Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nefunkční wifi/funkční kabel v Kubuntu na Lenovo ThinkPad X61s - VYŘEŠENO  (Přečteno 2631 krát)

BJ9

• Návštěvník
Zdravím vás,

chtěl bych vás požádat o rady ke zprovoznění wifi připojení na Lenovo ThinkPad X61s. Hledal jsem na různých fórech a po několika hodinách jsem v koncích. Popíši situaci. Za prvé, Kubuntu jsem nainstaloval a pravidelně začal používat někdy na jaře (před tím jsem měl všechny své PC na Win - Kubuntu jsem vyzkoušel pro zájem a ze zvědavosti, jak se s ním pracuje v porovnání s Windows). Po instalaci Kubuntu ihned fungovalo připojení jen přes kabel. V informacích o sítích - přehled, který vyjede po kliknutí na ikonu síťového připojení u hodin (nevím, jak se nazývá) je bezdrátová síť zakázána - viz screen:

Nepřišel jsem na to, jak zjistit, zda mám nainstalované ovladače (upřímně, našel jsem několik vláken, kde uživatelé radí zadávat do konzole ani nevím co přesně a proč - to nepíší, proto jsem nezkoušel). Dá se v grafickém rozhraní kubuntu zjistit, jestli mi nechybí ovladač, nebo jestli s ním není nějaká chyba?
Díky.
« Poslední změna: 20 Října 2014, 16:45:05 od BJ9 »

BJ9

• Návštěvník
Re:Nefunkční wifi/funkční kabel v Kubuntu na Lenovo ThinkPad X61s
« Odpověď #1 kdy: 19 Října 2014, 10:44:25 »
Tak jsem se pokoušel i přes konsoly podle návodu zde na foru a nic. Tzn. varování pro všechny neIT běžné uživatele, kdo máte LENOVO X61s a potřebujete používat wi-fi - linux je v tomto případě špatná volba, volte raději bezproblémové Windows!

Editováno:
Vše je jinak, vše bylo způsobeno mou neznalostí tohoto HW - viz vypínač popsaný v jednom z odkazů od Ondry v další odpovědi. A propos - sorry Kubuntu.
« Poslední změna: 19 Října 2014, 15:17:22 od BJ9 »

Odra

• Aktivní člen
  • *
  • Docendo discimus.
« Odpověď #2 kdy: 19 Října 2014, 11:32:18 »
Tak jsem se pokoušel i přes konsoly podle návodu zde na foru a nic.
Citace
upřímně, našel jsem několik vláken, kde uživatelé radí zadávat do konzole ani nevím co přesně a proč - to nepíší, proto jsem nezkoušel

A jak máme vědět co všechno si teda zkoušel a nezkoušel?

Citace
linux je v tomto případě špatná volba, volte raději bezproblémové Windows!
Pokud máš ještě zájem a chuť se s tím zabývat koukni sem - http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1929197

Vlož do terminálu:
Kód: [Vybrat]
rfkill list
rfkill unblock all
Přečíst si o tom můžes třeba zde http://www.abclinuxu.cz/blog/bloK/2010/1/rfkill-zabijeni-radiovych-vln
Audi, vide, tace.
ddg.gg , DNSCrypt

BJ9

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 19 Října 2014, 15:13:36 »
Ondro, díky mockrát, začal jsem to procházet a hned po několika minutách jsem postoupil o celkem velký kus dál...chyba byla úplně jinde než v systému. X61s má hardwarový vypínač wifi a bluetooth...takže si sypu popel na hlavu a omlouvám se v tomto případě mému Kubuntu, které si během posledních pár týdnů vyslechlo pár nelichotivých poznámek (snad mi to odpustí  ;) ). Každopádně jsem o tomto vypínači nevěděl do doby, než jsem začal číst odkazy, které jsi mi sem dal - tedy, ještě jednou díky.

Nyní jsem v situaci, kdy vidím wi-fi sítě v dosahu, pokouším se připojit, ale zatím se mi nedaří - ale to už snad zvládnu, nebo dohledám. Bude to pravděpodobně nastavením sítě, nebo zabezpečením - myslím, že se tu o problémech se zabezpečením někde psalo.

Ještě jednou díkes a vy, co máte X61s a máte podobný problém, překontrolujte hardwarový vypínač na přední hraně notebooku (když je v dokovací stanici, není sice schovaný, ale úplně taky nemává do očí... ;) )

Odra

• Aktivní člen
  • *
  • Docendo discimus.
« Odpověď #4 kdy: 19 Října 2014, 16:30:41 »
To byla jedna z mála věcí, kterou jsem doufal, že sis zkontroloval.  ::)
Nicméně, hlavně že to funguje. Ještě bys mohl editovat první příspěvek a dopsat do názvu vlákna (vyřešeno). Dík  :D
Audi, vide, tace.
ddg.gg , DNSCrypt

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.