To že mi pán Gates odmietol podporovať môj Windows XP a prešiel som na Lubuntu som už spomínal. Boli s tým spojené určité ťažkosti, napr. to, že som mal veľký problém Lubuntu vôbec nainštaľovať na môj starý notebook (HP Compaq NX 7000).
Skúšal som to z CD. Vždy pri štarte s CDčkom v mechanike mi PC vypisoval chyby, že nemám niečo zapnuté.... a p. Prečítal som kvantum informácií o podobných problémoch, prestavoval Bios miliónkrát .... ale nič! Tak som to skúsil spustiť priamo v naštartovanom Windowse... a ... počítač sa zreštartoval a inštalácia nabehla. Nainštaľoval som Lubuntu vedľa Windows, na skúšku. Šlapalo to neskutočne a bol som nadmieru spokojný, ale...
Nedokázal som spojazdniť USB wifi adaptér (Canyon a s tým mi nepomohlo ani toto forum), ani novo kúpený adaptér určený priamo pre Linux, a tak som bol odkázaný na kábel. ÁÁÁle, po všetkých tých patáliách s usb adaptérom, keď som inštaľoval rôzne ovládača a aktualizácie a stále to nešlo, som ani neviem prečo - len tak zapol "modrý zub" teda bluetooth. (Vypínač je mechanický vedľa modrej kontrolky z predu) A čuduj sa svete zrazu som zistil, že notebook samotný má v sebe wifinu. Nabehol signál a wifi šlapala bez problémov. A ja som jak magor toľké roky používal pod Windowsami otravný usb adaptér. (Ale možno by som to v XPčkach ani nerozchodil, neviem).
Bol som unesený ako to išlo! Všetko bolo v pohode asi mesiac. Raz som večer notebook vypol a na druhý deň som ho zapol, ale problém bol na svete. Lubuntu spustiť nešlo! Stále to písalo, že chce spustiť memory test a tak som ho spustil. Niekoľko krát. Raz som ho nechal ísť celú noc pretože nie a nie skončiť, ale ani cez noc to neskončilo. Chodilo to stále dookola... a stále testoval. Tak som to zrušil... a ... Lubuntu sa nehlásilo.
Rozhodnutie to celé preinštaľovať malo za následok rovnaký problém ako prvý krát, teda že som nemohol spustiť inštaláciu. Poučený z prvej inštalácie som spustil CDčko vo Windowse a nainštaľoval Lubuntu, ale teraz už kompletne bez Windowsov. Sranda možno bude, keď mi to znova padne a ja to už nebudem môcť spustiť priamo z Windowsu. To sa už smiechu nezdržím a notebook postúpim kolegom do zbezných surovín!
Takže všetko s inštaláciou prebehlo OK, ááále wifinu rozbehnúť nie a nie! Inštaľoval som aktualizáci, ovládače a ...nič! Nainštaľoval som wifi radar a ešte nejaký podobný soft na detekovanie wifi sietí, ale nič. Moju sieť našli bez problémov, zadal som heslo, ale pripojiť som sa nedokázal. Bol som z toho na nervy, trápil som sa s tým niekoľko dní a nič. Dohodol som sa s kamarátom, čo tomu rozumie, a šiel som s noťasom k nemu. Zapli sme ho a zase čuduj sa svete, notebook okamžite hlásil jeho domácu sieť, zadal heslo a už to fičalo. Nebolo treba urobiť nič. Bol som zrelý na prášky!
Keď som prišiel domov bol som zvedaný čo to urobí. Zapol som HO, a ...wifina beží, okamžite sa pripojí a internet šlape v pohode. Všetko ako má byť. A potom, že ľudia sú náladový! No, noťas má šťastie, inak by išiel aj cez zatvorené okno, ako sa vraví. Odvtedy je to v pohode, problém mám len inštaláciou aktualizácií Lubuntu. Neviem prečo, ale jedna aktualizácia opätovne zlyháva. Tak kašlať na ňu!
Viem, že toto nie je tradičný príspevok resp. otázka na fórum, ale nedalo mi to nenapísať tento neuveriteľný príbeh s LUBUNTU!