Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Je Grub loader opravdu v mbr?  (Přečteno 1796 krát)

lubu

• Návštěvník
Je Grub loader opravdu v mbr?
« kdy: 09 Srpna 2014, 16:10:24 »
Při obnově mbr ze zálohy ze souboru, pomocí příkazu
Kód: [Vybrat]
dd if=~/mbr.dd of=/dev/sda bs=512 count=1se Grub neobnoví. PC má jen jeden jediný disk.
Což mne přivádí k zásadní otázce: Je skutečně Grub loader v mbr sektoru disku?

1. Naistaloval jsem Win, a udělal si zálohu mbr z LiveDVD Linuxu, pomocí příkazu
dd if=/dev/sda of=~/mbr.dd bs=512 count=1 (a označil vzniklý soubor jako Wmbr.dd), a také si udělal zálohu WIN oddílu sda1 Clonezillou.

2. Nainstaloval vedle toho, jako dualboot, Lubuntu 14.04 (hádám, že používá Grub2), udělal si novou zálohu mbr stejným příkazem (a označil vzniklý soubor jako Lmbr.dd), a také si udělal zálohu LUBU sda4 oddílu Clonezillou.

3. Přemazal jsem Lubuntu novou instalací Makulu Linuxu (hádám, že používá Grub1), použil stejné stávající ext4 a swap oddíly, udělal si pak zálohu mbr stejným příkazem (a označil vzniklý soubor jako Mmbr.dd), a také si udělal zálohu MAKU oddílu sda4 Clonezillou.

4. Když Clonezillou obnovím sda4 zpět na Lubuntu - to se po restartu nenastaruje - vyskočí error a hláška Grub rescue.
5. I po obnovení mbr z LiveDVD linuxu ze zálohy Lmbr.dd příkazem
dd if=~/Lmbr.dd of=/dev/sda bs=512 count=1po restartu nenastaruje - vyskočí to samé error a hláška Grub rescue.

6. Vrátím-li na sda4 Clonezillou zpět Makulu - to se po restartu spustí (bez ohledu na to, že jsem před tím obnovoval mbr ze zálohy Lubuntu - Lmbr.dd)

Takže aby oddíl ext4 startoval po obnově Clonezilou a fungoval - musím vždy znovu a znovu přeinstalovávat Grub, tzn, obnova zalohy mbr.dd, se nikdy neprojeví.

Myslel jsem, že mbr příkazem dd prostě bude stávající mbr na /dev/sda přepsáno, že Grub loader jen říká kam má start systému sahat na ext4, - ale ono to tak není ... Takže záloha mbr pomocí dd je vlastně nesmyslná?

Jde mi o to, používat různé nastavené verze linuxů na zkoušení na té samé partition, a vždy si je podle potřeby "nahazovat" Clonezillou (což vezme cca 10 minut, a je to už nastavené).
Samozřejmě už o tom pár dní googlím, a hledám, a sem se na vás obracím, když jsem zatím neuspěl :-(.

Můžete mi s tím mbr a jeho zálohou prosím někdo poradit? Nebo je to prostě neřešitelný problém Grub1 versus Grub2.
« Poslední změna: 09 Srpna 2014, 16:27:25 od lubu »

Myrmica

• Závislák
    • MYRMICA
Re:Je Grub loader opravdu v mbr?
« Odpověď #1 kdy: 09 Srpna 2014, 16:30:48 »
Nebylo by lepší udělat opravu grubu z LiveUSB či LiveCD?
Grub je na mbr jen částečně,  jeho jádro, konfigurace a další je v /boot/grub.
Stolní strojek: OS– UBUNTU 16.04 x86_64, MB ASUS P8 Z68-V/GEN3, Intel® Core™ i5-3470 CPU @ 3.20GHz × 4 , 16GiB DDR3, GeForce GTX 670...
Notebook: ASUS U53Jc OS– UBUNTU 16.04 x86_64, Windows 7, Processor – Intel Core i5-460M (2,53 GHz), Graphics – switchable NVIDIA GeForce 310M and Intel GMA HD

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
Re:Je Grub loader opravdu v mbr?
« Odpověď #2 kdy: 09 Srpna 2014, 17:08:00 »
Skus v kazdom linuxe skontrolovat ci sa nemeni UUID disku. Ci si kazdy nerobi ine oznacenie.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Yontalcar

• Stálý člen
  • **
  • Semper fidelis
NB: ASUS X53U - AMD Brazos E450; Debian GNU/Linux Sid amd64 (KDE 4.14)
Jen dvě věci jsou nekonečné - vesmír a lidská hloupost. Tím prvním si ovšem nejsem tak jist. - Albert Einstein

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.