Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Instalace .deb, kompilace...  (Přečteno 4114 krát)

MareX

• Návštěvník
Instalace .deb, kompilace...
« kdy: 02 Března 2007, 08:58:02 »
Nazdárek,
chtěl jsem si nainstalovat GnomeTV, našel jsem na stránkách sourceforge.net tyto tři soubory:
gnometv-0.3-1mdk.i586.rpm  
gnometv-0.3-1mdk.src.rpm
gnometv-0.3.tar.bz2  
Nejprve jsem stáhl ten poslední, rozbalil, pomocí terminálu vlezl do rozbaleného adresáře, zadal ./configure a vyskočilo mi toto:

loading cache ./config.cache
checking for a BSD compatible install... /usr/bin/install -c
checking whether build environment is sane... yes
checking whether make sets ${MAKE}... yes
checking for working aclocal... missing
checking for working autoconf... missing
checking for working automake... missing
checking for working autoheader... missing
checking for working makeinfo... missing
checking whether to enable maintainer-specific portions of Makefiles... no
checking for gnome-config... no
checking for gnomeConf.sh file in /usr/local/lib... not found
configure: error: Could not find the gnomeConf.sh file that is generated by gnome-libs install

Tedy jsem stáhl balíček druhý, pomocí alien jej převedl na .deb a nainstaloval. Instalace proběhla v pořádku (totéž jsem zkoušel s prvním balíčkem - gnometv-0.3-1mdk.i586.rpm). Jenže já teď vůbec nevím, jak ten program mám spustit. Kde ho najdu? Na ploše ani v aplikacích se mi odkaz neobjevil.

Omlouvám se, jestli se ptám na blbosti, ale Linux používám asi týden - spíš zatím jen zkouším a snažím se s ním naučit, než kompletně zruším Win a přejdu na Linux.

Díky za odpovědi!

minsan

• Návštěvník
« Odpověď #1 kdy: 02 Března 2007, 09:26:58 »
Pokud ho máš opravdu správně nainstalovaný, stačí zadat v terminálu " gnometv " . A podle toho logu to vypadá na problém s balíčkem gnome-libs

Možná zkus tohle :
http://gnometv.sourceforge.net/docs/gnometv/install.html

Pokud ani to nepomůže, zkus jiný program - já používám TVtime, ten je přímo pro Ubuntu (Aplikace - Přidat/odstranit)
http://supersoft.webz.cz - mé nejoblíbenější freeware programy a hry

MareX

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 02 Března 2007, 09:41:21 »
Když zadám v terminálu 'gnometv', napíše mi toto:
gnometv: error while loading shared libraries: libpanel_applet.so.0: cannot open shared object file: No such file or directory

TVtime mám, jenže to má naprosto strašný obraz. Četl jsem o něm na internetu, že je to jeden z nejlepších (ne-li nejlepší) program na TV, ale já z něj prostě nemůžu dostat ten krásný obraz co mám na Win, ať ladím a nastavuju jak chci, proto jsem chtěl vyzkoušet něco jiného.

Jinak, co s tím balíčkem gnome-libs? Mám ho zkusit odistalovat a znovu nainstalovat?!

EDIT: Teď jsem koukal do Synapticu a žádný balíček gnome-libs tam není. Jen gnome-libs-data. Je to v nějakém jiném zdroji?

Jakub Kocourek

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 02 Března 2007, 09:57:11 »
Asi bych se to pokusil kompilovat (gnometv-0.3.tar.bz2 ). Zdrojové kódy rozbal do nějakého dočasného adresáře a zadej ./configure
Prohlédni si chyby. Určitě potřebuješ kompilátor a nějaké "dev" balíčky od Gnome.
Spusť synaptic a nainstaluj: libgnome-dev, gcc, make, automake, autoconf, libpanel-applet2-0 a libpanel-applet2-0-dev
Pak znovu spust ./configure a pokud to neprojde, hledej ve výpisu dalšá chyby. Až se to povede, stačí už jen "make" a "make install"

Jakub Kocourek

minsan

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 02 Března 2007, 10:33:59 »
Omlouvám se, on se ten balíček jmenuje libgnome-dev :) - pak tě to pustí dál přes tu hlášku "configure: error: Could not find the gnomeConf.sh file that is generated by gnome-libs install". Ale určitě instaluj všechny ty věci z předchozího příspěvku. - nesmíš tam mít žádné "missing"

MareX

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 02 Března 2007, 10:43:24 »
Tak jsem nainstaloval všechno, akorát libpanel-applet2-0-dev tam není, jen libpanel-applet2-dev (tak jsem nainstaloval ten), ale teď to vyhazuje:

checking extra library applets... Unknown library `applets'

configure: error: libpanel_applet missing

minsan

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 02 Března 2007, 11:18:52 »
jj mám ten samý problém, ale myslel jsem, že to napraví instalace těch appletů - zatím jsem to nezkoušel, ale večer na to mrknu

minsan

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 13 Března 2007, 00:23:20 »
Tak jsem se nakonec na GnomeTV vykašlal (promiň:-) ) a nainstaloval XdTV - umí to i nahrávat ve velmi slušné kvalitě

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
« Odpověď #8 kdy: 13 Března 2007, 00:50:09 »
rpm balíčky nejsou určený pro ubuntu (debian)! i když ho předěláte pomocí alienu tak to není vždy na 100% že to bude fungovat.

Sežente si deb balíček pro vaší verzi ubuntu nebo použijte zdroják a doinstalujte chybějící knihovny.
Open source is gold way... Mint 17.2, Debian 8.1 Jessie| Ubuntu Wiki (návody) | Google vyhledávač | Qt4 návody

robinek

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: 03 Května 2007, 23:25:45 »
a pokud mam balicek deb...mam postupovat jak ? Rozbalit do adresare a pak pomoci .úconfigure a make &makeinstall nainstalovat ?
DELL LATITUDE 5530 HW:Intel® Ivybridge Mobile, ntel® Core™ i5-3320M CPU @ 2.60GHz × 4 _(HW:DELL PRECISION M4300, NVIDIA QVADRO Fx 360,Core2Duo T7700 2.4 GHz, SW: Notebook : MATE Ubuntu 15.10 SIP:891407@fwd.pulver.com

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
« Odpověď #10 kdy: 03 Května 2007, 23:35:55 »
Mimochodem, proc zrovna gnometv? Jedna se o 7 let mrtvy a dale nevyvijeny projekt!

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
« Odpověď #11 kdy: 03 Května 2007, 23:37:09 »
Pokud máte balíček deb, nainstalujete dvojklikem
FAQ-Často kladené otázky   Návody(wiki)     
Jakub@Life:~$ Ubuntu změnilo váš život, přejete si změny uložit?(Y/N)?
Děkujeme, že nekrmíte trolly Blogísek  :wq

Petr Odut

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: 03 Května 2007, 23:38:48 »
robinek: to bys tomu teda dal :D pokud máš deb balíček, tak na něj stačí 2x kliknout

robinek

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #13 kdy: 04 Května 2007, 00:06:28 »
kdzy na to 2x kliknu objevi se mi slozka usr a v ni dalsi.Jedna se konkretne o balik Deluge. to mam nakopirovat slzky do adresare usr?
DELL LATITUDE 5530 HW:Intel® Ivybridge Mobile, ntel® Core™ i5-3320M CPU @ 2.60GHz × 4 _(HW:DELL PRECISION M4300, NVIDIA QVADRO Fx 360,Core2Duo T7700 2.4 GHz, SW: Notebook : MATE Ubuntu 15.10 SIP:891407@fwd.pulver.com

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
« Odpověď #14 kdy: 04 Května 2007, 05:43:57 »
Bojím se, že pak je to nějaký divný deb balík...
nerozbaloval jste ho?

v terminálu se to dá provést nějak takto

sudo dpkg -i /cesta/k/balíku/který/budeme/instalovat.deb
FAQ-Často kladené otázky   Návody(wiki)     
Jakub@Life:~$ Ubuntu změnilo váš život, přejete si změny uložit?(Y/N)?
Děkujeme, že nekrmíte trolly Blogísek  :wq

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
« Odpověď #15 kdy: 04 Května 2007, 11:24:01 »
Jak uz jsem psal v #11, posledni verze GnomeTV je sedm let stara. Necekejte, ze vam bude fungovat v soucasne verzi systemu.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.