Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ubuntu 14.04 LTS problém se startem  (Přečteno 1605 krát)

David Vojáček

• Návštěvník
Ubuntu 14.04 LTS problém se startem
« kdy: 11 Července 2015, 14:06:51 »
Dobrý den všem Linuxákům,

na rovinu říkám, že nejsem žádný expert v oblasti Linuxu. K Linuxu mě dotlačili licenční podmínky Microsoftu a jejich nutnost provozování DTB jen na serverové verzi OS. Vše jsem se tedy pokusil vyřešit instalací ubuntu DESKTOP 14.04 LTS 64-bit a prostředí wine. Vše mi chodí jak má. Rozchodil jsem zálohování, VNC, plánovače, spolupráci s UPS. Několik týdnů vše funguje korektně. Vzhledem k používání klasického neserverového PC (DELL Optiplex 780) mám nastaveno vypínání a zapínání v určitý čas. Vypínání příkazem v cronu a zapínání nastavením v biosu. U PC nemám připojem monitor, funguje to jako jakýsi pseudoserver. Problém ale je, že mi občas ubuntu nenajede. Když jsem připojil monitor ve chvíli, když se k PC nepřipojím, obraz nenaběhne. Pouze svítí oranžová kontrolka. Ping mi ale funguje, takže se zřejmě něco nerozběhlo. Vyloučil bych možnost konkrétní závady HW. Takto nastavených mám asi 50ks PC a chyba se projevuje všude. Snažil jsem se googlit, hledat ve fórech, ale buď zadávám syntaxi špatně, nebo se s tím zatím nikdo nepotkal. Nevím jak na chybu přijít, možná se dá něco zjistit v nějakém LOGu. V těch já bohužel zatím neumím číst a tak prosím o jakoukoliv radu, případně odkaz kde bych mohl přijít jak chybu odstranit. Jen pro upřesnění. Chyba se projeví na PC třeba jednou za měsíc a pokud PC natvrdo vypnu a zapnu, pak už zase jede normálně. Děkuji předem všem za radu.

superbo

• Stálý člen
  • **
  • ???
Re:Ubuntu 14.04 LTS problém se startem
« Odpověď #1 kdy: 11 Července 2015, 14:56:05 »
Já měl dřív problém, že po GRUBu jsem měl jen černou obrazovku. Pomohla mi aktualizace jádra na nejnovější verzi http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/
Acer Aspire V3-571G-53234G1TMaii - Intel Core i5 3230M, Grafika Intel HD 4000 + Nvidia GeForce GT 730M, 8GB DDR3, 128GB SATA SSD
Dell Latitude 5480 -  Intel Core i5 7200U, Intel HD Graphics 620, 16GB DDR4-2400MHz, 128GB SSD
Stolní PC - MB ASRock X570 PRO4, AMD Ryzen 5 3600, AMD Radeon RX 5600 XT, 32GB DDR4 3200MHz, 480GB nvme + 480GB SATA SSD

David Vojáček

• Návštěvník
Re:Ubuntu 14.04 LTS problém se startem
« Odpověď #2 kdy: 11 Července 2015, 19:44:05 »
Nevím, zda se kernel aktualizuje automaticky, nicméně jsem zkusil nahrát i veškeré updaty cca před měsícem. Počítače mám mimo rozhraní internetu, takže update by byl složitější. Samozřejmě pokud by to bylo opravdu verzí jádra, nic jiného by mi nezbylo.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.