Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Rozšíření nebo migrace root partition  (Přečteno 2512 krát)

asiJa

• Návštěvník
Rozšíření nebo migrace root partition
« kdy: 03 Prosince 2014, 19:30:59 »
Ahoj,
Nainstaloval jsem si ubuntu 14.04 na oddil velikosti asi 30 GB, ted zjistuji ze mi to nestaci. Uvazuju o tom ze si kupim externi disk zazalohuju na nej data z  NTFS partition velikosti asi 600 GB a pak ho zmensim na 300GB a ze zbylych 300 GB udelam oddily pro linux.

pro predstavu zde screenshot z GParted
https://dl.dropboxusercontent.com/u/4221293/disk.png

Zajimalo by me jestli je to mozne udelat bez preinstalace linuxu.

zde
https://help.ubuntu.com/community/Partitioning/Home/Moving
je navod na migraci /home partition ktery jsem uz s uspechem realizoval drive.

s root partition ale predpokladam ze je to vesti problem (?)
.... (nejlepe kdyby na to byl podobny step-by-step navod )
« Poslední změna: 03 Prosince 2014, 19:36:06 od asiJa »

Cuore

• Závislák
Re:Rozšíření nebo migrace root partition
« Odpověď #1 kdy: 03 Prosince 2014, 20:15:16 »
pokud odděláš /home, tak 30GB pro / je dostačující. Já dávám běžně 20 GB.

Dano V

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 03 Prosince 2014, 20:29:05 »
...s root partition ale predpokladam ze je to vesti problem (?)
.... (nejlepe kdyby na to byl podobny step-by-step navod )
Tu je nejaký step-by-step https://help.ubuntu.com/community/MovingLinuxPartition
 Azda pomôže.
U12.04 do 04.2017  K3.2.0-60
...Ne vždycky spolu budeme souhlasit, ale to není důvod k neslušnému chování. Každý se občas může cítit zklamaný, ale je vždy potřeba se chovat tak, aby se zklamání neproměnilo v osobní útok. Je nutné si uvědomit, že v komunitě, kde panuje napětí a stres, se toho moc neudělá... ;)
http://www.ubuntu.cz/komunita/pravidla

asiJa

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 07 Prosince 2014, 19:59:30 »
Tak jsem si tedy koupil disk externi disk a zazalohoval vsechno z datoveho NTFS disku, potom jsem z neho smazal veci ktere nemaji valnou hodnotu a mam ted 200GB volnych.
plan je takovy ze
1) ten disk zmensim o 100GB a
2) pak na tech 100GB vytvorim "/home" partition pro ubuntu...
3) puvodni 15 GB "/home" smazu spolu se swapem
4) a pak rozsirim "/" partition na zbyly prostor tj. 30GB
5) takze vy slysledku budu mit 30GB "/" a 100 GB "/home"

nyni bych ocenil doporuceni jak nejlepe zmensit ten NTFS disk abych zbytecne neznicil data na nem. Sice sem ho uz zalohoval, takze by to asi nebyla takova tragedie, ale stejne  1) nechce se mi to vsechno zbytecne zas cely den kopirovat spatky 2) lepsi mit dve kopie dat v poradku - jistota je jistota

Zasadni pro uspesne zmenseni disku je ho asi poradne defragmentovat aby se spojil prazdny prostor na konci disku.

Ale zajimalo by me jestli je lepsi pouzit GParted v linuxu nebo radeji nejaky free partition manager pro windows pokud jde o zmenseni NTFS partition? Co je bezpecenjsi?

Cuore

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 07 Prosince 2014, 20:23:13 »
Já používám GParted. Jak si psal
1. defragmentuj
2. pak si ze zadní části ukroj kolik potřebuješ

Myrmica

• Závislák
    • MYRMICA
« Odpověď #5 kdy: 08 Prosince 2014, 07:05:20 »
Pokud máš funkční Windows, zmenši si NTFS partition pomocí nástrojů Windows. Podle mě je spolehlivější pracovat s partition z OS k němuž je filesystem na partition nativní než jiným systémem.
Stolní strojek: OS– UBUNTU 16.04 x86_64, MB ASUS P8 Z68-V/GEN3, Intel® Core™ i5-3470 CPU @ 3.20GHz × 4 , 16GiB DDR3, GeForce GTX 670...
Notebook: ASUS U53Jc OS– UBUNTU 16.04 x86_64, Windows 7, Processor – Intel Core i5-460M (2,53 GHz), Graphics – switchable NVIDIA GeForce 310M and Intel GMA HD

asiJa

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 08 Prosince 2014, 19:45:34 »
hmm,  >:(
tak asi sem mel radsi pozuit ten GParted,
nevim ted jestli to "resize partition" v paragon partition manageru tak ma fungovat nebo jestli nastala nejaka chyba (zadnou chybovou hlasku to nenapsalao) ale ted mi to hlasi "neformatovanych svazek"
...
tak to ted budu 1 hodinu formatovat a 6 hodin kopirovat... a to jeste doufam ze behem te doby se mi nepokazi ten nove zakoupeny externi disk na kterem to mam zalohovane.

Dano V

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #7 kdy: 08 Prosince 2014, 19:52:38 »
Naštartuj gparted a hoď obrázok tvojho výtvoru. Obrázok za tisíc slov.
Edit:
Neformátovaný zväzok hlási dobre, ak sa nemýlim. Ak teraz zväčšíš nejaký oddiel o veľkosť toho zväzku malo by to fungovať. Ale také akrobatické kúsky som už dlho nerobil, tak ma ber s rezervou. ;)
« Poslední změna: 08 Prosince 2014, 19:56:32 od Dano V »
U12.04 do 04.2017  K3.2.0-60
...Ne vždycky spolu budeme souhlasit, ale to není důvod k neslušnému chování. Každý se občas může cítit zklamaný, ale je vždy potřeba se chovat tak, aby se zklamání neproměnilo v osobní útok. Je nutné si uvědomit, že v komunitě, kde panuje napětí a stres, se toho moc neudělá... ;)
http://www.ubuntu.cz/komunita/pravidla

Cuore

• Závislák
« Odpověď #8 kdy: 08 Prosince 2014, 19:53:28 »
na to můžu říct jen jedno, já to říkal  ;D, ale vážně je to pech, jen podle mě si neměl používat žádný program a udělat to přímo pod windows. Myslím že to ten jejich diskový správce dokáže. A pokud ne, tak určitě instalátor.

asiJa

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 08 Prosince 2014, 20:41:40 »
Dano V > aha, tak mozna sem se ukvapil... uz to asi 30 minut formatuju ...

Cuore > WinXP tyhle funkce myslim nemam (ale jisty si tim nejsem). Teda prez instalacni CD by to asi slo. Ale ja mam obecne problem s CDromkou. Ono teda i v tom HDD obcas podivne cvakne. Tenhle pocitac uz ma nejakych 7 roku, akorat ze v benchmarcich vychazi vykon CPU (Core2 Quad Q9450 ) porad srovnatelne s dnesnim stredni tridou, a grafika ( GTX275 ) taky, tak mi prijde skoda kupovat novy, kdyz uz dneska vykon desktopu skoro neroste ... porad cekam az za tech 14000,- co sem ho koupil dostanu 2x vyzsi vykon ve vsech parametrech (podle Moorova zakona) .. a porad nic.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.