Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ubuntu 14.04 LTS a MRP pro DOS  (Přečteno 2043 krát)

severak

• Návštěvník
Ubuntu 14.04 LTS a MRP pro DOS
« kdy: 03 Listopadu 2014, 20:56:11 »
Nainstaloval jsem si Ubuntu a chci na něm rozjet účto MRP  pro dos, nešlo spustit. Doplnil jsem Wine a Dosbox, spustit už jde ale při startu vypadává. Nějakej  nápad? Spouštěcí soubor je u.bat nebo u.pif.

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
Re:Ubuntu 14.04 LTS a MRP pro DOS
« Odpověď #1 kdy: 04 Listopadu 2014, 08:54:08 »
Kdyz to nejede v dosboxu tak jedine virtual s dosem.
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

Aranor

• Aktivní člen
  • *
Re:Ubuntu 14.04 LTS a MRP pro DOS
« Odpověď #2 kdy: 04 Listopadu 2014, 09:30:07 »
Řekl bych že to nebude ani tak problém Dosboxu jako chybějících jazykových souborů podporující češtinu ;)
http://m.linuxexpres.cz/praxe/krabice-plna-dosu
Na této stránce je vše potřebné ... jen sjeď až na nadpis "Učetnictví" a najdeš tam tohle :
Citace
Druhým úkolem, kterého se měl DOSBox zhostit, bylo účetnictví. Testoval jsem funkčnost demoverze programu MRP od společnosti MRP-Informatics, s.r.o. Instalace jednotlivých částí programu proběhla podle návodu a zcela bez problémů.
Dle očekávání nastaly potíže s podporou české diakritiky. DOSBox sice podporuje externí jazykové soubory, ale ty řeší pouze překlad interních textů. Českou lokalizovanou verzi jsem našel na stránkách lightninggroup.org, ovšem výhradně pro Windows. Program MRP naštěstí může bez problémů fungovat s vypnutou diakritikou. Při dalším zkoušení jsem narazil na opravdu závažný problém. To, že v DOSBoxu chybí podpora USB portu, asi nikoho nepřekvapí. Tato technologie je mnohem mladší než DOS. Ovšem kvůli chybějící podpoře paralelního portu tisk v DOSBoxu nerozchodíte a bez možnosti komfortního tisku dokladů je emulátor pro práci s účetnictvím nepoužitelný.
Ale jak již bylo řečeno ;)  virtualizace za pomocí třeba virtualboxu bude asi tou lepší volbou,protože virtualbox podporuje USB.
Rád bych zdůraznil ale,že pokud chceš používat USB ve virtualboxu,tak musíš být ve skupině vboxusers aby měl virtualbox přímý vstup do USB ;)
Dělá se to takhle :
spustíš terminál a zadáš do něj
Kód: [Vybrat]
sudo usermod -aG vboxusers usernameusername nahraď samozřejmě svým uživatelským jménem a pak si ověříš že v tý skupině jsi tímhle příkazem
Kód: [Vybrat]
    cat /etc/group | grep username
kde zase nahradíš username za svoje uživatelské jméno ;)
Snad jsem pomohl :D

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.