »
ad cache
Cache je uzitecna zalezitost. Je pouzivana aplikacemi predevsim ke zrychleni jejich behu. Pokud cache smazes, aplikace ti po spusteni muze fungovat chvili pomaleji, nez si tu cache znova vytvori a ulozi do ni data, ktera potrebuje. Cache se obvykle maze z nekolika duvodu:
1) uvolneni mista na disku (u vetsiny aplikaci je zabrane misto zanedbatelne)
2) aplikace se podelala a nefunguje, nekdy (zridka) pomuze smazat cache a aplikace bude fungovat
3) pokud vis, ze cache obsahuje nejaka tva soukroma/kompromitujici data, tak se v tomto pripade take maze (ochrana pred neautorizovanym pristupem k tvym datum se obvykle resi sifrovanim disku)

Co se bezne delalo na widlich nemusi byt dobra praxe na ubuntu

takovym "cisticem" na vsemozne cache a jine soubory je treba BleachBit
Tak dlouho se vrzá s Acerem, až se displej utrhne.

janek-m

• Host
« Odpověď #2 kdy: 31 Května 2014, 10:46:38 »
Prikláňam sa k názoru od Šuohob. Linux používam už niekoľko rokov a čistením cache som sa nikdy nezaoberal - okrem prípadov, ak bol problém so spustením nejakej aplikácie. V takomto prípade stačí použiť terminál na zmazanie cache príslušnej aplikácie:
Kód: [Vybrat]
rm -r ~/.cache/názov-programunapr.:
rm -r ~/.cache/software-center

Krizacek

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 01 Června 2014, 19:29:16 »
Děkuji za rady i za tip k programu BleachBit.

matee

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 03 Června 2014, 18:17:31 »
BleachBit
HP 550 /Intel Core2 Duo T5270 / Intel GMA 950 / 2GB / 160GB / Ubuntu 8.10 -> ... -> Linux Mint 17 - Cinnamon
S linuxem jde vše, ale nikdy ne hned:)

Krizacek

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 04 Června 2014, 10:49:06 »
Protože na disku není nikdy dost místa, které souboty by jste doporučili vyčistit?
U mě například: APT clean - 212 MB, Google Earth - 110 MB,  System cache - 971 MB, Thumbs.db - asi zbytky z Windows?
Uvedl jsem jen příklady kde program BleachBit (našel) navrhl stovky MB ke smazání.

RRRadek Neužil

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #6 kdy: 04 Června 2014, 16:48:49 »
sudo add-apt-repository ppa:tualatrix/ppa

sudo apt-get update

sudo apt-get install ubuntu-tweak
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

Krizacek

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 07 Června 2014, 08:46:08 »
Protože na disku není nikdy dost místa, které souboty by jste doporučili vyčistit?
U mě například: APT clean - 212 MB, Google Earth - 110 MB,  System cache - 971 MB, Thumbs.db - asi zbytky z Windows?
Uvedl jsem jen příklady kde program BleachBit (našel) navrhl stovky MB ke smazání.

Téměř žádná odpověď? Podělte se prosím o zkušenost vy zkušenější.
S terminálem nerad pracuji, zatím jsem ho po třech měsících požívání Linuxu nepotřeboval.

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #8 kdy: 07 Června 2014, 10:04:54 »
Terminál není třeba, co psal Radek se dá dělat i v grafice. Ale proč sem budeme nahrávat složitě obrázky, když to jde jednoduše pár příkazama?

Řádek s PPA stačí přidat, viz odkaz:
http://wiki.ubuntu.cz/instalace_program%C5%AF/p%C5%99id%C3%A1v%C3%A1n%C3%AD_zdroj%C5%AF?redirect=1
« Poslední změna: 07 Června 2014, 10:06:39 od Pavel Hrnčíř »

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

Krizacek

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 08 Června 2014, 12:05:00 »
Já děkuji za odpověď, ale mě nepomohla. Asi jsem nechápavý s čím se mi snažíte pomoct.
Já bych chtěl hlavně znát, co si v programu BleachBit moho dovolit smazat.

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #10 kdy: 09 Června 2014, 11:29:41 »
Hehe, bez študování to nepůjde. ;)

N. Á. V. O. D. Y.

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #11 kdy: 09 Června 2014, 13:41:05 »
Hehe, bez študování to nepůjde. ;)

presne tak.
Obecne vzato, tenhle system (i kdyz se tvari jakkoli privetive) od tebe ocekava, ze kdyz se v nem budes hrabat, tak proste vis co delas.

Pokud nevis co delas, tak to nedelej. Plati zde zasada, ze jakmile od tebe program chce heslo pro povyseni prav a ty nemas ani paru co se snazis delat, tak to prestan delat a zadny heslo mu nedavej.
Tak dlouho se vrzá s Acerem, až se displej utrhne.

Krizacek

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 09 Června 2014, 22:32:28 »
Já jsem si spíš říkal když jsem dokázal několik roků používat CCleaner ve Windows XP, tak by mi stačilo kdyby mi někdo poradil co si v programu BleachBit mohu dovolit smazat, alespoň ty soubory co zabírají (možná) stovky MB.
Píšete studovat, studovat, ale domnívám se že většina uživatelů Linux Ubuntu nejsou programátoři, ale obyčejní uživatelé OS.

janek-m

• Host
« Odpověď #13 kdy: 09 Června 2014, 22:52:35 »
Treba si vždy uvedomiť, že Linux nie je Windows a trochu sa zbaviť premýšľania "windowsáka"  :)  Cache by som sa absolútne nezaoberal - ale to tu už bolo spomenuté. Ak sa v príkazoch v terminále ešte dobre nevyznáš, tak čisti systém cez Ubuntu Tweak - Radek Neužil postol postup inštalácie.

Ja osobne čistím sem-tam systém iba príkazom sudo apt-get autoremove. Ale tento príkaz funguje pod Ubuntu trochu inak ako v Kubuntu - napr. v Kubuntu odstráni aj staré nepotrebné jadrá, ktoré zaberajú najviac miesta, v Ubuntu nie.  Pravdu povediac, program BleachBit som ani nevidel a to už Linux používam niekoľko rokov. :) Ako začiatočník som čistil systém cez Ubuntu Tweak, teraz už cez terminál.

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #14 kdy: 10 Června 2014, 08:06:05 »
Krizacek, ale CCleaner je na Win, který funguje naprosto jinak, než Linux. Takže je to jiné a je nutné si něco nastudovat!
Ani jsi nenapsal, jaké stovky mega to jsou, co je to zač.

Bleachbit má dokumentaci, tam bude dost info: http://bleachbit.sourceforge.net/help

N. Á. V. O. D. Y.

Krizacek

• Návštěvník
« Odpověď #15 kdy: 10 Června 2014, 23:28:35 »
Návod který není v češtině mi moc nepomůže.
BleachBit mě například našel: APT clean - 212 MB, Google Earth - 110 MB,  System cache - 971 MB.
Z odpovědí některých zkušenějších uživatelů mám pocit že Linux Ubuntu by asi měli používat asi jen programátoři a ten kdo jím není, tak si to studováním musí naučit...

Myrmica

• Závislák
    • MYRMICA
« Odpověď #16 kdy: 11 Června 2014, 06:57:08 »
Z odpovědí některých zkušenějších uživatelů mám pocit že Linux Ubuntu by asi měli používat asi jen programátoři a ten kdo jím není, tak si to studováním musí naučit...
No používají ho běžní lidé, řekl bych i klasičtí BFU. Jak dlouho si používal Windows a za jak dlouho si se je naučil? Určitě jsi si nesedl k PC a hned všechno uměl. U Ubuntu máš výhodu z windows, že jsi získal nějaké základní návyky. Jenže Ubuntu (Linux) je jiný operační systém, mnoho věcí má řešeno jinak než windows. Proto se musíš učit stejně, jako když jsi začínal s windows, i když ne od úplného začátku.
Myslím, že pokud se budeš Ubuntu (a Linux obecně) učit, tak se ti Ubuntu odvděčí jednoduchosti práce v něm, stabilitou, pěkným pracovním prostředím a mnoha dalšími věcmi.
Stolní strojek: OS– UBUNTU 16.04 x86_64, MB ASUS P8 Z68-V/GEN3, Intel® Core™ i5-3470 CPU @ 3.20GHz × 4 , 16GiB DDR3, GeForce GTX 670...
Notebook: ASUS U53Jc OS– UBUNTU 16.04 x86_64, Windows 7, Processor – Intel Core i5-460M (2,53 GHz), Graphics – switchable NVIDIA GeForce 310M and Intel GMA HD

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.